Marcus Claudius Marcellus (Julio-Claudian Hanedanı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Roma İmparatorluk Hanedanları
Julio-Claudian Hanedanı

Augustus'un yeğeni ve evlatlık oğlu Marcellus
Augustus
Çocukları
   Öz - Yaşlı Julia
   Evlatlık - Gaius Caesar, Lucius Caesar, Agrippa Postumus, Tiberius
Tiberius
Çocukları
   Öz - Julius Caesar Drusus
   Evlatlık - Germanicus
Caligula
Çocukları
   Öz - Julia Drusilla
   Evlatlık - Tiberius Gemellus
Claudius
Çocukları
   Öz - Claudia Antonia, Claudia Octavia, Britannicus
   Evlatlık - Neron
Neron
Çocukları
   Öz - Claudia Augusta

Marcus Claudius Marcellus (MÖ 42-MÖ 23), Augustus'un kız kardeşi Küçük Octavia ve eski bir konsül olan Gaius Claudius Marcellus Minor'un en büyük oğlu. Babası tarafından İkinci Pön savaşının ünlü generali Marcus Claudius Marcellus ile akrabadır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yükselişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Augustus'un oğlu olmadığından, en yakın akrabalarından biri olarak Marcellus, amcasının Sextus Pompeius ile yapacağı barış için henüz üç yaşında Sextus'un kızlarından biriyle nişanlandı (Sextus Pompeius'un yenilmesi üzerine bu akit unutuldu). Zamanla aralarından amcasının Marcus Antonius ve Kleopatra'ya kazandığı zaferin onuruna yapılan geçit töreni de dahil olmak üzere pek çok toplumsal etkinlikte Augustus'a eşlik etmeye başladı.

Veraset[değiştir | kaynağı değiştir]

MÖ 25 yılında, Marcellus Augustus'un tek kızı Yaşlı Julia ile evlendi.[1] Dio'ya göre, bu sıralarda Augustus'un ölümcül derecede hasta olduğuna ve bu sebeple de yerine Marcellus'u hazırladığına inanılıyordu.[2]

Aedile[değiştir | kaynağı değiştir]

Augustus, zamanla Marcellus'un politik kariyerini hazırlamaya başladı ve MÖ 23 yılında ona senatör olma hakkı verdi. Bu hak ona teamüllerden on yıl önce Konsül seçilme ve aynı yıl aedile seçilme hakkı sağlayacaktı.[3] Bu seçimi kutlamak için onun adını taşıyan bir tiyatro yaptırdı.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Marcellus tiyatronun tamamlandığını göremedi.[4] Aedile olarak görev yaptığı yıl hastalandı ve kısa bir süre sonra Baiae'de öldü. Augustus, Marcellus'un "Hermes Logios" formunda cenaze heykelini yaptırdı. Agrippa, Marcellus'un ölümü üzerine Asya'dan hemen döndü ve bir süre sonra Marcellus'un dul karısı Julia ile evlendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dio 53.27.5
  2. ^ Dio Cassius (53.30)
  3. ^ Dio 53.28.3
  4. ^ Augustus tiyatroyu "onun için bir anıt olarak" tamamlattı- Dio 53.30.5