Lor tatlısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lor tatlısı
Ülke(ler)Türkiye
BölgesiEge Bölgesi
TürüTatlı
TipiŞerbetli tatlı
Ana malzemeleryoğurt, toz şeker, tereyağı, yumurta, un, irmik, lor peyniri (tuzsuz), vanilya, kabartma tozu, limon ya da portakalın rendelenmiş kabuğu Şerbeti için; toz şeker, su. limonun suyu

Lor tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Ege Bölgesin'de yapılır. Kullanılan lor peynirinin kesinlikle tuzsuz olmalıdır. Ayrıca pek çok şerbetli tatlıda olduğu gibi lor tatlısının yapımında da tatlının sıcak, şerbetin ise soğuk olması gerekir.[1] Balıkesir Ayvalık mutfağında yer alır.[2][3] Lor tatlısı 1920'li yıllarda Yunanistan'ın Girit adasından Balıkesir'in Ayvalık ilçesine yerleşen aileler tarafından getirilmiştir. Giritli Türklerin mutfağına ait bir tatlıdır.[4] Ayvalık Lor Tatlısı 26.12.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Lor tatlısı nasıl yapılır? Lor tatlısı tarifi". www.hurriyet.com.tr. 22 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 
  2. ^ "Ayvalık mutfağında peynirin en tatlı hali: Lor tatlısı". www.trthaber.com. 22 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 
  3. ^ "Balıkesir Yeme İçme Kültürü ve Değişimi Üzerine Bir Alan Araştırması" (PDF). Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Mayıs 2022. 
  4. ^ "Türk Mutfak Kültüründe Peynir Tatlıları". Bahçeşehir Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Gastronomi Bölümü. 4 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2022. 
  5. ^ "Ayvalık Lor Tatlısı". Türk Patent ve Marka Kurumu,.