MAUD Komitesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
MAUD Komitesi raporunun ilk sayfası, Mart 1941

MAUD Komitesi, İkinci Dünya Savaşı sırasında oluşturulmuş bir İngiliz bilimsel çalışma grubuydu. Bir atom bombasının mümkün olup olmadığını belirlemek için gerekli araştırmaları yapmak üzere kurulmuştur. MAUD adı, Danimarkalı fizikçi Niels Bohr'un hizmetçisi Maud Ray'e atıfta bulunan bir telgraftaki garip bir satırdan geldi.

MAUD Komitesi, Mart 1940'ta Mark Oliphant yönetimindeki Birmingham Üniversitesinde çalışan Nazi Almanyası'ndan mülteci iki fizikçi olan Rudolf Peierls ve Otto Frisch tarafından yazılan Frisch-Peierls muhtırasına cevaben kuruldu. Memorandum, küçük bir saf uranyum-235 küresinin binlerce ton TNT patlayıcı gücüne sahip olabileceğini savundu.

MAUD Komitesi başkanı George Thomson'dı . Araştırma dört farklı üniversite arasında bölünmüştür: her biri ayrı bir program yöneticisine sahip olan Birmingham Üniversitesi, Liverpool Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi . Nükleer reaktör tasarımı, uranyum-235'in özellikleri, o zamanlar varsayımsal olan plütonyum elementinin kullanımı ve nükleer silah tasarımının teorik yönleri gibi çeşitli uranyum zenginleştirme araçları incelendi.

On beş aylık çalışmanın ardından araştırma, topluca MAUD Raporu olarak bilinen "Uranyumun Bomba Olarak Kullanılması" ve "Uranyumun Bir Güç Kaynağı Olarak Kullanılması" adlı iki raporla sonuçlandı. Rapor, savaş çabaları için bir atom bombasının fizibilitesini ve gerekliliğini tartıştı. Buna cevaben İngilizler, Tube Alaşımları kod adlı bir nükleer silah projesi yarattı. MAUD Raporu, Amerika Birleşik Devletleri'nin kullanımına sunuldu, burada Amerikan çabalarına enerji verdi ve sonunda Manhattan Projesi'ne dönüştü. Rapor aynı zamanda atom casusları tarafından Sovyetler Birliği'ne ifşa edildi ve Sovyet atom bombası projesinin başlamasına yardımcı oldu.