Malta'daki kuşlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Malta kuşları listesi sayfasından yönlendirildi)
Gök ardıç kuşu, Malta ulusal kuşu

Bu liste Malta'da yer alan kuş türlerinin bir listesidir. Malta'da yaklaşık 436 tür vardır. Büyük bir göç güzergahı üzerinde yer alan bir bölge olduğu için birçok tür ilkbahar ve sonbahar aylarında buradan geçer. Malta'da insanlar tarafından getirilen iki tane egzotik tür bulunur. Dünya çapında 23 tür tehdit altındadır.

Bu listede türlerin taksonomisi ve adları (ortak ve bilimsel adlar) The Clements Checklist of Birds of the World dergisinin 2019 sayılı baskısından alınmıştır.

  • (A) Yanlışlıkla - Malta'da nadiren veya kazara meydana gelen bir tür
  • (I) Egzotik - malta'ya insan eylemlerinin doğrudan veya dolaylı bir sonucu olarak gelen ve yerel olmayan bir tür.

Ördekler, kazlar ve su kuşları[değiştir | kaynağı değiştir]

Suna
Bayağı kaşıkgaga
Pasbaş patka

Sınıf: Kazsılar   Familya: Ördekgiller

Ördekgiller ördekler ve ördek gibi su kuşları, kaz ve kuğuları içerir. Bu kuşlar perdeli ayakları, düzleştirilmiş gagaları ve yağlımsı tüyleri ile su bölgelerinde yaşamaya adapte olmuşlardır.

Keklikler, bıldırcınlar ve aileleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayağı bıldırcın

Sınıf: Galliformes   Familya: Phasianidae

Phasianidae, karasal kuşlardan oluşan bir familya. Genel olarak tombul (değişebilir), geniş ve kısa kanatları var.

Flamingolar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Phoenicopteriformes   Familya: Phoenicopteridae

Flamingolar genellikle 3 ila 5 fit (0,9 ila 1,5 m) uzunluğunda, hem Batı hem de Doğu Yarımküre'de bulunan canlılardır. Flamingolar kabuklu deniz ürünleri ve yosunlarla beslenirler. Garip şekilli gagaları, tükettikleri gıdalardan çamur ve silt ayırmak için özel olarak yapılmıştır ve gagalarını baş aşağı kullanırlar.

Batağan[değiştir | kaynağı değiştir]

Kara boyunlu batağan

Sınıf: Podicipediformes   Familya: Podicipedidae

Batağan küçük ve tatlı su kuşlarıdır. Mükemmel yüzücü ve dalgıçlardır. Ancak, ayaklarınızın vücütlarından geride yer alması onlara karada dezavantaj sağlamaktadır.

Güvercinler[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa kaplumbağa güvercini

Sınıf: Columbiformes   Familya: Columbidae

Güvercinler kısa boyunlu ve kısa ince gagalı sağlam gövdeli kuşlardır.

Bağırtlak[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Pterocliformes   Familya: Pteroclidae

Bağırtlakların küçük, güvercin gibi kafaları ve boyunları vardır, ancak sağlam ve kompakt gövdeleri sahiptirler. Uzun sivri kanatları ve kuyrukları sayesinde hızlı uçabilirler. Sürüler, şafak vakti ve alacakaranlıkta sulama deliklerine uçarlar. Bacakları ayak parmaklarına kadar tüylüdür.

Toy kuşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Otidiformes   Familya: Otididae

Toy kuşları, çoğunlukla kuru ülkelerle ve Eski Dünya'daki bozkırlarla ilişkili büyük kara kuşlarıdır. Omnivordurlar ve yerde yuva yaparlar. Güçlü bacakları ve ayak parmakları üzerinde durmadan yiyecekleri gagalayabilirler. "Parmaklı" kanat uçlarına sahip uzun geniş kanatları ve uçuş sırasında göze çarpan çarpıcı desenleri vardır.

Guguk kuşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Common cuckoo

Sınıf: Cuculiformes   Familya: Cuculidae

Cuculidae ailesi guguk kuşu, Roadrunner ve anileri içerir. Bu kuşlar, ince gövdeli, uzun kuyruklu ve güçlü bacaklıdırlar. Büyüklükleri değişebilir.Eski dünya guguk kuşları Kuluçka parazitidir.

çobanaldatan ve ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa çobanaldatanı

Sınıf: Caprimulgiformes   Familya: Caprimulgidae

çobanaldatanlar genellikle yerde yuva yapan orta boylu gece kuşlarıdır. Uzun kanatları, kısa bacakları ve çok kısa gagaları vardır. Çoğunun küçük ayakları, yürümeye pek yararı olmayan ve uzun sivri kanatları vardır. Yumuşak tüyleri vardır ve tüylerini ağaç kabuğu veya yapraklara benzeyecek şekilde kamufle edebilir.

Ebabiller[değiştir | kaynağı değiştir]

Ebabil

Sınıf: Caprimulgiformes   Familya: Apodidae

Ebabiller hayatlarının çoğunu uçarak geçiren küçük kuşlardır. Bu kuşların bacakları çok kısadır ve asla kendi istekleriyle yere inmezler, bunun yerine sadece dikey yüzeylere tüneirler. Birçok ebabilin bir hilal veya bumeranga benzer şekilde süzülen kanatları vardır.

Ray kuşu, gallinüller ve sutavuğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Moorhen, az sayıda doğurur.

Sınıf: Gruiformes   Familya: Rallidae

Rallidae, Ray kuşu, sutavuğu ve gallinule içeren küçük ve orta boy kuşların büyük bir ailesidir. Genellikle göllerin, bataklıkların veya nehirlerin yakınındaki nemli ortamlarda yoğun bitki örtüsünde yaşarlar. Genelde utangaç ve ketum kuşlardır, bu da gözlemlenmelerini zorlaştırır. Çoğu türün yumuşak, pürüzlü yüzeylere iyi adapte olmuş güçlü bacakları ve uzun parmakları vardır. Kısa, yuvarlak kanatlara sahip olanların uçma yeteneği düşüktür.

Turna[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Gruiformes   Familya: Gruidae

Turnalar büyük, uzun bacaklı ve uzun boyunlu kuşlardır. Benzer görünümlü ama ilgisiz balıkçılların aksine, turnalar boyunlarını uzatarak uçarlar.

Kocagözgiller[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Charadriiformes   Familya: Burhinidae

Kocagözgiller, Burhinidae ailesine mensüp büyük ölçüde tropikal ortamlarda yaşayan bir kuş türüdür. Dünya çapında tropikal bölgede bulunurlar ve bazı türler ılıman Avrupa ve Avustralya'da da bulunabilir. Güçlü siyah veya sarı-siyah tüyleri, büyük sarı gözleri olan orta ila büyük boy kuşlardır. Kuşlar olarak sınıflandırılmasına rağmen, çoğu türü kurak veya yarı kurak habitatları tercih eder.

Uzunbacak ve kılıçgaga[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyah kanatlı ayaklı, bir göçmen ve son zamanlarda yerel üreyen kuş haline gelmiştir

Sınıf: Charadriiformes   Familya: Recurvirostridae

Recurvirostridae, kılıçgagaleri ve uzunbacakları içeren büyük bir sığ kuş ailesidir. Avoketlerin uzun bacakları ve uzun kıvrımlı gövdeleri vardır. Uzun bacakların son derece uzun bacakları ve uzun, ince, düz gövdeleri vardır.

Deniz saksağanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayağı deniz saksağanı

Sınıf: Charadriiformes   Familya: Haematopodidae

Deniz saksağanı büyük ve gürültülü yağmurkuşudur; güçlü gagaları ve kasları parçalamak veya ödüllendirmek için kullanılır.

Yağmurkuşu ve kızkuşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Küçük halkalı yağmurkuşu

Sınıf: Charadriiformes   Familya: Charadriidae

Charadriidae ailesi yağmurkuşu ve kızkuşunu içerir. Kompakt gövdeli, kısa, kalın boyunlu ve uzun, genellikle sivri kanatlı küçük ila orta boy kuşlardır. Dünya çapında çoğunlukla suya yakın habitatlarda bulunurlar.

Çulluk ve ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çulluk
küçük çulluk
Ruff

Sınıf: Charadriiformes   Familya: Scolopacidae

Scolopacidae, çullukları, Kocagöz leri, godwitleri, Tringa dahil olmak üzere küçük ve orta boylu büyük bir kıyı kuşları ailesidir. Bu türlerin çoğu, çamurdan veya topraktan toplanan küçük omurgasızları yerler. Bacakların ve gagaların uzunluğundaki varyasyon, birden çok türün aynı habitatta, özellikle de kıyıda, doğrudan gıda için rekabet olmaksızın beslenmesini sağlar.

Bataklık kırlangıcı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Charadriiformes   Familya: Glareolidae

Glareolidae, kısa bacakları, uzun sivri kanatları ve uzun çatal kuyrukları olan bataklık kırlangıcından ve uzun bacaklı, kısa kanatlı ve uzun, sivri gagalı kurşerlerden oluşan bir sığ kuş ailesidir.

Yırtıcı martı ve jaegerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Pomerine martısı
Pomerine martısı

Sınıf: Charadriiformes   Familya: Stercorariidae

Stercorariidae familyası genel olarak orta ila büyük kuşlardır, tipik olarak gri veya kahverengi tüyleri vardır ve genellikle kanatlarında beyaz lekeler bulunur. Ilıman ve arktik bölgelerde yerde yuva yaparlar ve göçmen kuşlardırlar.

Deniz kuşu ve martı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Charadriiformes   Familya: Alcidae

Alcidler, siyah-beyaz renkleri, dik duruşları ve bazı alışkanlıkları nedeniyle penguenlere benzerler, ancak penguenlerle bir ilgisi yoktur ve penguenlerin aksine uçabilirler. Deniz kuşları açık denizde yaşamalarına rağmen karaya yuva yapmak için gelirler.

Martılar, deniz kırlangıçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sarı bacaklı martı

Sınıf: Charadriiformes   Familya: Laridae

Laridae, orta ila büyük deniz kuşları, martı deniz kırlangıcı ve sumru ailesidir. Martılar tipik olarak gri veya beyazdır ve genellikle başlarında veya kanatlarında siyah lekeler bulunur. İri, uzun gövdeleri ve perdeli ayakları var. Kırlangıçların genellikle başlarında siyah lekeler bulunan, genellikle gri veya beyaz tüyleri olan, orta ila büyük deniz kuşlarından oluşan bir gruptur. Çoğu sumru avladıkları balıkları dalarak yakalar, ancak bazıları tatlı su yüzeyinden böcekleri toplar. Kırlangıçlar genellikle uzun ömürlü kuşlardır ve bazı türlerin 30 yıldan fazla yaşadığı bilinmektedir.

Dangıçkuşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Gaviiformes   Familya: Gaviidae

Avrupa'da dalgıçlar olarak bilinen dalgıçkuşları, Kuzey Amerika ve Kuzey Avrupa'nın birçok yerinde bulunan bir grup su kuşudur. Yüzerken biraz benzedikleri, ancak tamamen ilgisiz oldukları büyük bir ördek veya küçük kaz boyutundadırlar.

Kuzey fırtına-kuşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupada yaygın olarak bulunan bir Filfla.

Sınıf: Procellariiformes   Familya: Hydrobatidae

Kuzey fırtına kuşları, fırtına kuşunun akrabaları ve en küçük deniz kuşlarıdır. Plankton kabukluları ve havada süzülürken yüzeyden toplanan küçük balıklarla beslenirler.

Yelkovan kuşu ve fırtına kuşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Yelkovan kuşu deniz kayalıkları ve adalarda çeşitli koloniler halinde yaşar.

Sınıf: Procellariiformes   Familya: Procellariidae

Procellariidler, orta septumlu birleşik burun delikleri ile orta büyüklükteki "gerçek fırtına kuşları" nın ana grubudur. Malta'da görülen 5 tür var.

Leylek[değiştir | kaynağı değiştir]

Beyaz leylek

Sınıf: Ciconiiformes   Familya: Ciconiidae

Leylekler iri, uzun bacaklı, uzun boyunlu, sağlam gagalı göçebe kuşlardır. Leylekler sessizdir, ancak gagayı takırdatmak yuvada önemli bir iletişim şeklidir. Yuvaları büyük olabilir ve uzun süre kullanabilirler. Çoğu tür göçmendir.

Sümsük kuşları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzey sümsük kuşu

Sınıf: Suliformes   Familya: Sulidae

balıkları avlamak için suya dalan orta ve büyük kıyı deniz kuşlarıdır.

Karabatak ve kabatüy[değiştir | kaynağı değiştir]

Order: Suliformes   Family: Phalacrocoracidae

Phalacrocoracidae, karabatakları ve kabatüyleri içeren orta ila büyük kıyı, balık yiyen deniz kuşlarının bir ailesidir. Çoğunun koyu renkli tüylere sahip olduğu, bazı türlerin siyah-beyaz ve birkaçının renkli olduğu bilinir.

Pelikan[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Pelecaniformes   Familya: Pelecanidae

Pelikanların gagalarının altında belirgin bir kese şeklinde yapı bulunur ve su kuşlarıdır. Prlşcanlarında diğer su kuşları gibi dört ayak parmakları ile perdeli ayakları var.

Balıkçıllar, ak balıkçıllar ve balabankuşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyah balıkçıl kuşu,bir göçmen kuşudur.

Sınıf: Pelecaniformes   Familya: Ardeidae

Ardeidae familyası, balabankuşu, ak balıkçılları ve Balıkçılları içerir. Balıkçıllar ve ak balıkçıllar, uzun boyunlu ve bacaklı, orta ila büyük boylu sığ kuşlardır. Balabankuşu daha kısa boyunlu ve daha temkinli olma eğilimindedir. Ardeidae üyelerinden leylek ve ibis gibi diğer uzun boyunlu kuşların aksine boyunlarını geri çekerek uçarlar.

Ibis ve kaşıkgaga[değiştir | kaynağı değiştir]

Parlak ibis

Sınıf: Pelecaniformes   Familya: Threskiornithidae

Threskiornithidae, ibisleri ve kaşıkgagaları içeren büyük bir karasal ve göçebe kuş ailesidir. 11 birincil ve yaklaşık 20 ikincil tüyleri olan uzun, geniş kanatlı kuşlardır. Güçlü uçuculardır ve boyutlarına ve ağırlıklarına rağmen çok iyi uçarlar.

Balıkkartalı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Accipitriformes   Familya: Pandionidae

Pandionidae familyası sadece balıkkartalı türünü içerir. Balıkkartalı orta büyüklükte bir yırtıcı kuş olup, dünya çapında bulunabilen bir balık yiyicidir.

Şahinler ve kartallar[değiştir | kaynağı değiştir]

Batılı bataklık-kartalı.

Sınıf: Accipitriformes   Familya: Accipitridae

Accipitridae, şahinleri, kartalları, akbabaları içeren bir yırtıcı kuş ailesidir. Bu kuşların avlarının etini koparmak için güçlü kancalı gagaları, güçlü bacakları, güçlü pençeleri ve keskin görüşleri vardır.

Peçeli baykuş[değiştir | kaynağı değiştir]

Peçeli baykuş, eski bir tür

Sınıf: Strigiformes   Familya: Tytonidae

Peçeli baykuşlar büyük kafaları ve kalp şeklinde yüzleri ile büyük ile orta boyda olabilirler. Güçlü pençeleri ve uzun güçlü bacakları vardır.

Baykuşlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Strigiformes   Familya: Strigidae

baykuşlar yırtıcı küçük veya büyük gece kuşlarıdır. Büyük gözleri ve gagaları vardır. Geceleri görüşleri oldukça iyidir.

Çavuşkuşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrasya çavuşkuşu

Order: Bucerotiformes   Family: Upupidae

Çavuşkuşları siyah, beyaz ve turuncu-pembe renkli olabilirler.

Yalıçapkını[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Coraciiformes   Familya: Alcedinidae

Yalıçapkınları büyük kafaları, uzun, sivri gagaları, kısa bacaklar ve güdük kuyrukları ile orta boylu kuşlardır.

Arı yiyiciler[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupalı arı yiyiciler.

Sınıf: Coraciiformes   Familya: Meropidae

Arı yiyiciler, Meropidae familyasından ötücü kuş grubudur. Çoğu tür Afrika'da bulunur, ancak bazıları Güney Avrupa, Madagaskar, Avustralya ve Yeni Gine'de görülebilir. Zengin renkli tüyleri, ince gövdeleri ve genellikle uzun kuyrukları vardır. Hepsi renklidir ve uzaklardan bakıldığında kırlangıç benzeri bir görünüm veren uzun gövdeleri ve sivri kanatları vardır.

Gök kuzgun[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Coraciiformes   Familya: Coraciidae

Gök kuzgunlar [[karga]'lara benzerler ve familyaları bakımından arı yiyiciler ile yakından bağlantılıdırlar. Mavi ve kahverengi tüylere sahiptirler.

Ağaçkakanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Piciformes   Familya: Picidae

Ağaçkakanlar keskin gagaları, kısa bacakları, sert kuyrukları ve böcekleri yakalamak için kullanılan uzun dilleri ile küçük ve orta ölçekli kuşlardır. Bazı türlerin sadece iki ayak parmağı bazı türlerin ise sadece üç ayak parmakları vardır. Birçok ağaçkakan gagaları ile ağaç gövdelerine vurarak ses çıkarır.

Şahinler[değiştir | kaynağı değiştir]

Gökdoğan

Sınıf: Falconiformes   Familya: Falconidae

Falconidae, yırtıcı kuşların familyasından mensüp bir kuş türüdür. Şahinler, kartallardan ve akbabalardan farklı olarak pençeleri yerine gagalarıyla öldürürler.

Vireoler, shrike-babblerlar, ve erporniler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Passeriformes   Familya: Vireonidae

vireoler, küçük ve orta boylu ötücü kuşlardan oluşan bir gruptur. Genellikle yeşilimsi renklidirler ve ahşap ötleğenleri'ne benzerler.

Eski Dünya sarı asmakuşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Altın sarı asmakuşu

Sınıf: Passeriformes   Familya: Oriolidae

Eski Dünya sarı asmakuşu renkli ötücü kuşlardır. Yeni Dünya sarı asmakuşları ile alakaları yoktur.

Örümcekkuşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Woodchat örümcek kuşu

Sınıf: Passeriformes   Familya: Laniidae

Örümcek kuşu, diğer kuşları ve küçük hayvanları yakalama ve vücutlarının yenmemiş kısımlarını dikenlere saplama alışkanlıklarıyla bilinen ötücü kuşlardır.

Kargalar ve saksağanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Passeriformes   Familya: Corvidae

Corvidae ailesi kargaları, kuzgunları, [[[ağaçkakan]]]ları, fındıkkıranları içerir. Yüksek zekalı ve boyut bakımında ortanın üstündedirler.

baştankara[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Passeriformes   Familya: Paridae

Baştankaralar kısa şişman gövdeleri ile ormanlık alanlarda yaşayan kuşlardır. Bitki ve böcekler olmak üzere birçok şey ile beslenebilirler.

Penduline-titler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Passeriformes   Familya: Remizidae

Penduline-titler böceklerden beslenen küçük ötücü kuşlardır.

Toygarlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Göçmen bir toygar.

Sınıf: Passeriformes   Familya: Alaudidae

Toygarlar genellikle küçük karasal kuşlardır. Çoğu toygar görünüşte oldukça küçüktür. Böcek ve bitkiler ile beslenirler.

Cisticolas ve ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Zitting cisticola, 1970'lerden beri yetişmektedir.

Sınıf: Passeriformes   Familya: Cisticolidae

Cisticolidae ötleğenleri ağırlıklı olarak eski dünya sıcak güney bölgelerinde bulunur. Genellikle otlak veya maki gibi ülkede bulunan kahverengi veya gri görünümlü çok küçük kuşlardır.

Sazlık ötleğenleri ve ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Passeriformes   Familya: Acrocephalidae

Bu ailenin üyeleri genellikle diğer "ötleğenlere" oranla büyüktür. Bazılarının rengi bej, sarı ve kahverengi olmak üzere değişkendir. Genellikle açık ormanlık, sazlık, ya da uzun otsu bölgelerde bulunurlar. Familya üyeleri çoğunlukla güneyde batı Avrasya ve çevresinde görülür, ama aynı zamanda Pasifik'te yaşayanlarda vardır.

Otkuşları ve ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Passeriformes   Familya: Locustellidae

Locustellidae, çoğunlukla Avrasya, Afrika ve Avustralya bölgesinde bulunan küçük böcekçil ötücü kuşlardan oluşan bir familya.

Kırlangıç[değiştir | kaynağı değiştir]

Çalı kırlangıcı

Sınıf: Passeriformes   Familya: Hirundinidae

Hirundinidae ailesine mensup ve havada beslenmeye alışık bir kuş türüdür. İnce bir gövdeye, uzun sivri kanatlara ve geniş kısa bir gagaya sahiptirler. Ayakları yürümek yerine tünemeye daha elverişlidir.

Yaprak bülbülü[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Passeriformes   Familya: Phylloscopidae

Yaprak bülbülü çoğunlukla Avrasya'da, [Wallacea]] ve Afrika'da bulunan küçük böcekçil kuşlardan oluşan bir familyadır. Türler çeşitli boyutlarda, genellikle yeşil-yukarıda ve sarı aşağıda, ya da daha fazla grimsi-yeşil-kahverengi renklere sahip tüylü vardır.

Çalı bülbülü ve aileleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Cetti bülbülü, yerel bir türdür.

Sınıf: Passeriformes   Familya: Scotocercidae

Bu ailenin üyeleri Afrika, Asya ve Polinezya boyunca bulunur. Bazı benzer cinsleri başka gruplar içinde bulunabilir.[1]

Sylvia bülbülü, papağan ve aileleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sardunya ötleğeni, yaygın bir kuş.

Sınıf: Passeriformes   Familya: Sylviidae

Sylviidae familyasından bir kuş grubu. Avrupa, Asya ve bazende Afrika'da görülen kuşlardır.

Kralcık[değiştir | kaynağı değiştir]

Goldcrest

Sınıf: Passeriformes   Familya: Regulidae

Kralcık, aynı zamanda ibik olarak da adlandırılan, genellikle Eski Dünya kuşlardır.

Duvar tırmaşık kuşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Passeriformes   Familya: Tichodromidae

Duvar tırmaşık kuşu çarpıcı kızıl, gri ve siyah tüyleri olan Tichodromidae ailesi nde yer alan küçük bir kuştur.

Çit kuşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Passeriformes   Familya: Troglodytidae

Çit kuşu çoğunlukla küçük ve göze çarpmayan ancak yüksek sesle şarkı söyleyen kuşlardır. Bu kuşların kısa kanatları ve ince gagaları vardır. Bazı türlerin kuyrukları dik biçimdedir. Hepsi böcekçildir.

Cinclidae[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Passeriformes   Familya: Cinclidae

Bu kuşlar daha çok Amerika, Avrupa ve Asya'da bulunan ve su çevresinde yaşayan kuş türüdür.

Sığırcık[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa sığırcığı

Sınıf: Passeriformes   Familya: Sturnidae

Sığırcıklar küçük ve orta boylu ötücü kuşlardır. Sinsi ve güçlü bir şekilde uçarlar. Tercih ettikleri yaşam alanı oldukça açıktır. Böcek ve meyve ile beslenirler. Tüyleri genellikle koyu renklidir.

Ardıç kuşu ve ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkıcı ardıç kuşu

Sınıf: Passeriformes   Familya: Turdidae

Ardıç kuşu çoğunlukla Eski Dünya'da bulunan bir ötücü kuş grubudur. Daha çok tombul, yumuşak tüylü, küçük veya orta boylu böcekçil veya omnivores kuşlardır. Genellikle yerde beslenirler.

Eski Dünya sinekkapanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Benekli sinekkapan
Avrupa sinekkapanı

Sınıf: Passeriformes   Familya: Muscicapidae

Eski Dünya sinekkapanları Eski Dünya'ya özgü küçük ötücü kuşlardır. Onlar çoğunlukla küçük ağaçlık bölgelerde yaşarlar. Bu kuşların görünümü son derece çeşitlidir.

İpekkuyruk[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Passeriformes   Familya: Bombycillidae

İpekkuyruklar, yumuşak ipeksi tüyleri ve bazı kanat tüylerinin uçlarında kırmızılık olan bir grup kuştur. Kanatlarının ve tüylerinin İpek gibi görünmesi nedeniyle İpek kuyruk olarak adlandırılırlar. Bu kuşlar kuzey ormanlarının ağaçsı kuşlarıdır. Yazın böceklerle, kışın meyvelerle beslenirler.

Büşbül[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayağı dağ bülbülü

Sınıf: Passeriformes   Familya: Prunellidae

Aksanlar, Palearktik biyocoğrafik bölgesi için tamamen endemik olan tek kuş ailesi olan Prunellidae ailesine mensuptur. Yüzeysel olarak serçe'lere benzeyen küçük türlerdir.

Eski Dünya serçeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İspanyol serçesi

Sınıf: Passeriformes   Familya: Passeridae

Eski Dünya serçeleri küçük ötücü kuşlardır. Genel olarak serçeler kısa kuyruklu ve kısa güçlü gagalı küçük, tombul, kahverengi veya gri kuşlardır. Serçeler tohum yiyicilerdir, ancak aynı zamanda küçük böcekleri de tüketirler.

Kuyruksallayan ve incirkuşu[değiştir | kaynağı değiştir]

sarı kuyruksallayan

Sınıf: Passeriformes   Familya: Motacillidae

Motacillidae orta ve uzun kuyrukları ile küçük ötücü kuşlar ailesine mensuplardır. Böcekçil hayvanlardır.

İspinozlar, ötefoniler ve aileleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kışın oldukça yaygın görülen bir kuş

Sınıf: Passeriformes   Familya: Fringillidae

Finches tohum yiyen ötücü kuşlardır, bunlar küçük ve orta derecede büyüklükleri vardır ve güçlü gagalara sahiptirler genellikle gagalara konik şekilde ve büyük olur.

Longspurs ve kar kiraz kuşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Passeriformes   Familya: Calcariidae

Genellikle açık çimenli alanlarda bulunur.

Eski Dünya kiraz kuşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Corn bunting

Sınıf: Passeriformes   Familya: Emberizidae

Emberizidler ötücü kuşlardan oluşan büyük bir familyadır. Onlar belirgin şekilli gagaları ile tohum yiyen kuşlardır. Birçok emberizid türünün farklı kafa desenleri vardır.

Yeni Dünya serçeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Passeriformes   Familya: Passerellidae

2017 yılına kadar bu türler Emberizidae familyasının bir parçası olarak kabul edildi. Türlerin çoğu serçe olarak bilinir, ancak bu kuşlar passeridae familyasından eski dünya serçeleri ile yakından ilişkili değildir. Çoğunun kafasında belirgin desenler vardır.

Kardinaller ve diğerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf: Passeriformes   Familya: Cardinalidae

Kardinaller güçlü gagaları olan güçlü, tohum yiyen kuşlardan oluşan bir ailedir. Genellikle açık ormanlıkta yaşarlar. Cinsiyetlerine göre tüylerinin rengi farklılık gösterir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gill, F. and D. Donsker (Eds). 2019. IOC World Bird List (v 9.2). DOI:10.14344/IOC.ML.9.2. http://www.worldbirdnames.org/ 4 Kasım 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. retrieved 22 June 2019