Lockheed Martin A-4AR Fightinghawk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lockheed Martin A-4AR Fightinghawk
A-4AR Fightinghawk
A-4AR Fightinghawk
ÜreticiLockheed Martin
İlk uçuşAralık 1997
Hizmete girişAralık 1997
Ana kullanıcıArjantin Hava Kuvvetleri
Üretim aralığı1996–1999
Üretim sayısı36

Lockheed Martin A-4AR Fightinghawk, 1998'de hizmete giren Arjantin Hava Kuvvetleri için geliştirilen McDonnell Douglas A-4M Skyhawk saldırı uçağının büyük bir yükseltmesidir.

Program, yeni aviyoniklerinin kaynağı olan F-16 Fighting Falcon'un tanınması nedeniyle Fightinghawk olarak adlandırıldı.

Tasarım ve Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

1982'deki Falkland Savaşı, 60'tan fazla uçağı kaybeden Arjantin Hava Kuvvetleri'ne ağır bir zarar verdi.

Modern savaş uçaklarının arzı, Birleşik Devletler insan hakları ihlalleri nedeniyle 1978'de bir silah ambargosu uyguladığından beri kısıtlanmıştı.

1989'da, Carlos Menem Arjantin Devlet Başkanı seçildi ve hızla ABD yanlısı bir dış politika kurdu ve bu da ülkenin NATO üyesi olmayan Başlıca müttefik statüsü kazanmasına yol açtı. Ekonomik durum düzelse de, Mirage 2000 gibi yeni savaş uçakları satın almak için gereken fonlar mevcut değildi.

1994 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Lockheed Martin tarafından gerçekleştirilecek ve Fabrica Militar de Aviones'in (Askeri Uçak Fabrikası) özelleştirilmesini de içeren 282 milyon ABD Doları tutarındaki bir anlaşmada 36 eski ABD Deniz Piyadeleri A-4M Skyhawks'ı modernize etmek için bir karşı teklifte bulundu. daha sonra Lockheed Martin Aircraft Arjantin SA olarak yeniden adlandırıldı. 2010 yılında FMA, Fabrica Argentina de Aviones (FADEA) olarak Arjantin hükûmetine geri döndü.