Lionel Matthews

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lionel Matthews
LakabıThe Duke
Doğum15 Ağustos 1912 Stepney, South Avustralya
Ölüm2 Mart 1944 (31 yaşında) Kuching, Sarawak, Japon işgali altındaki Malaya
BağlılığıAvustralya
BranşıAvustralya Ordusu
Çatışma/savaşlarıİkinci Dünya Savaşı

Malaya CephesiSingapur Savaşı

Malaya'nın Japon işgali
ÖdülleriGeorge Cross Military Cross

Lionel Colin Matthews, GC, MC (Askeri Haç Nişanı) (15 Ağustos 1912 - 2 Mart 1944), II. Dünya Savaşı'nda bir Avustralya Ordusu subayıydı. Ölümünden sonra, o sırada Avustralya silahlı kuvvetlerinin bir üyesine verilebilecek en yüksek kahramanlık veya cesaret ödülü olan George Cross ile ödüllendirildi. Matthews, Güney Avustralya'nın Adelaide şehrinde doğdu ve Victoria'ya taşınmadan önce orada eğitim gördü. Nisan 1939'da Milislere katılmadan önce Avustralya Kraliyet Donanma Rezervinde bir işaretçi olarak eğitildi. Avustralya İşaret Birliği'nde subay olarak görevlendirilen Matthews, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden sonra İkinci Avustralya İmparatorluk Kuvvetleri'nin 8. Tümenine transfer oldu.

8. Tümenin geri kalanıyla birlikte Singapur'a gönderilen Matthews, Malayan cephesinde ve Singapur Savaşı sırasında 27. Tugay'ın tugay sinyal subayı olarak görev yaptı ve Singapur'un teslim olmasıyla bir savaş esiri (POW) oldu. Esaret altındayken, önceki savaşta ateş altında iletişimi sürdürürken yüksek bir cesaret, enerji ve yetenek standardı sergilediği için Askeri Haç ile ödüllendirildi. Temmuz 1942'de British North Borneo'daki Sandakan POW kampına gönderilen bir savaş esiri grubunun üyesiydi. Orada, Matthews bilgi, silah, tıbbi malzeme ve radyo parçaları toplayan bir istihbarat ağı kurdu ve savaş esirlerine kaçmalarına yardım eden Filipinli gerillalar da dahil olmak üzere kamp dışındaki örgütlerle temas kurdu.

Temmuz 1943'te, örgütün üyeleri ihanete uğradı ve Matthews ve diğerleri, Japonları esir alan Japonlar tarafından tutuklandı, dövüldü, işkence gördü ve aç bırakıldı. Matthews, örgütü veya üyeleri hakkında Kenpeitai'ye herhangi bir bilgi vermeyi reddetti ve Mart 1944'te Sarawak, Kuching'de idam mangası tarafından idam edildi. Savaştan sonra, cesur ve seçkin hizmetlerinden ötürü ölümünden sonra George Cross ödülüne layık görüldü.

İlk yılları ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Lionel Colin Matthews, 15 Ağustos 1912'de, bir tesisatçı olan Edgar Roy Matthews ve eşi Ann Elizabeth née Jeffery'nin üçüncü çocuğu olarak, Stepney'nin Adelaide iç kuzeydoğu banliyösünde doğdu. East Adelaide Devlet Okulu ve Norwood Lisesi'ne girdi. Mezun olduktan sonra bir mağazada satış elemanı olarak çalışmaya başladı. Boş zamanlarında 1931'den itibaren 1. Kensington Deniz İzcileri'nde izci yardımcısıydı ve yüzmede mükemmeldi ve kullanışlı bir amatör boksördü. 1930'da yarı zamanlı Milislere katıldı ve 10. Tabur'da görev yaptı; daha sonra Avustralya Kraliyet Donanma Rezervine transfer oldu ve işaretçi olarak eğitildi. 26 Aralık 1935'te, Kensington'daki St Matthew's Church'te (Lorna) Myrtle Lane ile evlendi. Lorna o sırada 21 yaşındaydı ve paketleyici olarak çalışıyordu. 1937-1938'de Matthews, Erkek İzci Derneği'nin sponsor olduğu bir rol olan Melbourne'daki Pentridge Hapishanesinde sosyal hizmetle uğraşıyordu. Onlar Melbourne'a taşındıktan sonra, Matthews Milis'e geri transfer oldu ve Nisan 1939'da 3. Bölüm İşaretlerine gönderildi. Lionel ve Lorna'nın bir çocuğu vardı, Lionel David (David olarak bilinir).

İkinci Dünya Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

II.Dünya Savaşının patlak vermesinden sonra, Matthews, 18 Ocak 1940'ta teğmenliğe terfi etti. Milislerden 10 Haziran'da Victoria, Caulfield'daki tüm gönüllülerden oluşan İkinci Avustralya İmparatorluk Kuvveti'ne (İkinci AIF) transfer oldu ve 8. Tümen Sinyallerine tahsis edildi. 1 Temmuz'da İkinci AIF'ye resmen teğmen olarak atandı. Matthews, Victoria'da ve daha sonra New South Wales'de, (Yeni Güney Galler) Army School of Signals'da bir kurs da dahil olmak üzere eğitim aldı. 8. Bölüm Sinyalleri, dönüştürülmüş okyanus gemisi RMS Queen Mary ile 3 Şubat 1941'de Singapur'a doğru yola çıktı ve 18 Şubat'ta ulaştı.

Ocak 1941 tarihinde Lionel Matthews

Malayan Cephesi

Matthews, kırpılmış bir bıyık takıyordu ve Gloucester Dükü Prens Henry'ye fiziksel benzerliği nedeniyle "Dük" lakaplıydı. Ağustos ayında Malaya'ya gelen 27. Tugay'ın sinyal subayı olarak atandı. [1] Avustralyalılar, Japonya ile olası bir savaşla ilgili artan endişeler nedeniyle kurulan bir savunma garnizonunun bir parçasını oluşturdu. Tuğgeneral Duncan Maxwell komutasındaki tugay, Tümgeneral Gordon Bennett komutasındaki 8. Tümenin bir parçası olarak Jemaluang'a taşındı. Yalnızca iki tugaydan oluşan tümen, Johore'nin doğu kısmını güvence altına almakla görevlendirildi. Bennett 22. Tugayı Mersing çevresinde ileri itti ve 27. Tugayı yedek olarak geri aldı. Aralık 1941'de Japonlar Malaya'yı işgal etti ve 27. Tugay, savaşın ilk aşamaları kuzeyde, Avustralyalıların sorumluluk alanından uzakta olmasına rağmen, Malayan seferinde Müttefik direnişine bağlı kaldı.

Japonlar hızla Malay Yarımadası'nda ilerledikçe, Avustralya kuvveti yeniden düzenlendi. 22. Tugay doğu Johore'nin kontrolünü üstlenirken, 27. Batıya taşındı ve burada birkaç İngiliz ve Hint birim tarafından Bennett'in komutası altında "Westforce" adlı geçici bir oluşum yaratmak için katıldı. Ocak 1942 boyunca tugay, Müttefikler Singapur'a doğru itilirken Gemas Muharebesi ve daha geniş Muar Muharebesi dahil olmak üzere Malay Yarımadası'nın batı kıyısındaki eylemleri ertelemek için savaştı. Japon ilerlemesi devam etti ve sonunda 27. Tugay, Yong Peng ve Ayer Hitam aracılığıyla Simpang Renggam'a çekildi. Japonları geciktirmek için çabalar sarf edildiğinde, tugay karargahı geçici olarak birkaç İngiliz birimini komutası altına aldı. Tugay, Yong Peng'e çekilmeden önce erteleme eylemleri gerçekleştirdi ve ardından Ayer Hitam çevresindeki kavşağın kontrolünü sağlamak için savaştı. ] Matthews, 21 Ocak'ta kaptanlığa terfi etti] 28 Ocak'ta, güçlü bir Japon saldırısının püskürtüldüğü Namazie kauçuk plantasyonu çevresinde başka çatışmalar meydana geldi ve Japonları batıdaki bir boşluktan faydalanan bir kanat eylemi yapmaya zorladı. Bu neredeyse 27. Tugayı geçerek onu geri çekilmeye zorladı. Ocak ayının sonunda Müttefik kuvvetler Singapur'a çekildi ve savunma hazırlıkları Johore Boğazı boyunca bir Japon saldırısını püskürtmeye başladı.

Singapur Savaşı

Malayan cephesinden sonra, 27. Tugay başlangıçta Causeway bölgesini savunarak Singapur savunmasında yer aldı. Japon saldırısı 8/9 Şubat gecesi başladı ve büyük ölçüde, Sarimbun Plajı Savaşı sırasında iki Japon tümeninin indiği 22. Tugay bölgesine düştü. Tugayın birlikleri, Japonların Kranji Nehri boyunca bazı kuşatma çabalarını savuşturarak bölgelerini tutmayı başardılar ve 2/29. Tabur, 22. Tugayı desteklemek için güneye gönderildi. Ertesi gece, 27. Tugay bölgesine başka bir Japon çıkarma düştü ve Kranji Savaşı sırasında ağır çatışmalar meydana geldi. Japonlar, savunucuların makineli tüfeklerinden ve havanlarından ağır kayıplar verdi ve su üzerinde savurulan yanan petrolün yanı sıra saldıran birlikler bir sahilbaşı kurmayı başardılar ve Müttefikler adanın merkezine doğru geri itildikleri için 27. Tugay'ın karargahı daha sonra taburlarıyla kesildi. Müttefik çevresi kasabanın etrafında daralmaya devam ederken, 8. Tümen birimleri, garnizon 15 Şubatta teslim olana kadar orada kaldıkları Tanglin Kışlası çevresinde bir araya getirildi.[1]

Savaş esiri

Matthews başlangıçta Singapur'daki Changi savaş esiri kampında tutuklandı.[2] Mayıs ayında, Malaya Komutanlığı'nın ele geçirilen unsurları Gemas ve Singapur'daki eylemlerinden dolayı Matthews'a Askeri Haç verilmesine izin verdi. 8 Ocak 1946'ya kadar resmi olarak yayımlanmayan alıntı şu şekildedir:[3][4]

Gemas'taki operasyonlar sırasında bu subay, Tugay Karargahı ile ağır topçu ve havan ateşi ve hava bombardımanı altındaki birimler arasındaki kablo iletişimini sürdürmeyi başardı ve bunu yaparken yüksek standartta cesaret, enerji ve yetenek sergiledi. Daha sonra Singapur Adası'ndaki operasyon sırasında Kaptan Matthews, düşmanın kuvvetli bir şekilde devriye gezdiği yere bir kablo döşemeyi ve böylelikle tümen Karargahı ile Tugay Karargahı arasındaki iletişimi kritik bir dönemde yeniden sağlamayı başardı.

Temmuz ayında, Matthews dahil olmak üzere yaklaşık 1.500 Avustralyalı savaş esirinden (POW) oluşan "B" Kuvveti, işgal altındaki İngiliz Kuzey Borneo'daki Sandakan POW kampına gönderildi. Matthews geldiklerinde, birkaç kilit figürle bağlantılı karmaşık bir istihbarat toplama ağı kurdu; Yerel hastaneden sorumlu Avustralyalı bir doktor olan J. P. Taylor ve yakındaki Berhala Adası'nda staj yapan Avrupalılar da dahil. Matthews ve ikinci komutanı Teğmen R.G. Wells, Japon gözetiminde faaliyet gösteren İngiliz Kuzey Borneo Constabulary üyeleriyle birlikte bazıları Çinli Asyalılarla da bağlantılar kurdu. Polis onlara bilgi, harita, tabanca, radyo parçaları ve tıbbi malzemeleri verdi. Tıbbi malzeme kaçakçılığı düzinelerce hayatı kurtardı.

Eylül 1942'ye gelindiğinde, Matthews ve Wells organizasyonlarını sağlamlaştırdı ve genişletmişlerdi. Toplanan tüm istihbarat Matthews'a iletildi ve harmanlandı. O, Avustralya savaş esirlerinin kaçmasına yardım eden güneybatı Filipinler'deki Sulu Takımadalarında faaliyet gösteren Filipinli direniş savaşçılarıyla temas kurmayı başardı. Japonlar, sivil stajyerleri Ocak 1943'te Berhala Adası'ndan Sarawak'taki Kuching yakınlarındaki Batu Lintang kampına transfer ettiler. Matthews, yakınlarda tutuklanan Kuzey Borneo Valisi Robert Smith'in güvenini kazanmıştı ve sivil stajyerler ayrıldığında, savaş esiri olmasına rağmen Britanya Kuzey Borneo Constabulary'nin etkin komutanlığına getirildi. Matthews kaçmak için birçok fırsatı varken, savaş esirleriyle birlikte kalmaya ve gizli organizasyonunu kendisi için büyük bir risk altında yönetmeye devam etmeye karar verdi.[3] Müttefiklerin Borneo'ya inmesi durumunda Japonlara karşı ayaklanma planları yaptı ve bir radyo vericisi inşa etmeye başladı.[2][4]

Temmuz 1943'te, Matthews'un istihbarat ağının dört Çinli üyesi Japonlara ihanet edildi. İşkence gördüklerinde, radyo parçaları sağladığını itiraf ettiler. Japonlar daha sonra Matthews, Wells, Taylor ve örgütün diğer üyelerini tutukladı. Sorgulamalarının bir parçası olarak dövüldü, işkence gördü ve aç bırakıldı, ardından Kuching'e nakledildiler. Matthews, İngiliz Kuzey Borneo Constabulary'nin iki üyesi ve diğer altı Asyalı ile birlikte ölüm cezasına çarptırıldı. Matthews, hapsi boyunca diğer şüphelileri cesaretlendirmiş ve faaliyetleri hakkında herhangi bir bilgi vermeyi reddetmiştir. Matthews, 2 Mart 1944'te bir göz bağı teklifini reddeden bir idam mangası tarafından idam edildi.

Askeri Haç'ın yanı sıra, 1939-1945 Yıldızı, Pasifik Yıldızı, Savunma Madalyası, 1939-1945 Savaş Madalyası ve 1939-1945 Avustralya Hizmet Madalyası almaya hak kazandı.[1] Matthews'un cesedi daha sonra mezardan çıkarıldı ve Labuan Savaş Mezarlığı'nda yeniden toplandı.[5] Matthews'un ağabeyi Geoffrey, II.Dünya Savaşı'nın son aşamalarında 9. Tabur'a komuta etmiş ve Üstün Hizmet Nişanı ile ödüllendirilmiştir.[6]

George cross[değiştir | kaynağı değiştir]

The George Cross

Savaştan sonra, 25 Kasım 1947'de, Matthews bir savaş esiri iken yaptıkları için ölümünden sonra George Cross ödülüne layık görüldü. Alıntı şu şekildeydi:

Yüzbaşı Matthews, Japonlar tarafından Ağustos 1942 ile Mart 1944 arasında Borneo, Sandakan'da tutulan bir savaş esiriydi. Bu dönemde esaret altında olmasına rağmen bizzat bir yeraltı istihbarat teşkilatını yönetti. Tamamen kararlılık ve organizasyon yoluyla, kampa çok ihtiyaç duyulan tıbbi malzemelerin, yiyeceklerin ve paranın teslimatı için yerel bağlantılar kurdu - sadece mahkumların moralini ve cesaretini korumakla kalmayıp, aynı zamanda birçok hayatı da kurtaran bir faktördü. Dış dünya ile bir radyo bağlantısı kurulmasında etkili oldu ve Berhala Adası'ndaki sivil enternelere haftalık haber bültenleri gönderebildi. Ayrıca, ateşli silahların ileride kullanılmak üzere gizli bir randevuya teslim edilmesinden de sorumluydu. Yüzbaşı Matthews, H.E.'nin güvenini kazandı. Britanya Kuzey Borneo Valisi - kendisi de bu bölgede bir rehin - ve Kuzey Britanya Silahlı Kuvvetleri Komutanlığı'na (hala bir PW olmasına rağmen) atandı. Büyük bir tehlike anında bu bedeni Japonlara karşı ayaklanmaya hazır bir şekilde örgütledi ve ayrıca benzer bir amaçla Sandakan'daki sadık yerli halk arasında bir hareket örgütledi. Filipinler'deki Gerilla Güçleri ile temas kurdu ve başarılı bir şekilde kaçış partileri düzenledi. Nihai hedefi, dış güçlerle bağlantı kurmak ve nihayetinde ilk fırsatta bir direniş hareketi ve ayaklanma sahnelemekti. Yüzbaşı Matthews'un bu faaliyetleri, her zaman kendisi için en büyük tehlikede gerçekleştirildi. Yerlilerle olan teması şüpheli bir temele dayanıyordu ve sürekli ihanet ve ölüm tehlikesi altındaydı. Bu riskleri korkusuzca kabul etti ve Japonlar tarafından dövülmesine ve işkence görmesine rağmen en büyük cesareti ve teşebbüsü gösterdi. Çinliler tarafından kurulan bir örgütün yardımıyla birçok kez kaçabileceği bir konumdaydı, ancak çabalarının mahkum arkadaşlarının acılarını hafifletebileceği bir yerde kalmayı seçerek reddetti. En büyük tehlikenin olduğu koşullarda en büyük cesareti gösterdi. Liderlik tavrı, sarsılmaz iyimserlik ve soğukkanlılık, direniş örgütü içinde kendisiyle yakından ilişkili olan herkese ve mahkum arkadaşlarına ilham kaynağı oldu. Kempei Tai Kaptanı tarafından tutuklanmasının ardından Matthews, en yüksek düzenin cesaretini gösterdi. Acımasız işkence, dayak ve açlık altında iş arkadaşlarının hayatını karıştırmak veya tehlikeye atmak için kabul etmeyi kararlı bir şekilde reddetti. Davranışı her zaman çok cesur ve cesur bir beyefendiydi ve Avustralyalı bir subayın en yüksek geleneğini layıkıyla sürdürdü.

—The London Gazetesi 25 Kasım 1947

II.Dünya Savaşı'nda yüksek rütbeli hizmet personelinin anısına düzenlenen Jubilee 150 Yürüyüş Yolu plaketi.

Matthews'un Askeri Haçı, Kasım ayı sonlarında, Adelaide'deki Hükûmet Konağında Genel Vali William McKell'den dokuz yaşındaki oğlu David tarafından teslim alındı.[7] David ayrıca George Cross'u 4 Ekim 1949'da Adelaide'de Güney Avustralya Valisi Korgeneral Sir Willoughby Norrie'den aldı.[8] David'in eğitimi için bir fon oluşturuldu. Matthews'un George Cross, Askeri Haç ve hizmet madalyaları Canberra'daki Avustralya Savaş Anıtı'ndaki Yiğitlik Salonu'nda sergileniyor.[9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Lionel Matthews". en.m.wikipedia.org (İngilizce). 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  2. ^ a b "Lionel Matthews". en.m.wikipedia.org (İngilizce). 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  3. ^ a b "Lionel Matthews". en.m.wikipedia.org (İngilizce). 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  4. ^ a b "Lionel Matthews". en.m.wikipedia.org (İngilizce). 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  5. ^ "Lionel Matthews". en.m.wikipedia.org (İngilizce). 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  6. ^ "Lionel Matthews". en.m.wikipedia.org (İngilizce). 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  7. ^ The_News_1_December_1947-14 "Lionel Matthews". en.m.wikipedia.org (İngilizce). 18 Mayıs 2017 tarihinde The_News_1_December_1947-14 kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  8. ^ "Lionel Matthews". en.m.wikipedia.org (İngilizce). 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  9. ^ "Lionel Matthews". en.m.wikipedia.org (İngilizce). 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021.