Lejyon IV Scythica

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Arap Philip tarafından karısı Marcia Otacilia Severa adına bastırılmış sikke. Arka yüzde, lejyonun ana üssü olan Zeugma'daki bir tapınak üstünde, Lejyon IV Scythica'ya gönderme yapan bir oğlak.

Lejyon VI Scythica, ("İskitli"), MÖ 42 yılında Marcus Antonius tarafından Partlara karşı toplanan ve diğer cognomeni Parthica olan Roma lejyonu. Lejyon, 5. yüzyılda bile Suriye'de aktif olarak görev yapmıştır. Lejyonun arması Oğlaktır.[1]

Orijini[değiştir | kaynağı değiştir]

Lejyonun ilk yıllarında, her ne kadar Antonius'un Part seferinde görev almış olması ihtimal dahilinde olsa da, bulunduğu yerler kesin değildir. Lejyonun adı, İskitlere karşı savaştığı fikrini destekler. Aktium Savaşının ardından Antonius'un intihar etmesiyle birlikte, IV Scythica Octavian tarafından Tuna'da bulunan Roma eyaleti Moesia'ya konuşlandırıldı. Burada lejyonun yol yapımı ve onarımı gibi sivil görevlerde yer aldığı kayıtlarına rastlanır. Geleceğin imparatorlarından Vespasian, gençliğinde bu lejyonda görev yapmıştır.

Doğu seferi[değiştir | kaynağı değiştir]

Part kralı I. Vologases, 58 yılında Romaya bağlı bir vasal krallık olan Ermenistan'ı işgal etti. Nero, Kapadokyanın yeni legatus'u Gnaeus Domitius Corbuloya olayları kontrol altına alması emrini verdi. Corbulo, Moesia'dan getirdiği IV Scythicaya ilave olarak III Gallica ve VI Ferratanın da yardımı ile Partları yendi. 62 yılında ise, IV Scythica ve XII Fulminata, Kapadokyanın yeni legatus'u Lucius Caesennius Paetus'un komutasında Partlara yenildi ve teslim olmak zorunda kaldı. Utanç içindeki lejyonlar savaştan ayrıldı ve Zeugma'ya çekildi. Bu kent gelecek yüzyıl boyunca Lejyon IV Scythica'nın ana üssü olacaktı.

Dört İmparator Yılında lejyon doğu ordusunun geri kalanı gibi Vespasian'dan tarafa tavır aldı. Tüm sadakat gösterilerine rağmen yeterince eğitimli olmadığı düşüncesiyle IV Scythica aktif olarak savaşlara sokulmadı. Bu fikrin kaynağı ise yıllar önceki bir Yahudi isyanında aldığı yenilgiydi. 2. yüzyılda yine bir Yahudi isyanını bastırmakla görevlendirildi ancak bu defa daha başarılı oldu.

2. yüzyıldan itibaren[değiştir | kaynağı değiştir]

Lejyon IV Scythica 2. yüzyıl boyunca Partlara girişilen tüm seferlerde görev aldı. 181 ve 183 yılları arasında Doğu lejyonlarının komutanı ileride bu lejyonların gücüyle İmparator olacak olan Septimius Severustur.

Lejyon, komutanları Gellius Maximus'un Elagabalus'a karşı isyan ederek kendini imparator ilan ettiği 219 yılından sonra tarihi kaynaklardan kaybolur. Ancak Notitia Dignitatum, IV Scythica'nın 5. yüzyıl başlarında hala Suriye'de görev yaptığını ve Sura'da konuşlu olduğundan bahseder.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Legions and Veterans (Lejyonarler ve Emekliler): Roman Army Papers 1971-2000, L. J. F. Keppie, sayfa 128

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]