Marie Sester

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Marie Sester
MeslekArtist Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Marie Sester dijital teknolojiler kullanarak etkileşimli sanat eserleri oluşturan, Fransız-Amerikan bir sanatçıdır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransa doğumlu Marie Sester Fransa'daki Ecole d'Architecture in Strasbourg'da mimar olmak üzere master derecesini aldı. Çizimleri ve resimleri fark edelirken, Paris'e taşındı ve Afrika ve Avrupa'yı dolaşmaya başladı. 1993'te Japonya'dan daimi oturma izni aldıktan sonra, çalışmaları enstalasyon ve deneysel etkileşimli eserler yaratarak kamuya yayıldı.

2000 senesinde, Birleşmiş Milletler'e taşındı ve yaşamaya ilk San Francisco'dan başlayıp Los Angeles ile devam etti. 2001-2002 yılları arasında IAMAS'a residanstaki artist olarak katılmak üzere Japonya'ya gitti. Kendisi şu an New York'ta yaşıyor.

Etkinlikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Mezun olduktan sonra Marie Sester'in ilgileri fiziksel yapılar oluşturmaktan fikirsel kavram çalışmaları oluşturmaya özellikle kültür, politika ve teknolojinin duygu inanış ve farkındalıklarımızı nasıl etkilediğine geçiş yaptı. Birkaç yıl boyunca Marie Sester'in çalışmaları kimlik kavramı ve farkındalık(dikkatimizi nasıl dağıtıp tekrar yoğunlaştıyoruz, kişisel ve toplumsal boşlukların kontrolünü nasıl kullanıyor ya da nasıl kaybediyoruz ve de çağdaş toplumun bir yandan birden fazla yerdeki gözetim sistemini ve diğer yandan görülebilirlik ve kişisel yükselişi kontrol edişi) üzerine yoğunlaştı. Hemen hemen her zaman bireyi merkeze oturtarak çalışmaları birisinin bir oyuna katıldığı net olmadığında tesadüfler yaratarak dinleyicileriyle sözle etkileşime dayandı.

Gösterimi ve farkedilişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Creative Capital (2002), LEF Foundation (2004), New York State Council on the Arts (2004 and 2011). She was in residence at the Institute of Advanced Media Arts and Sciences – IAMAS, Gifu, Japan (2001–02) [9] ve Eyebeam Art and Technology Center, NY (2003) gibi kurumlardan ödüller aldı. Çalışması sanat ve teknoloji dünyasında farkındalık kazandı, Honorary Mention in Interactive Art from Ars Electronica (2003), Webby Award for Net Art (2004)[13] ve Time Dergisi'deki "50 Coolest Websites" (2004). Son olarak eserleri Seul ve Singapur Bienali'ne eklendi(2008).