Marcel Iureş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Marcel Iureş, 2013

Marcel Iureş (d. 2 Ağustos 1951, Băileşti, Romanya), Rumen tiyatro ve sinema oyuncusudur. Romanya'nın en başarılı sahne ve film oyuncularından biri olarak kabul edilir. Iureş 1974 yılında Bükreş'te Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica ya girdi ve 1978 yılında mezun oldu. Aynı zamanda, hem Romanya hem de İngiliz televizyonlarında oynamak gibi, Romanya ve uluslararası alanda filmlerde ve sahnelerde rol almıştır.

Iureş, 1978 tarihli Romen filmi Vis de ianuarie (Ocak Rüyası) filminde canlandırdığı performansla dikkat çekti. 1980'lerin başlarından itibaren ve 90'larda Romanya'da birçok küçük ve büyük rollerde ekranlarda yer alarak kariyerine devam devam etti. Önemli rolleri arasında 1994 yılı yapımı Vampirle Görüşme filminde Paris'teki acımasız vampir performansını sergiledi. Başrolde Tom Cruise'un yer aldığı 1996 yılı yapımı Görevimiz: Tehlike filminde yer aldı. Başrollerini George Clooney ve Nicole Kidman'ın paylaştığı 1997 yılı yapımı The Peacemaker adlı filmde de ailesini Bosna Savaşı sırasında kaybetmiş acılı bir baba olan Dušan Gavrić rolünde oynadı. 2002 yılı Şeref ve Cesaret adlı Hollywood yapımı filmde Bruce Willis ile beraber oynadı. Bu filmde Nazi savaş esiri kampı komutanı Albay Werner Visser rolüyle çok başarılı bir performans sergiledi ve eleştirmenlerin beğenisini kazandı. Bir diğer Hollywood yapımı Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu filminde de yer almıştır.

Diğer çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

2007 yılında Iureş, bitki örtüsü ekerek tüm Romenler için daha iyi bir çevre oluşturmayı amaçlayan Verde 003 projesinde yardımına gönüllü oldu.[1]

Bazı Filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "News Information". marcel-iures.com. 7 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2010. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]