Litvanya liderleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Aşağıda, tarihi Litvanya toprakları üzerindeki otorite başkanları olan (büyük dükler, krallar ve başkanlar) yöneticilerin bir listesi bulunmaktadır.

Litvanya devleti 1230'larda kuruldu. Kuzeydeki Livonya Düzeni ve batıda Cermen Şövalyeleri tarafından tehdit edildiğinde, Baltık kabileleri Mindaugas önderliğinde birleşti. Mindaugas, Litvanya Krallığı'nın tek taç kralı oldu. Devlet Litvanya Büyük Dükalığı olarak tanındı. Büyük Dük Jogaila 1386'da Polonya kralı olduktan sonra, iki eyalet daha yakından bağlandı ve 1440'tan her ikisi de ortak bir hükümdar tarafından yönetildi. 1569'da Lublin Birliği imzalandı ve yeni bir varlık olarak Polonya- Litvanya Birliği kuruldu. Polonya'nın son parçalanması 1795'te meydana geldiğinde Litvanya 16 Şubat 1918'e kadar Rus İmparatorluğu'nun parçası oldu. Litvanya Konseyi, I. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra 1919'da ülkenin bağımsızlığını kurdu. Bağımsız Litvanya 1940'a kadar Sovyetler Birliği tarafından işgal edilene kadar vardı. Sovyet-Nazi Savaşı sırasında Litvanya Nazi Almanyası tarafından işgal edildi. 1944'te Nazi Almanyası savaşı kaybederken Sovyetler Litvanya'yı yeniden işgal etti ve Litvanya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ni kurdu. 11 Mart 1990'da Litvanya, bağımsızlık ilan eden ilk Sovyet cumhuriyeti oldu. Günümüzde Litvanya Cumhuriyeti, hem Avrupa Birliği hem de NATO üyesi bir ülkedir.

Litvanya Büyük Dükalığı (1236–1569)[değiştir | kaynağı değiştir]

Mindaugas Hanedanı (1236–1268)[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihler yetersiz yazılı kaynaklar nedeniyle yaklaşıktır.

Dönem Büyük Dük Görüntü Notlar
c. 1236-1263 Mindaugas Mindaugas.jpg Başlangıçta Grand Duke, 1253'ten beri Litvanya Kralı.Yeğeni Treniota tarafından öldürüldükten sonra, güç soyluları arasında bir savaş patlak verdi.
1263-1265 Treniota Treniota.jpg
1265-1268 Vaišvilkas Vojshalk.png Mindaugas'ın oğlu, kayınbiraderi Švarnas'ın lehine gönüllü olarak tahta geçti.

Monomakhovichi (1268-1269)[değiştir | kaynağı değiştir]

Dönem Büyük Dük Görüntü Notlar
1268-1269 Švarnas Mindaugas (XIX).jpg

Mindaugas Hanedanı (1269–1285)[değiştir | kaynağı değiştir]

Dönem Büyük Dük Görüntü Notlar
1270-1282 Traidenis Lithuanian Grand Duke Traidenis.JPG
1282-1285 Daumantas

Gediminas Hanedanı (1285–1440)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı tarihler yaklaşıktır.

Dönem Büyük Dük Görüntü Notlar
1285-1291 Butigeidis Gediminid hanedanının kurucusu
1291-1295 Butvydas Butigeidis'in kardeşi, Vytenis ve Gediminas'ın babası
1295-1316 Vytenis Vytenis kunigaikštis.jpg Butvydas'ın oğlu
1316-1341 Gediminas Gedimin grav xvii.jpg Butvydas'ın oğlu. Ölümünden sonra, alan yedi oğlu arasında bölündü.
1341-1345 Jaunutis Gediminas'ın oğlu. Derebeyi ve Grand Duke, kardeşleri Algirdas ve Kęstutis tarafından tahttan indirildi.
1345-1377 Algirdas Kunigaikštis Algirdas.jpg Gediminas'ın oğlu. Eş yöneticisi, batıda aktif olan Kęstutis'ti. Algirdas çoğunlukla doğuda aktifti.
1377-1381 Jogaila Jogaila of Lithuania.Image from around 1475-1480.jpg Algirdas'ın oğlu. 1386'da Polonya Kralı'nı taçlandırdı ve Litvanya ve Polonya'nın kişisel birliğini kurdu. Jogailaičiai Evi'nin kurucusu.
1381-1382 Kęstutis Kiejstut.JPG Gediminas'ın oğlu, Cezayir'le birlikte hükümdar. Kęstutis batı Litvanya'yı (başkenti Trakai ile ) yönetti. 1381'de Jogaila'yı görevden aldı ve tüm Litvanya'nın kontrolünü ele geçirdi, ancak ertesi yıl onun tarafından yakalanıp öldürüldü.
1382-1392 Jogaila Jogaila of Lithuania.Image from around 1475-1480.jpg Ayrıca Polonya Kralı 1386-1434. Litvanya valisi Skirgaila ( 1387-1392 ) idi.
1392-1430 Büyük Vytautas Vytautas the great.jpg Kęstutis'in oğlu. Babasına Jogaila ile mücadelede katıldı, sonra taraf değiştirdi ve 1392'de Litvanya Büyük Dükü oldu. 1429'da Litvanya Kralı olarak taçlandırılacaktı, ancak kendisine yönelik taç Polonyalılar tarafından Polonya-Almanya sınırında ele geçirildi. İkinci taç gelmeden öldü.
1430-1432 Švitrigaila Lithuanian Grand Duke Švitrigaila.jpg Algaydas'ın oğlu, Jogaila'nın kardeşi. Kęstutis'in oğlu imanygimantas'ın takipçileri tarafından tahttan indirildi.
1432-1440 Sigismund Kęstutaitis Seal of Sigismund Kestutis.PNG Vytautas'ın kardeşi Kęstutis'in oğlu. Švitrigaila'nın destekçileri tarafından öldürüldü.

Jagiellon Hanesi (1440–1569)[değiştir | kaynağı değiştir]

Polonya ile kişisel birlik anlaşmasını 1385 gibi erken bir tarihte imzalandı; Bununla birlikte, iki ülkenin sürekli ortak yöneticileri dizisi sadece IV. Casimir ile başladı (o zaman bile, Polonya ve Litvanyalılar daha önce ortak bir hükümdarın ölümünden sonra iki kez farklı yöneticiler seçtiler, ancak Litvanyalı her zaman sonunda Polonya tahtını üstlendi). Hükümdarlar, eyaletin her iki bölgesi için ayrı unvanlar korudular ve numaralandırmaları ayrı tutuldu. Jagiellon hanedanı, Gediminidlerin doğrudan bir devamıydı.

Dönem Büyük Dük Görüntü Notlar
1440-1492 Casimir IV Jagiellon Casimir IV Jagiellon.PNG Jogaila'nın oğlu. Polonya Kralı III. Władysław'ın ölümünden sonra 1447'de Polonya Kralı seçildi ve taçlandı
1492-1506 I.Alexander Alexander of Poland.PNG IV. Casimir'in oğlu. Kral John I Albert'in ölümünden sonra 1501'de Polonya Kralı seçildi ve taçlandırıldı
1506-1548 Sigismund I Eski Sigismund I of Poland.PNG IV. Casimir'in oğlu.
1548-1569 Sigismund II Augustus Cranach the Younger Sigismund II Augustus.jpg I. Sigismund'un oğlu. 1529'dan beri fiilen hükümdar.

Polonya-Litvanya Birliği (1569-1795)[değiştir | kaynağı değiştir]

Polonya-Litvanya Topluluğu 1569 yılında Lublin Birliği tarafından kurulmuştur. Seçilen Polonya Kralı Litvanya asil aileleri tarafından Litvanya Büyük Dükü olarak seçilecekti (o zamana kadar Litvanya düklüğü kalıtsaldı). Her iki ülkenin ilk ortak hükümdarı Sigismund II Augustus'tur. 1772, 1793 ve 1795'teki bölünmeleri takiben, halk topluluğu yok oldu ve Litvanya 123 yıl boyunca Rus İmparatorluğu'nun bir parçası oldu. Yeni bir kral seçmek zaman aldığından zaman çizelgesinde bazı boşluklar vardır. Gediminid hattının soyu tükendikten sonra seçilen ilk Büyük Dük ve Valois Fransa'ya geri döndükten sonra Vilnius Üniversitesi'ni kurarak Litvanya'nın Büyük Dükü olarak tanınmaya çalışan Stephen Báthory oldu.

Polonya Kralı ve Litvanya Büyük Dükü

Dönem Büyük Dük Görüntü Yer Notlar
1569-1572 Sigismund II Augustus Cranach the Younger Sigismund II Augustus.jpg Jagiellon I. Sigismund'un oğlu.
1573-1575 Henry Valois Bacciarelli - Henri.jpeg Valois Tahtı terk etti ve Kral III. Henry olarak taçlandırıldığı Fransa'ya kaçtı.
1575-



1586/1596



Anna I Jagiellon Bir dul olarak Kober Anna Jagiellon Jagiellon I. Sigismund'un kızı.
1576-1586 Stephen Báthory Stefan Batory 11.PNG Báthory Anna Jagiellon ile evli olduğu için jure uxoris unvanını aldı;



Báthory
1588-1632 Sigismund III Vasa Bacciarelli - Zygmunt III.jpeg Vasa 1592-1599 yılları arasında Cumhuriyet ve İsveç arasında kişisel birliğin sahibi , İsveç Kralı .
1632-1648 Ladislaus IV Vasa Wladislaus IV of Poland.PNG
1648-1668 II.John Casimir Vasa Bacciarelli - Jan Kazimierz.jpeg Çekildi ve bir keşiş oldu, son Polonya-Litvanya Vasa hanedanı.
1669-1673 Michael Korybut Wiśniowiecki Bacciarelli - Michał.jpeg Litvanya asaleti
1674-1696 Yuhanna III Sobieski John III Sobieski of Poland.PNG Lehçe szlachta
1697-1706 Augustus II Güçlü Friedrich August der Starke von Polen.jpg Wettin Ayrıca Frederick Augustus I olarak Saksonya Seçmeni I.
1706-1709 Stanisław Leszczyński Stanislaw Leszczynski1.jpg Lehçe szlachta Büyük Kuzey Savaşı
1709-1733 Augustus II Güçlü Friedrich August der Starke von Polen.jpg Wettin 2. saltanat



Ayrıca Frederick Augustus I olarak Saksonya Seçmeni I.
1733-1736 Stanisław Leszczyński Stanislaw Leszczynski1.jpg Lehçe szlachta 2. saltanat



Polonya'nın Miras Savaşı
1733-1763 Ağustos III Wettin King Augustus III of Poland.jpg Wettin
1764-1795 Stanislaus Ağustos II Stanisław II August Poniatowski in coronation clothes.PNG Lehçe szlachta Saltanatı sırasında Büyük Dükalığı'nın Polonya Krallığı ile birleşmesi 1791'de geçti; Polonya'nın Bölünmeleri sonrasında tahttan indirildi; sürgünde Rusya'da öldü.

Litvanya Krallığı (1918)[değiştir | kaynağı değiştir]

Litvanya Konseyi 16 Şubat 1918'de bağımsızlığını ilan etti ve Wilhelm Karl'ı Litvanya kralı olmaya davet etti. Devletin adı Litvanya Krallığı idi. 9 Temmuz 1918'de Dük Wilhelm teklifi kabul etti ve II. Mindaugas adını aldı. Ancak, 2 Kasım'da konsey, Almanya'nın savaşı kaybetmesi muhtemel olduğu için bu kararı iptal etti.

Dönem Kral görüntü Yer Notlar
11 Temmuz - 2 Kasım 1918 Mindaugas II



(Wilhelm Karl)
Urach Hanesi Hükümetin demokratik bir cumhuriyete dönüşmesi.

Litvanya Eyaleti (1918-1920)[değiştir | kaynağı değiştir]

Litvanya Eyaleti, Litvanya Eyalet Konseyi Başkanlığı tarafından yönetildi, başkanı fiili olarak Devlet Başkanı idi. Litvanya Danıştay Başkanlık Kurumu Başkanlığa dönüştürüldü. Antanas Smetona Litvanya Konseyi tarafından Litvanya Devleti'nin ilk başkanı seçildi.

No Dönem Devlet Başkanı Görüntü Notlar
- 2 Kasım 1918-4 Nisan 1919 Antanas Smetona Antanas Smetona 2.jpg Litvanya Konseyi Başkanı.
1 4 Nisan 1919 - 19 Haziran 1920 Litvanya Konseyi tarafından Litvanya Cumhurbaşkanı seçildi.

Litvanya Cumhuriyeti (1920–1940)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkanlık kurumu 4 Nisan 1919'da oluşturuldu.

No Dönem Devlet Başkanı Görüntü Notlar
2 19 Haziran 1920-7 Haziran 1926 Aleksandras Stulginskis Aleksandras Stulginskis (1885-1969).jpg Başkan Vekili ( Kurucu Meclis olarak ). Seimas tarafından 21 Aralık 1922 ve Haziran 1923'te yeniden seçildi.
3 7 Haziran - 18 Aralık 1926 Kazys Grinius Kazys Grinius.jpg Parlamento tarafından seçildi, ancak askeri bir darbe ile devrildi .
- 18–19 Aralık 1926 Jonas Staugaitis Jonas Staugaitis.jpg Resmi olarak, bir gün boyunca, Seimas'ın başı olarak (darbeden sonra ofisten ayrıldı).
- 19 Aralık 1926 Aleksandras Stulginskis Aleksandras Stulginskis (1885-1969).jpg Resmi olarak, Seimas'ın yeni başkanı olarak, sadece birkaç saat. [Is this notable?]
(1) 19 Aralık 1926-15 Haziran 1940 Antanas Smetona Antanas Smetona 2.jpg İkinci dönem, askeri darbeden sonra cumhurbaşkanı seçildi. 1940 Sovyet ültimatomundan sonra Smetona Almanya'ya, sonra İsviçre'ye ve sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. Ülkelerinin işgalinden sonra Litvanya'nın işgalini meşrulaştırmak ve sürgünde bir hükümet kurmayı umduğu için bunu yapmak zorunda kalan Letonya ve Estonya Cumhurbaşkanlarının aksine Sovyet tarafından verilen hiçbir belgeyi imzalamadı. Amerika Birleşik Devletleri'nde kamuoyunda aktifti ve Litvanya'nın mesleğini 1944'teki trajik ölümüne kadar her zaman yükseltmek için Litvanyalı Amerikalıları ve diğer tüm Litvanyalıları birleştirmeye çalıştı.[1]
- 15–17 Haziran 1940 Antanas Merkys Antanas Merkys.jpg Başbakan, fiilen Smetona'nın ayrılmasından sonra fiilen başkan vekili. Yurtdışındaki Litvanyalı diplomatlar tarafından tanınmıyor; Smetona ne istifa etti ne de öldüğü için cumhurbaşkanlığı rolünü yasadışı olarak üstlendi.
- 17 Haziran - Ağustos 1940 Justas Paleckis Justas Paleckis 1961b.jpg Sovyetler Birliği'nin baskısı altındaki Litvanya komünistlerinin liderleri tarafından, uluslararası olarak tanınmayan veya Litvanya diplomatik hizmeti tarafından anayasaya uygun olarak seçilmedi.[2]
- 16 Şubat 1949-26 Kasım 1954 Jonas Žemaitis HPIM0823.JPG Resmi olarak Mart 2009'da Litvanya'nın dördüncü (oyunculuk) Başkanı seçildi.[3]
- 26 Kasım 1954-29 Kasım 1957 Adolfas Ramanauskas Adolfas Ramanauskas-Vanagas.jpg Resmi olarak Kasım 2018'de Devlet Başkanı seçildi.[4]

Litvanya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (1940–1941 ve 1944–1990)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sovyetler Birliği Litvanya'yı işgal etti ve Temmuz 1940'ta Litvanya SSC' kuruldu. Nazi Almanyası Sovyetler Birliği'ne saldırırken Litvanya Naziler tarafından işgal edildi. Nazi işgalinden birkaç gün önce Litvanya, Nazi yanlısı Juozas Ambrazevičius hükümeti tarafından yönetildi. Nazi rejimi idaresi altında, Litvanya Genel Bölgesi, Petras Kubiliūnas yönetimi tarafından yönetildi. Nazi Almanyası geri çekilirken, Sovyetler Birliği ülkeye yeniden girdi ve 1944'te Litvanya SSC'sini yeniden kurdu.

Litvanya Komünist Partisi Merkez Komitesi Birinci Sekreteri

No Dönem Birinci sekreter Notlar
1 21 Temmuz 1940 - 24 Haziran 1941



13 Temmuz 1944-22 Ocak 1974
Antanas Sniečkus
2 18 Şubat 1974 - 14 Kasım 1987 Petras Griškevičius
3 1 Aralık 1987-19 Ekim 1988 Ringaudas Bronislovas Songaila Partiden iktidarından vazgeçilecek ilk lider (Sniečkus ve Griškevičius ölümüne kadar görev yaptılar)
4 19 Ekim 1988 - 11 Mart 1990 Algirdas Mykolas Brazauskas Bağımsızlık ilan edildiği için güç kaybı

Yüksek Sovyet Başkanlığı 25 Ağustos 1940 - 11 Mart 1990 tarihleri arasında kolektif devlet başkanı olarak görev yaptı.

No Dönem Yüksek Sovyet Başkanı Notlar
1 25 Ağustos 1940-14 Nisan 1967 Justas Paleckis Sürgünde Rus SFSC 1941–1944
2 14 Nisan 1967-24 Aralık 1975 Motiejus Šumauskas
3 24 Aralık 1975-18 Kasım 1985 Antanas Barkauskas
4 18 Kasım 1985 - 7 Aralık 1987 Ringaudas Songaila
5 7 Aralık 1987 - 15 Ocak 1990 Vytautas Astrauskas
6 15 Ocak 1990 - 11 Mart 1990 Algirdas Brazauskas

Litvanya Cumhuriyeti (1990 – günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Yüksek Kurulun lideri, 11 Mart 1990'da bağımsızlık ilanından 1992'de Başkanlık ve Seimas'ı kuran yeni Anayasa'nın yürürlüğe girmesine kadar resmi devlet başkanıydı. Devlet ve liderliği Eylül 1991'e kadar uluslararası alanda tanınmadı. İzlanda, Şubat 1991'de Litvanya'nın yeniden kazanılmış bağımsızlığını tanıyan ilk ülke oldu [5]

1990-1992 Yüksek Kurul Başkanı (Parlamento) 1992'den itibaren unvan: Başkan

No Görüntü Ad

(Doğum-Ölüm)

Seçilme Göreve gelme Görevden ayrılma Bağlı Kurum / Notlar
-
Vytautas Landsbergis 2004.jpg
Vytautas Landsbergis



(1932 doğumlu)
- 11 Mart 1990 25 Kasım 1992 Yüksek Kurul Başkanı olarak.
4
Algirdas Brazauskas 1998.jpg
Algirdas Brazauskas



(1932-2010)
- 25 Kasım 1992 25 Şubat 1993 Sovyet sonrası ilk Cumhurbaşkanı
Algirdas Brazauskas



1932-2010)
1993 25 Şubat 1993 25 Şubat 1998
5
Valdas Adamkus 16072008.jpg
Valdas Adamkus



(1926 doğumlu)
1997-1998 26 Şubat 1998 26 Şubat 2003
6
Paksas March 2003 (cropped).jpg
Rolandas Paksas



(1956 doğumlu)
2002-03 26 Şubat 2003 6 Nisan 2004 Görevden alındı ve ofisten çıkarıldı.
-
Artūras Paulauskas.jpg
Artūras Paulauskas



(1953 doğumlu)
- 6 Nisan 2004 12 Temmuz 2004 Seimas'ın lideri olarak bir sonraki seçime kadar Başkan'ın görevlerini geçici olarak yerine getirdi.
7
Valdas Adamkus 16072008.jpg
Valdas Adamkus



(1926 doğumlu)
2004 12 Temmuz 2004 12 Temmuz 2009
8
Dalia Grybauskaite 2014 by Augustas Didzgalvis.jpg
Dalia Grybauskaitė



(1956 doğumlu)
2009



2014
12 Temmuz 2009 12 Temmuz 2019 Litvanya'nın ilk kadın başkanı. Yeniden seçilecek ikinci Cumhurbaşkanı oldu.
9
Gitanas Nauseda (cropped).png
Gitanas Nausėda



(1964 doğumlu)
2019 12 Temmuz 2019 görevdeki

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Istorijos puslapiai: kaip A. Smetona prezidentavo pasitraukęs iš Lietuvos". Kauno diena (Litvanca). 26 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2014. 
  2. ^ "Lietuvos okupacija (1940 m. birželio 15 d.)". LRS.lt. Erişim tarihi: 4 Aralık 2017. 
  3. ^ "Jonas Žemaitis-Vytautas". istorineprezidentura.lt. 15 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2019. 
  4. ^ "XIII-1651 Dėl Adolfo Ramanausko-Vanago pripažinimo Lietuvos valstybės vadovu" (Litvanca). Lietuvos Respublikos Seimas. 20 Kasım 2018. 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2019. 
  5. ^ "Lithuania: "Thank you, Iceland!". 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.