Liberteryen Parti (İsviçre)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Liberteryen Parti
AlmancaLibertäre Partei
FransızcaParti Libertarien
İtalyancaPartito Libertario
KısaltmaLibertäre
Genel başkanSimon Scherrer
KurucuSimon Scherrer
Brenda Mäder
Silvan Amberg
Kuruluş tarihi18 Haziran 2014
Merkezİsviçre
İdeolojiSağ liberteryenizm
Klasik liberalizm
Minarşizm
Avrupa şüpheciliği
Siyasi pozisyonSağ
Uluslararası üyelikUluslararası Liberteryen Partiler İttifakı
Resmî renkler     Sarı
İnternet sitesi
İsviçre İsviçre

Liberteryen Parti (AlmancaLibertäre Partei, FransızcaParti Libertarien, İtalyancaPartito Libertario), İsviçre'de 14 Haziran 2014 tarihinde kurulmuş bir sağ liberteryen ve klasik liberal siyasi partidir. Uluslararası Liberteryen Partiler İttifakı'nın ana kurucu üyesidir. Simon Scherrer, Brenda Mäder ve Silvan Amberg tarafından kurulan parti, 2021 yılının Mart ayında bugünkü adını almıştır.

Partinin vizyonu ve hedefi, hükûmetin bireye etki edecek faaliyetlerini en aza indirmektir. Partinin düşüncesine göre; devletin veya hükûmetin tek amacı vatandaşların hayatını, mülkünü ve özgürlüğünü korumak olmalıdır.[1] Bireysel özgürlükleri yüksek derecede savunan parti, uyuşturucu kullanımının yasallaşması ve devletin bireye uyuşturucu konusunda karışmamasından yanadır. Parti, uyuşturucu konusundaki olumlu yaklaşımı nedeniyle İsviçre'deki başka bir liberal parti olan FDP.Liberaller'in "hippi versiyonu" olarak adlandırıldı.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "«Wir sind eine Minimal-Staat-Partei»". 20min.ch. 26 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2023. 
  2. ^ "Sie wollen hoch hinausZürich bekommt eine «Hippie-FDP»". blickamabend.ch. 27 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2023.