Marnie Oradayken

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Marnie Oradayken
Omoide no Mānī
YönetmenHiromasa Yonebayashi
YapımcıYoshiaki Nishimura
Senarist
UyarlamaMarnie Oradayken
Joan G. Robinson
MüzikTakatsugu Muramatsu
Görüntü yönetmeniAtsushi Okuo
KurguRie Matsubara
StüdyoStudio Ghibli
DağıtıcıToho
Çıkış tarih(ler)i19 Temmuz 2014 (2014-07-19) (Japonya)
5 Haziran 2015 (2015-06-05) (Türkiye)
Süre103 dakika
Ülke Japonya
DilJaponca
Bütçe10,5 milyon dolar
Hasılat35 milyon dolar

Marnie Oradayken (Japonca: 思い出のマーニー, romanize: Omoide no Mānī, anlamı: "Anılarımdaki Marnie"; İngilizce: When Marnie Was There), 2014 tarihli Japonya yapımı animedir.[1] Hiromasa Yonebayashi'nin yazıp yönettiği film Joan G. Robinson'nın 1967 tarihli Marnie Oradayken adlı romanından uyarlanmıştır. Filmi Studio Ghibli yapmıştır.[2][3]

Filmin merkezinde Hokkaido şehrinde Kushiro sulak alanlarındaki bir kasabada akrabalarına kalmaya gelen Anna Sasaki var. Anna, evin yakınlarında terk edilmiş bir malikaneye rastlar ve burada aralarındaki sırlara kimseye anlatmaması için söz verdiren gizemli kız Marnie ile tanışır. Yaz ilerledikçe Anna, Marnie ile daha fazla zaman geçirir ve Anna ailesi hakkındaki gerçeği öğrenir.

Film, Mayıs 2016'da vefat eden Studio Ghibli animatörü Makiko Futaki'nin yer aldığı son film oldu.[4] Aynı zamanda yönetmen Yonebayashi'nin Ghibli için yönettiği son filmdi. Yonebayashi bu filmden sonra Studio Ponoc'a katıldı. Film, eleştirmenlerden olumlu eleştiriler aldı. 19 Temmuz 2014'te[5] Japonya'da gösterime giren film, 88. Akademi Ödülleri'nde, En İyi Animasyon dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterildi, ancak bu ödülü Ters Yüz kazandı.

Kushiro Sulak Alanları, Hokkaido, Japonya
Sapporo gibi bölgeler filmde kullanıldı
Filmde görünen eski silo, İngiltere'deki Norfolk'taki yel değirmenine dayanarak oluşturulmuştur.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Anna, koruyucu ailesi ile birlikte yaşamaktadır. Yazı geçirmek için doktorun tavsiyesiyle Hokkaido şehrindeki bir kasabaya gider. Burada bataklığın yanındaki gizemli bir konak ilgisini çeker. Konakta yaşayan Marnie adında bir kızla arkadaş olur. Anna yeni arkadaşının etrafındaki gizemi merak etmeye başlar.[6]

Olay örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Anna Sasaki, koruyucu anne-babası Yoriko ve kocası ile Sapporo'da yaşayan düşük özgüvenli 12 yaşında bir kızdır. Bir gün okulda astım krizi geçirir. Doktoru, Anna'nın havası temiz bir yere gönderilmesini tavsiye eder. Bunun üzerine anne ve babası Anna'yı Kushiro ve Nemuro şehirlerinin arasında kalan bir sahil kasabasında yaşayan, Yoriko'nun akrabaları Setsu ve Kiyomasa Oiwa'nın yanına yaz tatilini geçirmeye gönderirler.

Anna, tuz bataklığının karşısındaki terk edilmiş bir konağı araştırır. Konağa aşina olduğunu hisseder. Gelgitin su seviyesini yükseltmesiyle orada mahsur kalır. Toichi adlı yaşlı bir balıkçı onu kurtarır. Anna konakta sarışın bir kız görür. Tanabata festivalinde konakta gördüğü sarışın kız Marnie ile tanışır. Marnie, Anna'yı konakta bir partiye davet eder ve Anna partide Marnie'yi Kazuhiko adında bir çocukla dans ederken görür.

Anna, resim yapan yaşlı bir kadın olan Hisako ile tanışır. Hisako, Anna'nın çizimlerinin gençken tanıdığı bir kıza benzediğini söyler. Bir aile konağa taşınır. Taşınma sırasında Anna, Sayaka adında bir kızla tanışır. Sayaka ona bir çekmecede saklı bulduğu Marnie'nin günlüğünü verir. Anna, Marnie'ye ona bakmaları için koruyucu anne babasına para ödendiğini gösteren belgeler bulduğunu söyler. Koruyucu anne babasının para için onu seviyormuş gibi davrandıklarını düşünen Anna, onu geride bırakıp öldükleri için biyolojik ailesini affedemediğini söyler. Marnie, Anna'ya ailesinin hep yurt dışı seyahate çıktığını ve onu zalim bir dadıyla bıraktıklarını söyler. Hizmetçiler ona zorbalık yapmakta ve onu konağın yakınındaki siloya kilitlemekle tehdit etmektedir. Anna, Marnie'yi korkusuyla yüzleşmesi için siloya götürür. Marnie korkusunu yener ve Kazuhiko, Marnie'yi teselli eder.

Sayaka, Marnie'nin günlüğünden kayıp bazı sayfaları bulur. Bu sayfalarda Kazuhiko ve silo hakkında pasajlar vardır. Sayaka ve erkek kardeşi Anna'yı yüksek ateşle baygın bulurlar. Anna'yı Oiwa'ların evine götürürler. Anna, Marnie ile yüzleşir. Marnie, ondan ayrıldığı için üzgün olduğunu ve artık görüşemeyeceklerini söyler. Anna iyileştiğinde, Hisako, Marnie'nin hikâyesini anlatır: Marnie, Kazuhiko ile evlendi ve Emily adında bir kızı oldu. Ancak Kazuhiko ani bir hastalıktan öldü ve Marnie, kaybıyla başa çıkmak sanatoryuma gitti. Ona bakacak başka bir aile üyesi olmayan Emily, yatılı bir okula gönderildi. Marnie geri geldi ama küçük Emily annesine onu terk ettiği için kızgındı. Yetişkinliğinde Emily evden kaçtı ve bir kızı oldu, ancak o ve kocası bir araba kazasında öldü. Marnie torununu büyütmeye başladı. Marnie öldükten sonra torunu koruyucu aileye verildi.

Yaz sonunda Yoriko, Anna'yı eve götürmek için gelir ve Anna'nın yeni arkadaşlar (Hisako, Toichi ve Sayaka) edindiğini görünce sevinir. Anna'ya konağın bir fotoğrafını verir ve konağın Anna'nın ninesine ait olduğunu söyler. Anna fotoğrafın arkasında Marnie'nin adının yazılı olduğunu görünce, Emily'nin kızı ve Marnie'nin torunu olduğunu fark eder. Bu bilgi Anna'nın, kimliği hakkındaki sorularını cevaplamış olur. Yoriko, Anna'yla devlet ödemeleri hakkında konuşur ve onu hep sevdiklerini söyler. Anna ilk kez Yoriko'ya ilk defa "anne" der.

Film biterken, Anna arkadaşlarına veda eder ve gelecek yaz tekrar ziyarete geleceğine söz verir. Marnie'yi malikanenin penceresinde görür ve ona el sallar.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Miyazaki ve Studio Ghibli yapımcısı Suzuki, Yonebayashi'ye romanı okumasını tavsiye etti ve Suzuki bu projeyi Yonebayashi'ye teklif etti. İlk başta teklifi geri çeviren Yonebayashi, daha sonra filmin yönetmeni olmayı kabul etti. Filmin uyarlandığı roman İngiltere'de geçiyor. Filmde hikâyenin mekanı İngiltere'den Japonya'ya çevrildi. Ancak Marnie karakteri yabancı olarak kaldı ve romanda olduğu gibi sarı saçlı ve mavi gözlü biri olarak resmedildi. Filmin yönetmeni Yonebayashi, filmin Japonya'da kendini yalnız ve dışlanmış hisseden çocukları öne çıkma konusunda cesaretlendirmesini umduğunu söyledi.[7][8][9] Yonebayashi, film için ilham alınan bölgenin sisli ve bulutlu olduğunu ve bunun da filmin tonuna uyduğunu söyledi. Filmin merkezinde yer alan bataklıktaki konağı Yohei Taneda tasarladı. Taneda, bunun için Hokkaido'da çeşitli evleri inceledi. Yonebayashi, Taneda'dan filmdeki konağı, Anna'yı izleyen bir anne gibi tasarlamasını istedi.[10]

Gösterim ve gişe[değiştir | kaynağı değiştir]

Marnie Oradayken Japonya'da 19 Temmuz 2014'te gösterime girdi.[11] Filmin prömiyeri 27 Şubat 2015'te New York Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali'nde yapıldı.[12] Film, 5 Haziran 2015'te Türkiye'de gösterime girdi.[13] Marnie Oradayken, Japonya'da 33 milyon dolar,[14] Türkiye'de 11 bin 600 lira hasılat elde etti.[13] Filmin toplam hasılatı ise yaklaşık 35 milyon dolar oldu.[14]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül Kategori Alıcı Sonuç Kaynak
2015 Japon Akademi Ödülü Yılın Animasyonu Adaylık [15]
Chicago Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali En İyi Animasyon Filmi Kazandı [16]
Asya Pasifik Ekran Ödülleri En İyi Animasyon Filmi Adaylık [17]
2016 Annie Ödülleri En İyi Bağımsız Animasyon Filmi Ödülü Adaylık [18]
En İyi Animasyon Filmi Yönetmeni Hiromasa Yonebayashi Adaylık
En İyi Senarist Keiko Niwa, Masashi Ando ve Hiromasa Yonebayashi Adaylık
Akademi Ödülleri En İyi Animasyon Filmi Hiromasa Yonebayashi ve Yoshiaki Nishimura Adaylık [19]
Saturn Ödülleri En İyi Animasyon Filmi Adaylık [20]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "A Silent Voice (movie) - Anime News Network". www.animenewsnetwork.com. 2 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2021. 
  2. ^ "Ghibli Adapts Joan G. Robinson's When Marnie Was There Novel into Anime". Anime News Network. 12 Aralık 2013. 13 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2013. 
  3. ^ "Original When Marnie Was There Novel Int'l Sales Boost". Anime News Network. 17 Mayıs 2016. 29 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2016. 
  4. ^ Blair (29 Mayıs 2016). "Makiko Futaki, 'Akira' and Studio Ghibli Animator, Dies at 57". The Hollywood Reporter. Prometheus Global Media. 12 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2016. 
  5. ^ "Studio Ghibli adapts Marnie for Summer 2014". Film Business Asia. 12 Aralık 2013. 1 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2013. 
  6. ^ "Ghibli's When Marnie Was There Gets N. American Premiere in NYC". Anime News Network (İngilizce). 29 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2021. 
  7. ^ "When Marnie Was There: director-producer interview". Den of Geek (İngilizce). 23 Mayıs 2016. 17 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020. 
  8. ^ "Hiromasa Yonebayashi on Making Studio Ghibli Gothic 'When Marnie Was There'". IndieWire (İngilizce). 5 Haziran 2015. 16 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020. 
  9. ^ "Exclusive: Hiromasa Yonebayashi & Yoshiaki Nishimura on When Marnie Was There & the future of Ghibli". HeyUGuys (İngilizce). 6 Haziran 2016. 21 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020. 
  10. ^ "'When Marnie Was There' Director Talks "Mysterious Tone" of New Studio Ghibli Film | Hollywood Reporter". www.hollywoodreporter.com. 21 Mayıs 2015. 24 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020. 
  11. ^ "GKIDS to Release Studio Ghibli's 'When Marnie Was There' in North America". Rotoscopers. 23 Ocak 2015. 29 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2015. 
  12. ^ "Ghibli's When Marnie Was There Gets N. American Premiere in NYC". Anime News Network. 28 Ocak 2015. 25 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2015. 
  13. ^ a b "Marnie Oradayken". Box Office Türkiye. 22 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2021. 
  14. ^ a b "When Marnie Was There". Box Office Mojo. 7 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2021. 
  15. ^ "Stand By Me Doraemon, Rurouni Kenshin Win Japan Academy Prizes". Anime News Network (İngilizce). 2 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2021. 
  16. ^ "When Marnie Was There Wins Chicago Int'l Children Film Festival Prize". Anime News Network (İngilizce). 8 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2021. 
  17. ^ "Miss Hokusai Wins Asia Pacific Screen Awards' Best Animated Feature". Anime News Network (İngilizce). 27 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2021. 
  18. ^ "Annie Awards Nominees". 3 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  19. ^ "BEST ANIMATED FEATURE FILM NOMINATIONS 2016 OSCARS". 12 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2021. 
  20. ^ "The 42nd Annual Saturn Awards nominations are announced for 2016!". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]