Luzerner Schilling

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Luzerner Schilling (ya da Luzernerchronik, Luzern vakainamesi), Luzernli genç Diebold Schilling tarafından yazılan İsviçre Konfederasyonu tarihinin vakayinamesini içeren 1513 tarihli tezhiptir.

Vakayiname, Konfederasyonun tüm tarihini kapsayan, ancak önceki kırk yılın olaylarına daha fazla yer verilen 443 renkli tam sayfa minyatür illüstrasyon ve 237 metin sayfası içeren etkileyici bir cilttir.

Diebold, babası ve amcası yaşlı Diebold Schilling aracılığıyla, Burgundiya'nın etkisi altında Alsas'da Froissart of Louis of Gruuthuse (BnF Fr 2643-6) gibi eserlerin geliştirildiği vakayiname tezhip çizim sanatıyla temasa geçti. Hem çizimler hem de eşlik eden anlatılar son derece canlı ve gerçekçidir. Biri daha geleneksel gotik el yazması tezhip tarzını koruyan iki ressam ayırt edilebilir. Bunun Schilling olduğuna inanılırken, diğeri 16. yüzyılın ortalarında Niklaus Deutsch ve Hans Holbein'in eserlerinde doruğa ulaşan yeni bir özel İsviçre sanatsal stili geliştirir.

Luzern'in İsviçre Konfederasyonu'na katılımının 600. yıldönümü vesilesiyle 1932'de bir reprodüksiyon ve 1981'de Luzern'deki Faksimile Verlag tarafından tam renkli bir tıpkı basımı yayınlandmıştır.

Resim galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]