Mōko Shūrai Ekotoba

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bunei Seferinde okların havada uçuştuğu ve tetsuhau ("demir topu")'nun peşinden koştuğu alanda Moğol ordusuna karşı saldıran Takesaki Suenaga ve buna karşılık veren ya da kaçan Moğol askerler (1. Cilt 2. Kısım, resim 7)

Mōko Shūrai Ekotoba (蒙古襲来絵詞), çizen kişi bilinmemekle birlikte Genkō (Moğol istilası)'yu konu alan ve toplam iki ciltten oluşan Emaki-mono. Takesaki Suenaga Ekotoba (竹崎季長絵詞) olarak da bilinir. Kamakura döneminin ikinci yarısına ait bir eser olup Higo eyaleti'nin gokenin'i olan Takesaki Suenaga'nın Genkō'daki kendi mücadelesini çizdirdiği düşünülmektedir. Eskiden gyobutsu (İmparatorun serbeti)'lardandı. Günümüzde Japonya'nın Saray İşleri Başkanlığı'na ait olup Tokyo'nun Chiyoda semtinde bulunan İmparatorluk Sarayı Higashi Gyoen içindeki Sannomaru-Shōzōkan'da saklanmaktadır.

İçindekiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Takesaki Suenaga baş kahramanı olarak gösterilerek Genkō'daki çatışmalar çizilmektedir. Hafif piyade ve toplu taktiklerle savaşan Moğol askerler, savaş gemileri ve Moğollar tarafından kullanılmış tetsuhau ("Demir Topu") gibi silahların yer alan tek göresel kaynak olarak bilinmektedir. Sonunda (Takesaki ailesinin) aile öğütü ile birlikte Einin'in birinci yılının ikinci ayı (Jülyen takvimine göre 10 Mart 1293 - 7 Nisan 1294 arası) tarihi eklenmektedir.

İlk olarak 1293 yılında çizildi. Ancak daha sonra Edo döneminde eklemelerin yapıldığı düşünülmektedir. Örneğin 1. Cilt 2. Kısımının Takesaki Suenaga'nın saldırı sahnesinde, zamanın geçmesiyle kağıdın yıpılanıp parçalanmasından dolayı başka bir kağıdın üzerine yapıştırılarak birleştirildi. Birleştirme işlemlerinde sol tarafın, sağ tarafından 4 santim kadar yukarı kaydığı tespit edilmektedir. Buna rağmen ortadaki üç Moğol askerde kayma 'nın izi görünmemektedir. Ayrıca üç Moğol askerin yüz ifadeleri diğerlerinkinden farklıdır. Bu gerekçelerden dolayı eklemenin yapıldığı düşünülmektedir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

1. Cilt 1. Kısım: Bunei Seferi, söz 1-4, resim: 1-4
1. Cilt 2. Kısım: Bunei Seferi, söz: 5, resim: 5-8
1. Cilt 3. Kısım: Kamakura, söz: 6-9, resim: 9-10
2. Cilt 1. Kısım: Kōan Seferi, söz: 10, resim: 11-12
2. Cilt 2. Kısım Kōan Sefer, söz: 11-13, resim: 12-17
2. Cilt 3 Kısım: Kōan Seferi, söz: 13-16 (Okugaki=dipnot), resim: 18-21 (Saigo=son)

Konuyla ilgili yazılan eser[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]