Malgaşça Protektorası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Malgaşça Protektorası
Protectorat français de Madagascar
1882-1897
Malgaşça Protektorası bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Yaygın dil(ler)Fransızca, Malgaşça
Tarihçe 
• Kuruluşu
1882
• Protektora
1882
• Fransız Madagaskarı sistemine dahil edilme
28 Şubat 1897
• Dağılışı
1897
Öncüller
Ardıllar
Merina Krallığı
Fransız Madagaskarı

Malgaşça Protektorası, Afrika kıtasının doğu kıyısında yer alan ve günümüzde Madagaskar'ın kurulu bulunduğu adada Merina Krallığı üzerinde Fransa'nın 1882 ile 1897 yılları arasında uyguladığı himaye rejimi.

1882 yılında bölge üzerinde himaye görevini üstlendiğini açıklayan Fransa, bu himaye ile Merina Krallığı'nı dış işlerinde ve ticaret işlerinde koruması altına almıştır. Bu hak iddiası dönemin Merina Krallığı hükümdarları II. Ranavalona ve III. Ranavalona tarafından kabul görmemiş, himaye yönetimini reddetmişlerdir. Bu süreçte başta Birleşik Krallık olmak üzere birçok Avrupa devletine ve Amerika Birleşik Devletleri'ne mektup gönderilmiş ve Madagaskar adası üzerindeki Malgaşların bağımsızlığının Fransa'ya karşı savunulması gerektiği ifade edilmiştir. II. Radama iktidarında Fransızlar 1883 yılında adaya zorla sahip olmaya çalışmışlar ve iki yıl sürecek olan kanlı bir savaşın başlangıcını tetiklemişlerdir. Bu süreçte Fransa adanın kıyı kesimlerinde bulunan yerleşim yerlerini bombalamış ve hak iddiasına devam etmiştir.

Fransa Şubat 1897 tarihinde yaptığı değişiklik ile adayı diğer kendisine yakın küçük adalar ile birleştirerek Fransız Madagaskarı adı altında yeni koloni sistemine dahil ettiğini açıklamıştır. Bu açıklamanın ardından protektora dönemi sona ermiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]