Marin Barleti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Marin Barleti
Doğum1450
İşkodra
Ölüm1513
Roma
Historia de vita et gestis Scanderbegi Epirotarum principis'ten bir sayfa

Marin Barleti (Latince: Marinus Barletius; doğumu: 1450, İşkodra; ölümü: 1513, Roma). Katolik din adamı ve Arnavutluk'un Rönesans Dönemi'ndeki en önemli tarihçisi.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gençlik dönemi hakkında pek bilgi bulunmayan Barleti, memleketi olan İşkodra'nın 1474 ve 1478'deki Osmanlılar tarafından kuşatılmasına karşı savunmasına katılmıştır.

1479'da İşkodra'nın Osmanlılarca ele geçirilmesi üzerine İtalya'ya kaçmak zorunda kaldı. İtalya'da Latince dilinde pek çok tarih eseri yazdı. Bunların en ünlüsü 1506 ve 1510'da Roma'da basılan Skanderbeg Biyografisi (Historia de vita et gestis Scanderbegi Epirotarum principis) dir. Bu eser çok sayıda Avrupa diline çevrilmiş ve 16. yüzyılın en tanınan eserlerinden biri olmuştur. Örneğin Almanca dilinde 16. ve 17. yüzyıllarda 12 kezden fazla baskıya girmiştir.

İşkodra şehir kütüphanesi ve aynı şehirdeki bir yayınevi ve 2005'te Tiran'da kurulan bir üniversite Marin Barleti'nin adını taşır.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Historia de vita et gestis Scanderbegi Epirotarum principis, (Epir Prensi Scanderbeg'in Hayatının Tarihi) Roma 1510
  • De obsidione Scodransi (İşkodra'nın Kuşatılması), Venedik 1504
  • Compendium vitarum ponticum et imperatorum (Papalar ve İmparatorlar Biyografileri Koleksiyonu)), 2. Baskı Venedik (1. Baskıdan hiç kitap kalmamıştır)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]