Legend of the Sea Devils

Vikipedi, özgür ansiklopedi
299 – "Legend of the Sea Devils"
Doctor Who bölümü
Ekip
Diğerleri
  • Marlowe Chan-Reeves – Ying Ki
  • Crystal YuMadam Ching
  • Craige Els – Baş Deniz Şeytanı
  • Arthur Lee – Ji-Hun
  • David K. S. Tse – Ying Wai
  • Jon Davey – Deniz Şeytanı
  • Simon Carew – Deniz Şeytanı
  • Chester Durrant – Deniz Şeytanı
  • Richard Price – Deniz Şeytanı
  • Mickey Lewis – Deniz Şeytanı
  • Andrew Cross – Deniz Şeytanı
  • Nadia Albina – Diane (adı geçmiyor)
Prodüksiyon
SenaristElla Road ve Chris Chibnall
YönetmenHaolu Wang
Dramaturg
  • Caroline Buckley
  • Rebecca Roughan
YapımcıNikki Wilson
Yürütücü yapımcı(lar)Chris Chibnall
Bölümün müzik bestecisiSegun Akinola
Seri2022 özel bölümler
Süre48 dakika
Tarih17 Şubat 2022 (2022-14-17)
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"Eve of the Daleks"
"The Power of the Doctor"

"Legend of the Sea Devils", Birleşik Krallık bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun 2022 özel bölümlerinin ikincisidir. İlk kez 17 Nisan 2022 tarihinde BBC One kanalında yayımlanmıştır. Ella Road ve yürütücü yapımcı Chris Chibnall'ın yazdığı bölümün yönetmenliğini Haolu Wang üstlenmiştir. "Eve of the Daleks" bölümünün devamı niteliğindeki bölüm, Paskalya özel bölümüdür.

Bölümün başrollerinde On Üçüncü Doktor rolüyle Jodie Whittaker, Doktor'un yol arkadaşları Yasmin Khan rolüyle Mandip Gill ve Dan Lewis rolüyle John Bishop yer almıştır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

1807 yılında Çin'de korsan Madam Ching bir köye baskın düzenler ve genç Ying Ki'nin babası Ying Wai'yi öldürür. Çünkü Ying Wai, farkında olmadan parlayan bir mücevherle taşa hapsolan Deniz Şeytanı Marsissus'u serbest bırakmıştır. Doktor, Yaz ve Dan, Marsissus'la yüzleşmek ve köyü araştırmak için gelirler. Ying Ki ve Dan mücevheri alır, ayrılır ve intikam almak için Ching'in gemisine doğru yüzer. Ching, efsanevi denizci Ji-Hun'un (kayıp Flor de la Mar hazinesini ararken kaybolan) hazinesinin peşinde olduğunu çünkü iki küçük oğlu da dâhil olmak üzere kaçırılan mürettebatının fidyesini ödemek için buna ihtiyacı olduğunu söyler. Ching'in gemisi, Deniz Şeytanları tarafından serbest bırakılan Huasen adlı bir su canavarı tarafından saldırıya uğrar.

Doktor ve Yaz, 274 yıl geriye giderler ve bir Deniz Şeytanının Ji-Hun'a onun gemisinde ihanet ettiğine tanık olurlar. 1807 yılına döndüklerinde gemi enkazını bulmaya çalışırlar ancak geminin kayıp olduğunu anlarlar. Huasen, Doktor ve Yaz ile birlikte TARDIS'i Deniz Şeytanları'nın denizaltı inine götürür. Deniz Şeytanları, planlarını gerçekleştirmek için kilit taşı olan mücevheri ararlar. Doktor ve Yaz, mücevher ellerindeymiş gibi davranarak Ji-Hun'un uzaylı teknolojisiyle donatılmış gemisine binmek için bunu koz olarak kullanırlar. Onlara, dondurulmuş hâlde canlı tutulan Ji-Hun gösterilir. Ji-Hun, Doktor ve Yaz'e anlaşmalarında Deniz Şeytanlarını kandırdığını itiraf eder. Marsissus, Huasen'in Kilit Taşı'nı keşfettiğini söylerek Doktor'un blöf yaptığını söyler.

Ji-Hun, Doktor ve Yaz, Ching'in gemisine biner. Ji-Hun, Ying Ki'nin en güvenilir mürettebat üyesi Lee'nin soyundan geldiğini öğrenir ve Kilit Taşı'nı gemisinden kaçan Lee'ye verdiğini açıklar. Doktor, Ying Wai'nin planını keşfeder. Doktor, Deniz Şeytanlarının onu Dünya'yı su basmak için kullanmayı planladığını anladığı anda, Marsissus Kilit Taşı'nı alır.

Ekip, Ching'in gemisinde Deniz Şeytanları ile kılıç savaşına tutulur. Doktor, Ji-Hun'un gemisinin uzaylı teknolojisini kurcalar ama gemiyi yok etmek için bir arada tutulacak iki kablo gerekmektedir. Doktor, diğerleri kaçarken geride kalmaya gönüllü olur, ancak Ji-Hun kalmayı teklif eder ve Doktor'un yerine kendini feda eder.

Madam Ching, fidyeyi ödemeye yetecek kadar hazineyi geri kazandığını ve Ying Ki'yi evlat edindiğini söyler. O arada Dan, sevgilisi Diane ile telefonda konuşmaktadır. Yaz, Doktor'a karşı olan romantik duygularını itiraf eder. Doktor, Yaz'ın onun için ne kadar özel olduğunu söylerken, incinme korkusuyla onu isteksizce geri çevirir ve sonsuza kadar birlikte kalmalarını diler.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

"Legend of the Sea Devils", baş yazar ve yürütücü yapımcı Chris Chibnall ve ilk kez Ella Road tarafından yazılmıştır. Warriors of the Deep (1984) hikâyesinden sonra ilk kez Deniz Şeytanlarının geri döndüğü görülmüştür.[1]

Ekip[değiştir | kaynağı değiştir]

Jodie Whittaker, On Üçüncü Doktor; Mandip Gill, Yasmin Khan ve John Bishop, Dan Lewis rolüyle geri dönmüştür. "Eve of the Daleks" bölümünün sonunda gösterilen treylerde, Crystal Yu, Arthur Lee ve Marlowe Chan-Reeves'in bölümde yer aldığı belli olmuştur.[1]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölümün yönetmenliğini Haolu Wang üstlenmiştir. On üçüncü sezon ile beraber çekilen ilk iki özel bölümün ikincisidir.[2] Çekimler Ağustos 2021'de sona ermiştir.[3]

Yayımlanma ve tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayımlanma[değiştir | kaynağı değiştir]

"Legend of the Sea Devils", Paskalya gününe özel 17 Nisan 2022 tarihinde BBC One'da yayımlanmıştır ve 2022 yılındaki üç özel bölümden ikincisidir.[4]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, yayımlandığı gece Birleşik Krallık'ta 2,20 milyon seyirci tarafından izlenerek günün en çok izlenen yedinci programı olmuştur.[5] Bölümün Audience Appreciation Index skoru 76 olarak belirlenmiştir.[6] Toplam 3,47 millyon izlenmeye ulaşan bölüm, 2005 yılından beri dizinin en az izlenen bölümü, dizi tarihi boyunca ise en az izlenen ikinci bölümü olmuştur (en az izlenen 3,1 milyon ile Battlefield (1989) hikâyesi).[7]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

The Daily Telegraph yazarı Benji Wilson, çocuklarının Deniz Şeytanları "sevimli" bulduklarını ve bu durumun bölümün beklenen ürkütücülüğünü baltaladığını söylemiştir. Ancak, "Doktor ve Yaz arasındaki yeni doğmakta olan ilişkiyi" övmüş ve iki karakter arasındaki etkileşimin "gerçekten etkileyici" olduğunu söylemiştir.[8]

Beş üzerinden üç yıldız veren The Guardian'dan Martin Belam, bölümün "eğlenceli bir Paskalya özel bölümü vaat ettiğini ve bunun kısmen gerçekleştiğini", ancak bölümün sonuna doğru Doktor ve Yaz arasındaki sahnelerin "mutlaka doğru gelmediğini" söyledi.[9]

DVD ve Blu-ray sürümü[değiştir | kaynağı değiştir]

"Eve of the Daleks" ve "Legend of the Sea Devils" bölümlerinin 28 Haziran 2022 tarihinde 1/A ve 2/B bölgelerine DVD ve Blu-ray sürümlerinin çıkması planlanmaktadır.[10]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Jeffery, Morgan (1 Ocak 2022). "The Sea Devils will return to Doctor Who in Spring 2022 special". Radio Times. 1 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2022. 
  2. ^ Laford, Andrea (29 Temmuz 2021). "Jodie Whittaker and Chris Chibnall to leave Doctor Who after trio of 2022 Specials". Cultbox. 29 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2021. 
  3. ^ Laford, Andrea (9 Ağustos 2021). "Doctor Who Series 13 and 2022 specials: directors and casting news". CultBox. 9 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2021. 
  4. ^ Haigh, Josh (28 Mart 2022). "Doctor Who confirms Easter special release date". DigitalSpy. 28 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2022. 
  5. ^ Marcus (18 Nisan 2022). "Legend of the Sea Devils - Overnight Viewing Figures". Doctor Who News. 18 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2022. 
  6. ^ Foster, Chuck (19 Nisan 2022). "Legend of the Sea Devils - Appreciation Index". Doctor Who News. 19 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2022. 
  7. ^ "Doctor Who Guide: Ratings Guide". Doctor Who News. 25 Nisan 2022. 5 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2022. 
  8. ^ Wilson, Benji (18 Nisan 2022). "Last night on television". The Daily Telegraph (51,918). s. 24. ISSN 0307-1235. 
  9. ^ "Doctor Who Easter special recap – Legend of the Sea Devils". The Guardian. 17 Nisan 2022. 18 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2022. 
  10. ^ "Doctor Who: Eve of the Daleks and Legend of the Sea Devils". 8 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2022 – Amazon vasıtasıyla. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]