Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
10.20, 12 Aralık 2016 tarihinde Hiroşi (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17927178 numaralı sürüm
Harita
Kuruluş1983
Eski isim(ler)iMekteb-i Tıbbiye-i Şahane
Eğitim dil(ler)iİngilizce
DekanProf. Dr. Ömer Günal
Dekan yardımcılarıProf.Dr. Ümit Şehirli
KonumBaşıbüyük, Maltepe, İstanbul
Web sitesihttp://tip.marmara.edu.tr/

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1983'te Haydarpaşa Kampüsünde kurulmuştur. 170 kişilik kontenjanı vardır. Seçkin akademik kadrosu ile Türkiye'nin önde gelen fakültelerindendir. Avrupadaki üniversiteler gibi komite sistemini uygulamakta ve Uluslararası Akreditasyon Kurulu tarafından eğitimi onaylanmış İstanbulda ilk ve tek tıp fakültesidir. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi başarılı akademisyenler, başarılı hekimler yetiştirmektedir. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinin imkanları çok iyi durumdadır. Öğrenciler eğitimlerini en iyi şekilde almaktadırlar.

İstanbul'daki diğer tıp fakültelerinde de kontenjan fazlalığı yüzünden öğrenciler yerlere oturduğunu, kadavra görmeden, iğne vurmadan mezun olduklarını belirtmişlerdir. Bu üniversitelerde okuyan öğrenciler eğitim görme konusundaki sıkıntılarını kendileri dile getirmişlerdir.[1]

Tarihçe

Osmanlı'da ilk modern okul Tıphane ve Cerrahane-i Amire'dir. 14 Mart 1827 tarihinde kurulmuştur. Bu yüzden 14 Mart Türkiye'de tıp bayramı olarak kutlanmaktadır. Daha sonra bu okul Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane olarak İstanbul'un çeşitli yerlerinde eğitim vermiştir. Daha sonra Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane olarak 1903'te eğitime başlayan 1983'ten bugüne kadar Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak eğitime devam eden okul 2014 yılında Maltepe Başıbüyük'e taşınmıştır.[kaynak belirtilmeli]

Öğretim Üyeleri ile İlişkiler

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinde diğer tıp fakültelerinden farklı olarak öğrenci - öğretim üyesi ilişkisi çok iyidir. Öğretim üyeleri öğrencilere arkadaş gibi davranmaktadır. İstediğiniz öğretim üyesinin yanına istediğiniz zaman gittiğinizde size yardımcı olmak için ellerinden geleni yapmaktadırlar. M.Ü.T.F. öğretim üyeleri kendilerini öğrencilerden üstün görmek yerine kendilerini onlar ile arkadaş olarak görmektedir. Öğretim üyeleri ve öğrenciler arasında hiyerarşi düzeni, sınıf ayrımı M.Ü.T.F.'de bulunmamaktadır.

Kampüs

1983'ten bu yana Haydarpaşa Kampüsünde bulunan Temel Tıp Bilimleri 2014 yılından itibaren Marmara Üniversitesi Başıbüyük Sağlık Bilimleri Kampüsünde eğitime devam edecektir. Bu kampüs Türkiye'nin en büyük sağlık bilimleri kampüsü olacaktır. Ayrıca Temel Tıp Bilimleri Binası Türkiye'deki en büyük temel tıp bilimleri binası olma özelliği taşımaktadır. Yeni ve son teknoloji özelliklerle donatılan bu akıllı bina öğrencilerin eğitimine katkı sağlayacaktır.

Saat kuleleri

Üniversitenin tıp fakültesinin deniz cephesindeki anıtsal ana giriş kapısının iki tarafında üzerinde yükselen saat kuleleri 1895 yılında inşasına başlanıp 1900 yılında bitirilse de açılışı 1903'te yapılmıştır.[2]

Hastane

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi klinik eğitimin gerçekleştiği kısımdır. 540 Yataklıdır. 22 Adet Ameliyathanesi vardır. İstanbul Anadolu Yakasının en önemli hastanesi konumundadır. Yeterli teknik teçhizatı ve personeli ile kaliteli eğitimi sağlamaktadır. Hasta sayısı ve çeşitliliği oldukça fazladır. TUS da birçok bölüm tercih edilme açısından birinci sıradadır. Yakın zamanda yapımı tamamlandığında Marmara Üniversitesi Başıbüyük Kampüsündeki Eğitim ve Araştırma Hastanesi de hizmete açılacaktır. Bu hastane 800 yataklıdır. Yakın zamanda Marmara üniversitesi hastaneleri toplamda 1340 yatak sayısına sahip olacaktır.

Doku ve Organ Nakli

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin akciğer, karaciğer ve böbrek nakil ruhsatı bulunmaktadır. İstanbul'daki tıp fakülteleri arasında sadece Marmara Üniversitesi ve bir diğer kuruluşun bu 3 organ naklini gerçekleştirme yetkisi vardır.[3]

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Türkiye'de ilk defa bir mahkuma organ nakli yapılmıştır.[4]

Asistanlar

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim saygı ve sevgi çerçevesinde yürümektedir. Asistanlar arasında birbirlerine duydukları saygı ve sevgi sayesinde iyi bir iletişim mevcuttur. Asistanlar ve öğretim üyeleri arasında hiyerarşi sistemi uygulanmamaktadır. Diğer tıp fakültelerinden farklı olarak baş asistanlar ve kıdemli asistanlar, kıdemsiz asistanları ezmemekte ve onlara iyi davranmaktadır. Asistanlar da stajyer doktorlara iyi davranmaktadır. Geçmişten bu yana hiyerarşinin ve sınıf farkının en az olduğu tıp fakültelerinden biridir. Bu sayede öğrenciler daha rahat ve kaliteli eğitim alabilmektedir. Ayrıca hasta ve vaka sayısı fazlalığından Marmara Üniversitesinin döner sermaye geliri de yüksektir. Orijinal, farklı ve fazla vaka sayısı sayesinde aldıkları kaliteli eğitimin yanı sıra Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan asistanlar Türkiye genelinde en fazla döner sermaye geliri alan asistanlardır.

Akredite Tıp Eğitimi

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu tarafından Türkiye'de akredite olan ilk fakültelerden birisi, İstanbul'da akredite olan tek tıp fakültesidir. Akredite eğitim onaylanmış eğitim demektir. İstanbul'da eğitimi uluslararası kuruluşlar tarafından onaylanmış tek tıp fakültesi olması niteliği ile M.Ü.T.F. başarısını göstermektedir. Avrupada eğitim almak ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim almak aynı kalitededir.

Sağlıkta Küresel Öğrenme Fırsatları Ağı

Dünya genelinde Boston Üniversitesi gibi seçkin tıp fakültelerinin üye olduğu "SAĞLIKTA KÜRESEL ÖĞRENME FIRSATLARI AĞI"na (GHLO) Türkiye'den sadece Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi seçildi. Sağlıkta Küresel Öğrenme Fırsatları Ağı ile Türkiye'den sadece MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ öğrencileri bu ağ sayesinde bu ağa üye olan Dünya genelindeki diğer tüm Tıp Fakültelerinde eğitim görme fırsatına sahiptir.

Mobil Uygulama

Teknolojiye önem veren Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Türkiye'deki tıp fakülteleri arasında bir ilk ve tek olarak M.Ü. Tıp Fakültesi'nin mobil uygulamasını kullanıma sunmuştur. Android Market ve App Store üzerinden indirilebilir olan bu uygulama ile duyurulara, ders programlarına, ders notlarına ve gerekli diğer bilgilere ulaşılabilir.

ICP - Klinik Pratiğe Giriş Programı - MaSCo

Sadece MÜTF 2001 yıından beri ICP (Klinik Pratiğe Giriş) Programı çerçevesinde öğrencilerine bilimsel çalışma yapma imkanı tanımaktadır. ICP Programı çerçevesinde 1-2-3. sınıflar 5'er kişilik gruplar halinde bilimsel araştırmalar yapar. Sene sonunda gruplar MaSCo (Marmara Öğrenci Kongresi) içerisinde projelerinin sonuçlarını sunarlar. Bu araştırmalar gerçek bilimsel araştırmadır. İstenildiğinde öğrenciler tarafından bilimsel dergilerde ve diğer dökümanlarda makale olarak yayınlanabilir. M.Ü.T.F. öğrencileri aynı zamanda bir bilim insanı olarak da eğitilmektedir. Bu sayede gerek akademik çalışmalar içerisinde bulunurken gerekse uzmanlık öğrencisi iken M.Ü.T.F. mezunları büyük avantaj sahibi olmaktadır. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi bu alanda diğer tıp fakültelerine örnek teşkil etmektedir. M.Ü.T.F. bu programıyla ödül almıştır. MaSCo 2013'e House MD dizisinin senaristi ve tıbbi danışmanı olan Yrd. Doç. Dr. Lisa Sanders da katılmıştır.

Eğitim Sistemi

İngilizce hazırlık sınıfı vardır. Bu sınıf Marmara Üniversitesindeki diğer tüm alanlarla karışık olarak normal İngilizce eğitimi vermektedir. Öğrenciler Marmara Tıp'ı kazandıktan sonra İngilizce Yeterlilik Sınavına girmekte ve başarılı olurlarsa hazırlık sınıfını atlayarak eğitimine 1. sınıftan başlamaktadır. Her dönemin ortalama yarısını hazırlık okuyan öğrenciler, diğer yarısını hazırlığı atlayan öğrenciler oluşturmaktadır. Ayrıca 1. sınıfta Tıbbi İngilizce dersi verilmektedir. Bu ders içinde yeterlilik sınavı yapılmakta ve başarılı olan öğrenciler dersten muaf tutulmaktadır.

Köklü geçmiş güçlü geleceği doğurur. Köklü geçmişi ve kaliteli eğitim kadrosu vardır. 170 Kişilik kontenjanı vardır. Eğitimde en önemli unsurlardan birisi de kontenjandır. Diğer tıp fakülteleri öğrenci çokluğundan düzgün eğitim veremediklerinden yakınmaktadırlar. M.Ü.T.F.'nin en büyük avantajlarından biri düşük kontenjanıdır. Diğer tıp fakültelerinden farklı olarak öğretim üyeleri ve asistanlar öğrenciler ile bireysel ilgilenme fırsatı bulmaktadır. Bu sayede öğrenciler çok kaliteli bir eğitim almaktadır. Eğitim dili İngilizcedir. Amfide anlatılan teorik dersler tamamen İngilizce işlenmektedir. İngilizce tıp eğitimi hekimler için çok önemlidir. Bilimsel yayınların Türkçeye çevrilmesi yıllar almaktadır. Bilimsel yayınları anlık olarak takip edebilmek ve tıbbi İngilizce bilmek ilerideki hekimlik hayatında M.Ü.T.F mezunlarına çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Eğitim dilinin İngilizce olması öğrencilere tıp eğitiminin yanında ek bir zorluk sağlamaz, aksine öğrencilerin gelecekte TUS'a girebilmek için geçmek zorunda oldukları (YDS) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında ek eğitim almadan başarılı olmalarını sağlamaktadır. İngilizcesi iyi olmayan öğrenciler dahi ilk komiteden itibaren dil açısından sıkıntı çekmediklerini bildirmişlerdir. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İstanbul'da İngilizce eğitim veren en eski tıp fakültesidir. Bu açıdan öğretim üyeleri yıllardır bu tecrübeye sahiptir. Öğretim üyelerinin İngilizceleri öğrenciler için kolay anlaşılabilir seviyede ve akıcıdır. Yıllardır bu eğitimi veren öğretim üyelerinin çoğunun İngilizce konuşmakla ilgili hiçbir problemi bulunmamaktadır. Öğrenciler de kısa sürede bu sisteme ayak uydurmaktadır.

Günümüzde çoğu tıp fakültesinin eski sistemi bırakıp geçmeye çalıştığı komite sistemi Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinin kurulduğu günden bu yana uyguladığı ve başarılı bir şekilde sürdürdüğü eğitim sistemidir. M.Ü.T.F. bu alanda diğer tıp fakültelerine örnek teşkil etmektedir. Entegre sistem uygulanmaktadır. Komite sistemi uygulanmaktadır. Yılda 4-5 ders kurulu olmaktadır. Her ders kurulunun sonunda çoktan seçmeli tek bir sınav yapılmaktadır. Vize - Final sistemi uygulanmamaktadır. Sınav puanı modül notu, laboratuvar notu, pratik sınavlar ve yazılı sınav notunun toplamından oluşur. Çan eğrisi sistemi uygulanmaktadır. Bu sistem sayesinde öğrenciler en adil notları almaktadırlar. Geçme notu 45 puandır. Sınıfın not ortalamasına çan eğrisi uygulandıktan sonra sınıfın ortalama notu hesaplanır. Ortalama notun altında kalan ancak 45'i geçen öğrenciler DC alarak geçmektedir. Sene sonunda 4.00 üzerinden 2.00 ortalaması olan öğrenci herhangi bir komiteden kalmış olsa bile sınıfı geçer. Üst sınıfta alttan komite alıp notunu yükseltme hakkı vardır. Ortalaması 4.00 üzerinden 3.00 ve daha fazla olan öğrenciler isterlerse bir üst sınıftan komite alabilmektedir. Bu sayede başarılı öğrenciler eğitimini daha kısa sürede tamamlayabilmektedir.

Amfi derslerinde devam zorunluluğu yoktur, yoklama alınmamaktadır. Laboratuvar derslerinde, Modüllerde, Pratik derslerinde, ICP kapsamındaki derslerde %80 devam zorunluluğu vardır.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezunları aldıkları kaliteli eğitim sayesinde pratik bilgileri açısından da diğer tıp fakültelerinden daha başarılı olmaktadır. Kontenjanın düşük tutulması avantajı ile öğrenciler her türlü pratiği birebir uygulayıp öğrenme fırsatı yakalamaktadır. Diğer fakültelerden farklı olarak Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi intörn doktorları hastaların birebir sorumluluğunu almakta bu sayede hekimlik hayatına başladıklarında herhangi bir doktordan yardım alma ihtiyacı duymadan hekimlik mesleğini yerine getirebilmektedirler.

Modül Sistemi

Bu sistem M.Ü.T.F'ye aittir. Modül dersleri Türkçedir. Modül sistemi öğrencilerin aktif katılımını sağlamak için yapılmıştır. Modül derslerinde sınıf küçük gruplara ayrılır. Küçük gruplar bir öğretim üyesinin gözetiminde çalışırlar. Modülde öğrencilere bir hasta öyküsü verilir. Öğrenciler bu öyküden yola çıkarak hastaya teşhis koymaya çalışırlar. Bu sırada beyin fırtınası yaparlar. Grubu öğrenciler arasından bir başkan yönetir. Öğretim üyesi gruba karışmaz sadece yönlendirir. Öğrenciler bilgilerinin yetersiz kaldığı yerlerde öğrenim hedefi belirleyerek bir sonraki modül dersinde öğrendiklerini paylaşırlar. Modül sistemi öğrencilerin yöneticilik ve grup çalışması yeteneklerinin gelişmesini sağlar. Modül sistemini öğrenciler arasındaki ilişkileri geliştirirken aynı zamanda öğretim üyeleri ve öğrenciler arasındaki ilişkiyi de pekiştirmektedir. Profesörler, Doçentler ve diğer öğretim üyeleri öğrencilerle samimi bir ortam çerçevesinde arkadaş gibi bu sistemi yürütmektedir. Öğrenciler ihtiyacı olduğunda öğretim üyelerinden yardım almakta çekinmemektedir.

Anatomi ve Kadavra Sayısı

Tıp eğitiminde kadavra kullanımı önemli bir yer teşkil etmektedir. Türkiye'de kadavra bağışı az yapılmaktadır. Eğitim kurumlarının kadavra ihtiyacı az da olsa bağışlardan ve kimsesiz cesetlerin kadavra olarak kullanılmasıyla karşılanmaktadır. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi kadavra sayısı açısından Türkiye'de önde gelmekte, İstanbul'da ise 1. sıradadır. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi en fazla kadavra bağışı alan fakültedir. Öğrenci sayısının diğer tıp fakültelerine oranla az olması öğrencilerin anatomi eğitimini ve kadavra ile çalışma fırsatını arttırmaktadır. Öğrenci sayısının az olması sebebiyle kadavra başına düşen öğrenci sayısı da azdır. Bu sayede öğrenciler daha iyi bir anatomi eğitimi almaktadır. Marmara Tıp'ta öğrenciler küçük gruplar halinde anatomi eğitimi almakta ve bu gruplarda kadavra başına 10 öğrenci düşmektedir. Bu özelliği ile Türkiye'de en iyi durumda olan tıp fakültesidir.

Marmara Medical Journal

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinin bilimsel dergisidir. Öğrenci makalelerine de yer vermektedir. Öğrenciler bilimsel araştırmaları için başvuru yapıp araştırmalarının yayınlanmasını sağlayabilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Tıp Fakültesi mi, mülteci teknesi mi?
  2. ^ Cansever, Meltem (Haziran 2009), Türkiye'nin Kültür Mirası 100 Saat Kulesi, İstanbul: NTV Yayınları, s. 129, ISBN 9786055813239 
  3. ^ İstanbul İli Hastaneleri Organ ve Doku Nakil Merkezleri İstanbul Sağlık Müdürlüğü
  4. ^ Türkiye'nin ilk mahkûma organ nakli