Mali Suçları Araştırma Kurulu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(MASAK sayfasından yönlendirildi)
Mali Suçları Araştırma Kurulu
MASAK
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi19 Kasım 1996
BağlılığıTürkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı
AdresAnkara, Türkiye
Web sitesihttps://masak.hmb.gov.tr/

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olan bir finansal istihbarat birimidir. MASAK'ın başlıca görevleri para aklama suçunu, terörün finansmanı ve kitle imha silahları yayılımının finansmanını önlemek, bunlar hakkında araştırma yapmak, önlemler geliştirmek ve toplanan bilgileri işleyerek gerekli makamlara sunmaktır.

MASAK ayrıca kendi görev alanıyla ilgili politika oluşturulmasına katkıda bulunma, strateji geliştirme, kanun ve yönetmelik taslakları hazırlama ve ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlama faaliyetleri icra etmekle yükümlüdür.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

MASAK, 19 Kasım 1996 tarihinde yürürlüğe giren 4208 sayılı kara paranın aklanmasının önlenmesine dair olan olan kanun ile kurulmuş olup, 17 Şubat 1997 tarihinde faaliyetlerine başlamıştır. İlerleyen süreçte dünyadaki finansal gelişmelere paralel olarak ihtiyaç duyulan yeni yasal düzenlemeler neticesinde görev ve yetkileri daha sonra 18 Ekim 2006 tarihinde yürürlüğe giren 5549 sayılı suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi hakkındaki kanun ile yeniden düzenlenmiştir.[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" (PDF). 26 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2021. 
  2. ^ "MASAK Sunuş". 28 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2021.