Mappo

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mappō (末法 Çince: mòfǎ; Japonca: mappō), Dharma'nın sonu ya da Şerli çağ, Budizm'de tanımlanan Üç çağın sonuncusu, Dharma'nın gerilemeye girdiği, Budizmin bozulmaya başladığı çağdır. İlk iki çağ Doğru Dharma Çağı (正法 Çince: zhèngfǎ; Jp: shōbō) ve Sözde Dharma Çağı (像法 Çn: xiàngfǎ; Jp: zōbō)'dır. Bu çözünme çağında insanlar Şakyamuni Buda'nın sözleriyle aydınlanmaya ulaşamayacaklar, toplum ahlakı çürüyecektir. Budist düşünceye göre Buda'nın öğretileri bu çağda da doğruluğunu koruyacak, ancak insanlar öğretileri takip etme yeteneklerini kaybedeceklerdir.

Budist kutsal metinlerinde Dharma'nın sonu[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lotus Sutra 13
"Dharma'nın sonu geldiğinde yaşayan varlıklar iyi niteliklerini yitirecek, kibirleri artacak, kazanç ve şöhrete göz dikecek, kötü yönlerini geliştirecek ve kurtuluştan uzaklaştırılacaklar."
  • Digha Nikaya iii. 71-72
"Ahlaksız eylemler olağanüstü artacak, insanlar arasında ahlak diye bir kelime kalmayacak, ahlaklı kimselerin sayısı azalacak. Bu tip insanlar arasında bugün olduğunun aksine hürmet ve methü sena meşru yöneticiye değil evlat ve dindarlıktan yoksun kimselere gösterilecek."