Macbeth (karakter)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Lord Macbeth, Glamis Baronu ve kısa sürede Cawdor Baronu olan, William Shakespeare'in Macbeth'inin (c. 1603-1607) baş karakteri ve ana kahramanıdır. Karakter İskoçya'nın tarihi kralı Macbeth'e dayanmaktadır ve büyük ölçüde İngiliz tarihinin bir derlemesi olan Holinshed's Chronicles'daki (1577) bilgilerden türetilmiştir.

Bir İskoç asil ve başlangıçta yiğit bir asker olan Macbeth, duyduğu kehanetler ve eşi Leydi Macbeth’in etkisiyle Kral’ı öldürür ve İskoçya Krallığı’nı gaspeder. Bundan sonra, endişe ve korku içinde yaşar, dinlenemez, uyuyamaz veya soylularına güvenemez. Eski müttefiki Macduff tarafından yenilene kadar bir korkutucu bir saltanat sürer. Taht daha sonra meşru varis olan, öldürülen Kral Duncan'ın oğlu Malcolm'a geri verilir .

Sahnede ve filmde Macbeth, Sean Connery, Laurence Olivier, Christopher Eccleston, Michael Rosenbaum, Alan Cumming, Sam Worthington, Orson Welles, Dakota Goodwin, Ian McKellen, Toshiro Mifune, Nicol Williamson, Jon Finch, Daniel Day-Lewis, James McAvoy, Jeremy Brett, Charlton Heston, Peter O'Toole, Patrick Stewart, Dwij Vasavada, Irrfan Khan, Alec Baldwin, Ethan Hawke, Michael Fassbender, Kenneth Branagh, John Simm ve Denzel Washington dahil olmak üzere birçok önemli aktör tarafından canlandırıldı.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Brantley (21 Kasım 2013). "'Macbeth,' With Ethan Hawke at the Vivian Beaumont". The New York Times. 28 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]