Münih hava felaketi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Münih Saati, Old Trafford'un güneydoğu köşesinde

Münih hava felaketi, 6 Şubat 1958'de British European Airways Flight 609, Batı Almanya'nın Münih kentindeki Münih-Riem Havalimanı'nda sulu karla kaplı bir pistten üçüncü kalkış denemesinde düştüğünde meydana geldi. Uçak, "Busby Babes" lakaplı Manchester United futbol takımını, taraftarları ve gazetecilerle birlikte taşıyordu.[1] Gemide 20'si olay yerinde hayatını kaybeden 44 kişi vardı. Bazıları bilinçsiz olan yaralılar, Münih'teki Rechts der Isar Hastanesine götürüldü ve burada üç kişi daha öldü ve 23 kişi öldü ve 21 kişi hayatta kaldı.

Manchester United takımı, Yugoslavya'nın Belgrad kentinde (şimdi Sırbistan) yapılan bir Avrupa Kupası maçından dönüyordu ve Crvena zvezda'ı eleyerek yarı finale yükseldi. Uçuş yakıt ikmali yapmak için Münih'te durdu çünkü Belgrad'dan Manchester'a aktarmasız bir uçuş "Elizabeth" sınıfı Airspeed Ambassador'un menzilinin dışındaydı. Yakıt ikmalinden sonra, pilotlar James Thain ve Kenneth Rayment, sol motorda güç artışı nedeniyle kalkıştan iki kez vazgeçti. Programın çok gerisinde kalacaklarından korkan Thain, üçüncü bir kalkış girişimi lehine Münih'te bir gecelemeyi reddetti. O sırada kar yağıyordu ve pistin sonunda bir sulu kar tabakası oluşmasına neden oluyordu. Slush'a çarptıktan sonra uçak, pistin sonunun ötesindeki bir çitin içinden geçti ve bir eve çarptığında sol kanat koptu. Kuyruk kısmı kırıldı ve içinde park halindeki bir akaryakıt kamyonunun bulunduğu bir ahıra çarptı, alev aldı ve patladı. Uçağın da patlayabileceğinden korkan Thain, yolcuları tahliye etmeye başlarken, kaleci Harry Gregg hayatta kalanların enkazdan çıkarılmasına yardım etti.

Batı Alman havaalanı yetkilileri tarafından yapılan bir soruşturma, görgü tanıklarının buz çözmenin gereksiz olduğunu belirtmesine rağmen, uçağın kanatlarının buzunu çözmediğini söyleyerek, başlangıçta Thain'i suçladı. Daha sonra kazanın, uçağı kalkışa izin vermeyecek kadar yavaşlatan pistteki kar yağışından kaynaklandığı tespit edildi. Thain, kazadan on yıl sonra, 1968'de aklandı.

United, art arda üç Futbol Ligi şampiyonluğu kazanan üçüncü kulüp olmayı hedefliyordu; Hala oynayacakları 14 maçla lig liderleri Wolverhampton Wanderers'ın altı puan gerisindeydiler. Ayrıca FA Community Shield'ı da düzenlediler ve art arda ikinci Avrupa Kupası yarı finallerine yükseldiler. Takım 11 maçtır yenilmedi. Kaza, takımın o yılki şampiyonluk hırslarını rayından çıkarmakla kalmadı, aynı zamanda İngiliz futbol tarihindeki en büyük nesil oyunculardan biri olmayı vadeden takımın çekirdeğini de yok etti. Trajediden sonra kulübün toparlanması on yıl sürdü. Busby takımı yeniden kurdu ve 1968'de yeni nesil "Babes" ile Avrupa Kupası'nı kazandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]