Leningrad Kahraman Muhafızları Anıtı

Koordinatlar: 59°50′35″K 30°19′19″D / 59.84306°K 30.32194°D / 59.84306; 30.32194
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Leningrad Kahraman Muhafızları Anıtı
Harita
Koordinatlar59°50′35″K 30°19′19″D / 59.84306°K 30.32194°D / 59.84306; 30.32194
KonumSankt-Peterburg
MalzemeBronz ve granit
Yükseklik48 metre (dikilitaş)
Tamamlanma tarihi1975
Açılış tarihi1975
AdandığıLeningrad Kuşatması'nda şehri savunan kişiler

Leningrad Kahraman Muhafızları Anıt, 1941-1944 yılları arasındaki Leningrad Kuşatması anısına kuşatma sırasında şehri savunan kişiler anısına dikilen anıt kompleksi.

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuşatma devam ederken Leningrad'ı savunan kişileri onure etmek için bir anıt inşa etme fikri Büyük Vatanseverlik Savaşı yıllarında ortaya çıktı. Şehrin Nazi ablukasından tamamen kurtarılmasından yaklaşık 30 yıl sonra anıtın inşasına başlanması mümkün oldu. 1960'larda anıt kompleksinin kurulacağı yer seçildi ve 1962'de Zafer Meydanı'nda anıt kompeksinin inşasına başlandı.

Yer seçimi tesadüfi değildi. Savaşın ilk günlerinden itibaren bu bölge cephe hatlarını içermesi bakımından önemli bir rol oynadı ve. Bu bölgenin hemen yakınında savunmanın ön hattı vardı. Kuşatma döneminde burası tank karşıtı hendekler, betonarme direkler ve ateşleme toplarıyla güçlü bir direnç merkezi ile donatılmıştı. 1945 Temmuz'unda, şehir sakinleri savaş cephelerinden dönen muhafız birlikleri ile karşılaştığında burada geçici bir zafer kemeri kuruldu.[1]

Zafer Meydanı ve Anıtın 1981 yılındaki görünümü.

Anıtın inşası çok sayıda gönüllü bağışlarıyla yapıldı. Bu amaçla Sovyet Devlet Bankası 114292 numaralı bir hesap açtı. Leningradlıların hemen hemen hepsi bu çağrıya derhal olumlu cevap verdi. Yüz binlerce Sovyet yurttaş hesaba büyük oranda bağışlar yatırdı. İnşaatın başlaması ertelendi, çünkü anıt kompeksi için yapılan yarışmanın kazananı belirlemek kolay olmadı.

1970'lerin başında, anıt projesindeki çalışmaları tamamlamak için özel bir grup oluşturuldu. Sonuç olarak Leningrad Kahraman Muhafızları Anıtı için mimar V. A. Kamenski, S. B. Speranski ve heykeltıraş M. K. Anikushin olarak belirlendi. Bu kişilerin tamamı Leningrad savunmasına katılmıştı. Anıt kompleksi Sankt-Peterburg'un güney girişini Pulkovo Tepeleri'nin yanıdna yer almaktadır. Açık bir panoramaya sahip olan Zafer Meydanı'nda inşa edilen anıt kompleksi bronz ve granitten yapılmıştır. Kent tarihindeki kahramanca bir sayfa anlatımıdır. Komplekste yüksek granit zemine Leningrad kuşatmasına katılanları sembolize eden 26 bronz heykeli mevcuttur. Heykelin ön yüzü cephe hattına yani Pulkovo tepelerine çevrilidir.

Anıtın ortasında Sovyet halkının Büyük Vatanseverlik Savaşı'ndaki zaferini simgeleyen 48 metrelik granit dikilitaş vardır. Dikilitaşın dibinde işçi ve asker figürünü içerek heykel bulunur. K. Anikushina'nın tasarımına göre yarım daire şeklinde bir anıt salonu içerir. Geniş merdivenlerle, dikilitaşın bulunduğu kaidesinin her iki yanında yukarı çıkmaktadır. Anıtın tasarımcılarına göre bu tasarım ablukanın halkasını kırmayı temsil eder. Anıt salonundaki duvarlarda yer alan kesik çizgiler kuşatılmış Leningrad'ın bombardımana tabi tutulmasını sırasındaki yıkımla ilişkilidir.

Kompleksin kuzey tarafında şehre bakan, “Abluka” adlı bir anma salonu bulunmaktadır. Betondan yapılmış 40 m çapında ve 124 m uzunluğundaki asma halka kuşatmanın kırılmasını sembolize eder. Salonun merkezinde heykel kompleksi bulunur. Anıtın tasarımcıları gerçek insan büyüklüğünde heykeller tasarladı, böylece Leningrad'daki trajedilerin daha iyi hissedilmesini amaçladı.

Üç yıl sonra, 23 Şubat 1978'de bir yeraltı anma salonu açıldı. Bugün salon, kentin tarih müzesinin bir dalıdır. Leningrad'ın savunmasına ve kuşatmaya adanmış bir belgesel ve sanat sergisine ev sahipliği yaptı. Salonun duvarlarına abluka gününü temsilen 900 adet mum benzeri lamba yerleştirildi. Lambaların altında Leningrad yakınında çatışma yerlerinin isimleri yazılıdır. Anıt salonda Büyük Vatanseverlik Savaşı’ndan belgeleri ve nesnelerin olduğu 12 sanatsal ve tarihi sergi mevcuttur. Ayrıca S.N. Repin, I.G. Uralov, N.P. Fomin ve A.A. Mylnikov'in tasarladığı “1941 - Abluka” ve “Zafer” mozaik panelleri vardır.[2] Burada kentin yaklaşık 700 savunucusunun isimlerinin yer aldığı mermer bir plakasa yer alır. Buradaki kişilerin birçoğu Leningrad'ın savunmasındaki rollerinden ötürü Sovyetler Birliği,Üçüncü Derece Şeref Nişanı ve Sosyalist Emek Kahramanı unvanını kazandı.[1] 1995'te Leningrad için hayatlarını veren asker ve sivillerin adlarının yer aldığı sergiye "Hafıza Kitabı" dahil edildi.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ a b "Anıtın Leningrad'ın kahraman savunucularına tanıtılması". 12 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2019. 
  2. ^ "Yaratıcı atölye çalışması "Grup FORUS". Anıtın Leningrad'ın kahraman savunucularına mozaikleri". 12 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2019. 
Genel
  • Памятники Санкт-Петербурга. Справочник. СПб.: Артбюро, 2002.
  • Исаченко, В. Г. Памятники Санкт-Петербурга. Справочник. СПб.: Паритет, 2004.
  • Гусаров, А. Ю. Памятники воинской славы Петербурга. СПб., 2010.
  • Ковальчук, В. М., Чистиков, А. И. Ленинград и ленинградцы в годы блокады. СПб.: Лики России, 2012.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]