Lucius Licinius Lucullus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lucullus büstü çizimi

Lucius Licinius Lucullus (MÖ 118[1]-MÖ57/56), geç Roma Cumhuriyeti'nin optiması. Lucius Cornelius Sulla ile yakından ilişkili bulunan Lucullus, Sulla'nın başarısız girişiminin ikinci etabını oluşturan, Pontus Kralı VI. Mithridatis ile Ermeni Kralı II. Dikran'a karşı mücadelede bulunduğu Üçüncü Mithridatis Savaşı'nda Roma ordusunu komuta etmiştir. Lucullus'un akını, MÖ 68'de Artaşat'ta II. Dikran'a karşı aldığı yenilgiyle püskürtülmüş, MÖ 67'de Roma, Zela'da da yenilmiş ve Roma ordusu bu gelişmeler doğrultusunda ayaklanmıştır. Bu akın, başarısız bir yağma girişiminden öteye gidememiş[2] ve Lucullus Roma'ya döndüğünde azledilmiş ve yerine Gnaeus Pompeius atanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The only comprehensive discussion of his birthdate is that of Sumner 1973, pp. 113-14, who settles on 118 BC. as much the most likely year, with 117 a marginal possibility.
  2. ^ Kurdoghlian, Mihran (1996). Պատմութիւն Հայոց [History of Armenia, Volume I] (Ermenice). Atina: Council of National Education Publishing. ss. 67-76.