İçeriğe atla

Lucius Pinarius

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Lucius Pinarius Scarpus (MÖ 1. yüzyılda tanındı), Cumhuriyet döneminin sonlarında ve İmparatorluk döneminin başlarında yaşamış bir Romalıydı. Roma Cumhuriyeti'nin Son Savaşı sırasında Libya, Kirene'de Roma valisi olarak görev yaptı.[1] Başlangıçta Mark Antony'ye sadıktı. Ancak Octavian'ın MÖ 31'deki Aktium Muharebesi'ndeki zaferinin ardından Octavian'ın tarafına geçti.

Suetonius'a göre[2] Pinarius, diktatör Gaius Jül Sezar'ın kız kardeşlerinden biri olan Yaşlı Julia tarafından Sezar'ın yeğeninin oğluydu. Roma'nın birçok ünlü şahsiyetiyle akrabaydı. Konsül Quintus Pedius, Küçük Octavia (triumvir Mark Antony'nin dördüncü eşi ) ve Octavian (geleceğin imparator Augustus'u ) onun kuzenlerinden bazılarıydı.

Babası, eski, seçkin ve Patrici sınıfından olan Pinaria ailesinin bir üyesiydi. Aile'nin geçmişi ve soyağacı, Roma'nın başlangıcına kadar izlenebilir. Ailenin çeşitli üyeleri rahip olarak görev yaptı ve cumhuriyet döneminde ilk konsüllük yapanlar arasındalardı.

Pinarius'un çocukluğu hakkında çok az şey bilinmektedir. Ondan ilk olarak, Sezar'ın MÖ 44 Mart'ta Roma'da öldürüldüğü zaman antik kaynaklarda bahsedilir. Sezar'ın vasiyetine göre Scarpus, diktatörün mülkiyetinin sekizde birini, yani Pedius'la aynı miktarı aldı. Sezar'ın asıl varisi, Sezar'ın yani kendisinin büyük amcasının mülkiyetinin dörtte üçünü alan Octavian'dı. Ancak Scarpus ve Pedius da miraslarını Octavian'a devretti.[3]

Scarpus, Sezar'ın katilleri Marcus Junius Brutus ve Gaius Cassius Longinus'e karşı Mark Antony'nin müttefiki oldu ve savaşta onunla birlikte komuta etti.[4] MÖ 31'de Yunanistan - Actium'da gerçekleşen Roma Cumhuriyeti'nin Son Savaşı'na kadar geçen yıllarda, Antonius, Scarpus'u Sirenayka'nın askeri komutanlığına atadı. Scarpus'un emrinde dört lejyon vardı. Sireneyka'da bulunduğu süre boyunca, Scarpus'a para basma yetkisi verildi ve bu sebeple Kirene'deki darphaneyi kontrolü altında tuttu. Scarpus, Antonius'un adını taşıyan çeşitli sikkeler basmıştı ve Scarpus'un adı, bu sikkeleri basan kişi olarak sikkelere yazılmıştır.

Antonius ve sevgilisi, Mısır'ın Kraliçesi VII.Kleopatra, Aktium'da (MÖ 2 Eylül 31) Octavian tarafından mağlup edildikten sonra Kuzey Afrika'ya kaçtı. Antony, yardım için Scarpus'a haberciler gönderdi. Ancak Scarpus, Antonius'un habercilerini kabul etmeyi reddetti ve onları öldürdü, böylece taraf değiştirdi.[5] Lejyonlarını Octavian'ın komutanı Gaius Cornelius Gallus'un emrine verdi.[6] Octavian doğudan Anadolu, Suriye ve Yahudiye üzerinden Mısır'a doğru ilerlerken, Cornelius Gallus, İskenderiye'ye doğru batıdan Scarpus'un lejyonlarıyla ilerledi.

Marcus Antonius ve Kleopatra öldüğünde, Octavian Roma'nın yeni efendisi ve onun ardından imparatoru oldu. Augustus, kuzeni olan Pinarius'u Kirene'deki Roma valisi olarak atadı. Scarpus, Antonius için yaptığı gibi, Octavian için de para basma yetkisi aldı ve Augustus'un adını taşıyan çeşitli paralar bastırdı. Bu sikkelerin üzerinde, Scarpus'un adı sikkeleri bastıran kişi olarak yazıyordu. Bunun haricinde, Scarpus hakkında hiçbir şey bilinmemektedir.

Lucius Pinarius, Steven Saylor'un Roma kitabının son bölümünün baş kahramanıdır. Kitap, Pinarius'un hayatıyla örtüşüyor, ancak tarihsel kaynaklarda kanıtlanmamış birçok olayı ve ayrıntıyı da içeriyor. Kitapta tasvir edildiği gibi, Julius Caesar ömrünün son akşamı Pinarius (o zaman on yedi yaşında) ile uzun bir kişisel görüşme yaptı, Part ve ötesini fethetme planlarından ve tasarladığı daha büyük Roma İmparatorluğu'ndan bahsetti. Ertesi gün, Pinarius Brutus'un evini ziyaret ettiğinde Pinarius, onların Sezar'ı öldürme planını öğrendi, Sezar'ı uyarmak için elinden geldiğince hızlı koştu. Ancak çok geç kalmıştı ve vardığında Sezar'ın henüz öldürüldüğünü öğrendi. Kitabın bir sonraki bölümde ise Saylor, Pinarius'u Kleopatra'ya gizlice aşık olarak tasvir ediyor. Kitaba göre Pinarius zafer kazanan Augustus'a esir düşen Kleopatra'yı aşağılanmaktan ve esaretten kurtarmak istiyordu. Bu yüzden Kleopatra'ya intihar etmesi için gerekli olan yılanı sağlamakta yardımcı oldu.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ Cleopatra: a biography, Oxford: Oxford University Press, 2010, s. 141, ISBN 978-0-19-536553-5, 3 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 21 Mayıs 2021 
  2. ^ Divus Julius 83.2.
  3. ^ Sueton, Divus Julius 83.2; Appian, Civil Wars 3.86 and 3.388
  4. ^ Appian, Civil Wars 4.447
  5. ^ Cassius Dio, Roman History 51.5.6; without mention of Scarpus Plutarch, Antony 69.1-3
  6. ^ Cassius Dio, Roman History 51.9.1

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]