Leskofça Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sırp Despotluğu haritası, 1451

Leskofça Muharebesi, 24 Eylül 1454'te gerçekleşti. Osmanlı işgali devam ederken, Despotluğu savunmak için iki Sırp ordusu kuruldu, 1. ordu Leskovac yakınlarındaki Dubočica'da, Nikola Skobaljić tarafından komuta edildi. 2. ordu ise Kosova'daki Sitnica Nehri kıyısında bulunuyordu.

Sofya'dan gelen bir Osmanlı kuvveti, Skobaljić'in ordusunu Sırbistan'ın kuzeyinde kesti. Despot Đurađ Branković, Skobaljić'e ya teslim olmasını ya da Janos Hunyadi yarısı tuzağa düşürülmüş Sırp ordusunu yeniden takviye edene ya da kurtarana kadar Osmanlı ordusundan saklanmasını tavsiye etti. Bu, Osmanlıların hiçbir direniş olmaksızın despotluğun zengin güney kesimini yağmalamasını ve yerle bir etmesini sağlayacaktı. Genç voyvoda, despotun sözünü dinlemedi ve Makedonya'dan gelen Osmanlı ordusu Banja yakınlarında Nikola Skobaljić tarafından karşılandı. Sırplar, gerilla taktikleri uygulayarak Osmanlı ordusuna karşı kesin bir zafer kazandı.

Skobaljić, Güney Sırbistan ve Leskovac bölgesinde faaliyet gösteren Osmanlılara karşı saldırılarına devam etti ve János Hunyadi'nin yardımıyla Osmanlı ordularına karşı, özellikle Alacahisar Savaşı'nda zaferler kazandı. Generallerinin küçük bir orduyu yenememesi, II. Mehmed'in Skobaljić ile kişisel olarak ilgilenmesine neden oldu. Ordularını güçlendirdi ve nihayet 16 Kasım'da Skobaljić'le yüzleşti, sonunda Tripolje'de onu yenmeyi başardı.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Babinger, Mehmed the Conqueror and His Time, (Princeton University Press, 1978), 110.