Cantinflas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mario Moreno sayfasından yönlendirildi)
Cantinflas
Cantinflas, 1964 yılında
DoğumMario Fortino Alfonso Moreno Reyes
12 Ağustos 1911(1911-08-12)
Santa María la Redonda, Meksiko, Meksika
Ölüm20 Nisan 1993 (81 yaşında)
Meksiko, Mexico
MilliyetMeksikalı
MeslekKomedyen, oyuncu, senarist, film yapımcısı, şarkıcı
Etkin yıllar1936-1984
Siyasi partiInstitutional Revolutionary Party
Evlilik
Valentina Ivanova Zubareff
(e. 1936; ö. 1966)
Çocuk(lar)Mario Arturo Moreno

Mario Fortino Alfonso Moreno Reyes (12 Ağustos 1911 - 20 Nisan 1993), sahne adıyla Cantinflas (İspanyolca söylenişi: [kanˈtiɱflas]) olarak bilinen, Meksikalı bir komedyen, oyuncu ve film yapımcısıydı. Genel olarak en başarılı Meksikalı komedyen olarak kabul edilir ve Latin Amerika'da ve İspanya'da popüler kültür ikonu olarak görülür. Meksika dillerinin kendine has tonlaması, kelime bilgisi ve sözdizimini kullanarak yaptığı mizah, Latin Amerika'nın İspanyolca konuşulan tüm ülkelerinde ve İspanya'da sevilir ve cantinflear, cantinflada, cantinflesco ve cantinflero gibi bir dizi yeni ifadeye yol açmıştır.

Filmlerinden bazıları İngilizce ve Fransızcaya çevrilmiş olsa da kullandığı kelime oyunları o kadar Meksika İspanyolcasına özeldi ki tercüme etmesi zordu. Sık sık yoksul çiftçileri veya pelado kökenli köylüleri tasvir etti.[1] Bu karakter, Cantinflas'ın Hollywood'a bir atılım da dahil olmak üzere uzun ve başarılı bir film kariyeri kurmasına izin verdi. Charlie Chaplin bir keresinde onun yaşayan en iyi komedyen olduğunu söylemiştir[2][3] ve Moreno "Meksika'nın Charlie Chaplin'i" olarak anılır. Dünyanın çoğu yerindeki izleyiciler, Moreno'yu En İyi Erkek Oyuncu - Müzikli Film veya Komedi dalında Altın Küre Ödülü kazandığı 80 Günde Devri Alemde Oscar ödüllü filmde David Niven ile birlikte başrol oynamasıyla hatırlar.

Meksika sinemasının öncüsü olarak Moreno, Meksika sinemacısının altın çağının başlamasına yardımcı oldu. Önemli bir iş insanı olmasının yanı sıra, Meksika'nın karışık ve genellikle tehlikeli işçi politikalarına da dahil oldu. Ezilenlerin sözcüsü olarak ünü, eylemlerine gerçeklik kazandırdı ve tek parti hükûmetinin sendikaları seçme ve kontrol etme uygulaması olan charrismo ‘ya karşı erken mücadelede önemli hale geldi.

Dahası, kimliği kendisininkiyle birrleşen Cantinflas karakteri, medya eleştirmenleri, filozoflar ve dilbilimciler tarafından incelendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The peladito is the creature who came from the carpas with a face stained with flour or white paint, dressed in rags, the pants below the waist and covered with patches, the belt replaced by an old tie, the peaked cap representing a hat, the ruffled underwear that shows at any provocation, the torn shirt, and gabardine across his left shoulder." – Cantiflas
  2. ^ Encyclopedia of Latino Popular Culture: Volume I, A-L. Greenwood. 2004. s. 103. ISBN 0-313-33210-X. 16 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2022. 
  3. ^ "Cantinflas: 1911–1993: Actor, Comedian – Mexico's Answer To Charlie Chaplin". Jrank. 8 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]