Mark Yelizarov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mark Yelizarov
RSFSC Demiryolları Halk Komiseri
Görev süresi
8 Kasım 1917 - Şubat 1918
Yerine gelen Aleksey Rogov
Kişisel bilgiler
Doğum 22 Mart 1863
Samara, Rusya
Ölüm 10 Mart 1919 (55 yaşında)
Petrograd, RSFSC
Milliyeti Rus
Partisi Sovyetler Birliği Komünist Partisi
Evlilik(ler) Anna İlyiniçna Ulyanova
Bitirdiği okul St.Petersburg Üniversitesi
Mesleği Bürokrat, Siyasetçi

Mark Timofeveyiç Yelizarov (22 Mart 1863 - Samara / 10 Mart 1919 - Petrograd), Rus devrimci ve Sovyet devlet adamı. Rusya Federatif Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin ilk Demiryolları Halk Komiseri. Sovyetler Birliği'nin kurucusu Lenin'in ablası Anna Ulyanova'nın eşi.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya İmparatorluğu'na bağlı Samara şehrinde serf kökenli bir ailede dünyaya geldi.1886'da St.Petersburg Üniversitesi Fizik ve Matematik Fakültesi'nden mezun oldu.[1]

Devrimci hareketlere aktif olarak katıldı. Genç yaşlardan itibaren Ulyanov ailesiyle bir yakınlığı oldu. 1889'da Lenin'in ablası Anna İlyiniçna Ulyanova ile evlendi. 1898'de kurulan Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin ilk üyeleri arasında yer aldı. Partinin Samara, Petersburg ve Moskova teşkilatlarında faaliyet gösterdi.

Devrim ve Sovyet İktidarı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bolşevik Devrimi'nin hemen ertesinde 8 Kasım 1917'de Rusya Federatif Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin ilk Demiryolları Halk Komiseri (bakanı) olarak görevlendirildi. Şubat 1918'de istifasının ardından Sosyal Güvenlik Komiserliği'nde görev aldı. 1919 yılında ise Ticaret ve Sanayi Komiserliği'nde yönetim kurulu üyesi olarak görevlendirildi. Ancak 10 Mart 1919'da o dönemde yaygın bir salgın hastalık olan tifüse yakalanarak hayatını kaybetti. St.Petersburg'taki Ulyanov aile mezarlığına defnedildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ В 1882 году окончил Самарскую мужскую гимназию. На сельском сходе Бестужевки старосте было разрешено выписать его из крестьянского сословия, что позволило выходцу из крестьянской семьи поступить на физико-математический факультет Петербургского университета, который он окончил в 1886 году