Laureys a Castro

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hırçın Denizde Hollandalı Levantenler

Laureys a Castro veya Lourenço A. Castro,[1] 1650 Anvers, Belçika doğumlu, deniz manzaraları ve deniz savaşları türünde başarılı eserler veren Flaman ressam. Yaklaşık 30 yıl boyunca eserlerini ürettiği İngiltere'de önde gelen bir deniz ressamı olarak kabul edildi.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Laureys a Castro'nun hayatı ve eğitimi hakkında çok az ayrıntı var. Flaman deniz ressamı Sebastian Castro'nun olduğu varsayılmaktadır. Ailesi Portekiz kökenliydi ve 1600'lerin başında Portekiz Engizisyonu sırasında Yahudilere yönelik zulümden kaçmak için Antwerp'e yerleşmişti. Laureys'in eğitimini babasından aldığı varsayılmaktadır.[2] Laureys, 1664-65 Antwerp Saint Luke Loncası'nda bir 'wijnmeester' (yani bir ustanın oğlu) olarak kaydedildi.

Resimlerinin konularına dayanarak muhtemelen Lizbon, Cenova, Malta ve Sicilya gibi birçok Akdeniz limanını ziyaret etti. 1670-72 yıllarında İngiltere'ye yerleşti ve burada esas olarak komisyonda çalışan bir deniz ve portre ressamı olarak aktif oldu.[3]

Ne zaman ve nerede öldüğü bilinmemektedir. 17. yüzyılın sonundan sonra ona hiçbir resim atfedilmez. Londra, Whitecross Street'teki 1695 tarihli "Lawrence Castro" kaydı ve bu isimdeki bir sanatçının İngiliz koleksiyonlarındaki çeşitli çalışmaları, Castro'nun o sırada hala İngiltere'de çalıştığını gösteriyor.[2]

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Berberi Korsanlarla Deniz Savaşı

Castro'nun faaliyet dönemi çeşitli şekillerde 1664-1700 ve 1672-1686 olarak verilmektedir. İkinci, daha kısa dönem, Castro'nun bilinen tarihli resimlerine dayanmaktadır.[3] Castro esas olarak deniz resimleriyle tanınırken, portreler, dini konular ve olası tür sahneleri de çizdi.[4] Eserlerinin çoğu, özellikle yedi eserin bulunduğu Dulwich Resim Galerisi ve üç eserin bulunduğu Ulusal Denizcilik Müzesi'nde olmak üzere İngiliz özel ve kamu koleksiyonlarında yer almaktadır.

Başarılı ressamın eserlerinin genelinde deniz ve onunla ilgili nesneler sıkça görülür. Denizin neredeyse her halini gerçekçi bir şekilde çizen ressam aynı zamanda Akdeniz limanlarını ve gemi savaşlarını da çok başarılı bir şekilde canlandırır. Ressamın eserlerinde genellikle Belçika ve Hollanda'daki etkin deniz resmi geleneklerini bulunur.

Sir Robert Clayton'ın Portresi

Deniz savaşlarının birçok resmini yarattı ve en eski tarihli tablosu, Actium Muharebesi'nin 1672 yılındaki hayali bir yorumudur. İnebahtı Savaşı'nın panoramik bir görüntüsünü yaptı. Bu resim, 1590'daki Stradanus'tan sonra sık sık yeniden üretilen Hollanda çizgi gravüründen ilham almış olabilir. Türk deniz kuvvetlerinin 1571'de bir Avrupa koalisyonu tarafından yenilgisini anlatan eser tarihsizdir, ancak Türklerin başarısızlıkla Viyana'yı kuşattığı yıl olan 1683 civarında boyanmış olması muhtemeldir. Türklerin Viyana'dan önce çekilmesinden sonraki genel rahatlama bu kompozisyon için itici güç sağlamış olabilir.

Kompozisyonlarının sık sık yinelenen bir başka teması da Akdeniz limanlarının kaprisleri. Castro'nun Cenova, Malta ve Lizbon gibi Akdeniz limanlarıyla tanışmış olması muhtemeldir.[5] Bu kompozisyonlarda tasvir edilen bağlantı noktaları her zaman tanımlanabilir değildir. Buna iyi bir örnek, Malta, İspanyol ve Hollandalı man-o'-war'ın bulunduğu A Akdeniz limanıdır; bu liman, halihazırda bir Hollandalı savaş adamının, iki veya üç İspanyol gemisinin ve rıhtımın yanında bir Malta kadırgası. Liman kasabası ve karadaki birçok insan, Malta Şövalyesini tanımayı mümkün kılacak şekilde ayrıntılı olarak boyanmıştır.[6]

Castro'nun ayrıca Ghent Güzel Sanatlar Müzesi'ndeki Çocuklu Bakire, Vaftizci Yahya ve Meleklerin çizimlerinden de anlaşılacağı gibi dini resimler yaptığına inanılıyor. Sir Robert Clayton'ın tören cüppeli (Bank of England koleksiyonu) tam uzunlukta bir portresi olan Portrait of Sir Robert Clayton (1629–1707) tarafından gösterildiği gibi yetenekli bir portreciydi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir Akdeniz limanı

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Laureys a Castro ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.</img>