İçeriğe atla

Leptosol

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Leptosol

Leptosol, Dünya Toprak Kaynakları Referans Üssü’ne (WRB) göre sınıflandırılmış, genellikle çok sığ veya iri materyaller (çakıl, taş vb.) bakımından zengin topraklardır. Genellikle sürekli kaya üzerinde gelişmişlerdir ve toprak profili oldukça incedir. Küresel olarak yaklaşık 1,7 milyar hektarlık bir alanı kaplarlar.

Leptosoller; tropik bölgelerden kutuplara, deniz seviyesinden dağ zirvelerine kadar geniş bir yayılış gösterir. Özellikle Asya, Güney Amerika, Kuzey Kanada, Alaska, Sahra ve Arap çölleri gibi dağlık ve kurak bölgelerde yaygındır. Erozyonun toprak oluşumuyla başa baş gittiği ya da üst toprağın kaldırıldığı alanlarda da bulunabilirler.

FAO/UNESCO’nun 1974 tarihli Dünya Toprak Haritası sınıflandırmasına göre, kireçli kaya üzerinde gelişen Leptosollere Rendzina, asit kaya üzerinde oluşanlara ise Ranker adı verilmiştir. Özellikle dağlık bölgelerde rastlanan litik Leptosoller, 10 cm’den daha az derinliğe sahip olup bu sınıfın en yaygın temsilcilerindendir.

Tarımsal kullanım

[değiştir | kaynağı değiştir]

Leptosoller, düşük su tutma kapasiteleri nedeniyle yağmurla beslenen tarım için elverişli değildir. Ancak, bazı alanlarda ağaçlandırma veya mera olarak kullanım potansiyeli taşıyabilirler. Genellikle orman örtüsü altında korunmaları en uygun yönetim biçimidir.

Ayrıca Bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
Leptosollerin Dağılımı