Lukas Sideras

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Loukas Sideras sayfasından yönlendirildi)

Lucas Sideras (d. 5 Aralık 1944, Atina), Yunan müzisyen, daha çok Aphrodite's Child grubuyla bilinir.

Müzik kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Aphrodite's Child[değiştir | kaynağı değiştir]

Sideras, 1960'lı yılların ortasında müzisyen Vangelis ve Demis Roussos ile tanıştı ve beraber müzik yapmaya başladılar. Yunan sanatçı Zoe Kouroukli'nin grubu olarak müzik hayatına atılan üçlü, 1967 yılında Aphrodite's Child adını alıp, çıkardıkları 3 albümle Avrupa'da büyük başarılar kazandı ve grup Avrupa'nın birçok yerinde konserler verdi. Sideras, It's Five O'Clock albümündeki Let Me Love, Let Me Live ve Funky Mary şarkısı ve 666 albümündeki Break ve The Beast şarkılarında vokal yaptı. Grup, 1971'de dağıldı.

Solo kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sideras, 1972'de kendi solo albümü One Day'i çıkardı. Sanatçı bu albümde Aphrodite's Child'da da beraber müzik yaptığı gitarist Argyris Koulouris ile çalıştı. Albüm şarkılarının çoğunda bu ikilinin imzası vardı. Albümden iki tane 45'lik de çıktı. 1975'te ise ikinci solo albüm Pax Spray yayınlandı. Bu albümde tekrar kaydettiği eski bir Aphrodite's Child şarkısı olan Break, albümün tek 45'liği olarak yayınlandı.[1]9 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Solo kariyerinin bir döneminde Sideras, eski grup arkadaşı Demis Roussos ile çalışmaya da devam etti. Roussos'un ilk albümündeki We Shall Dance ve Without You şarkılarında davul çalan Sideras, Roussos ile turneye de çıktı. 1974 tarihinde çıkan Demis Roussos'un My Only Fascination albümündeki White Sails şarkısını yazdı.

1977'de Sideras, Axis ve Lakis Vlavianos ile beraber Ysplion grubunu kurdu. Progresif rock grubu aynı yıl Metro Music Man adlı tek albümünü yayınladı. Hollanda'da kaydedilen bu albümden de iki tane single çıktı. 1980'lerin başında Yunan şarkıcı Sigma Fay'in iki albümünün prodüktörlüğünü yaptı. 1991'de Fay ile Diesel grubunu kurdu ve bir EP yayınladı.

2008 yılında uzun yıllar sonra Stay With Me adındaki üçüncü solo albümünü çıkaran sanatçı, Yunanistan'da müzik hayatına devam etmektedir.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Solo albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • One Day (1972)
  • Pax Spray (1975)
  • Stay With Me (2008)[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2016.