Lateran

Lateran ve Laterano, Roma'nın bir bölgesinin ve Roma'daki çeşitli binaların ortak adlarıdır. Bu mülkler, bir zamanlar Roma İmparatorluğu'nun Lateranus ailesine aitti. Laterani ailesinin mülklerine, İmparator Konstantin tarafından el konuldu ve rivayete göre bu mülkler Roma Piskoposu'na verildi. Ancak bu geleneksel rapor, büyük olasılıkla sahte olduğu kanıtlanan "Konstantin'in Bağışı" belgesine dayanmaktadır.[1][2]
En ünlü Lateran yapıları, bir zamanlar Papaların Sarayı olarak adlandırılan Lateran Sarayı ve Roma'nın katedrali olan Lateran Aziz Yuhanna Başkilisesi'dir. Bu yapılar, Roma'da bulunmalarına rağmen Vatikan'da değildir ve Kutsal Makam'a aittir. 1929 Lateran Antlaşması sayesinde İtalya ile yapılan anlaşma sonucu ekstrateritoryal ayrıcalıklara sahiptir. Papa'nın resmi kilise makamı olan Lateran Aziz Yuhanna Başkilisesi, papalık katedrasını (cathedra) barındırır. Lateran, Hristiyanlığın en eski bazilikasıdır.
Bazilikaya bağlı olan Lateran Vaftizhanesi, Hristiyanlığın en eski vaftizhanelerinden biridir. Lateran kompleksinin diğer bileşenleri arasında Scala Sancta (Kutsal Merdiven), Sancta Sanctorum (Kutsalların Kutsalı) ve Papa III. Leo'nun Triclinium'u bulunur.
Bölgedeki bir diğer bazilika ise San Clemente al Laterano'dur.
Pontifical Lateran Üniversitesi veya kısaca Lateranum, Roma'daki pontifical üniversitelerden biridir. Filipinler'deki bir kilise koleji, 1620 yılında kurulan Colegio de San Juan de Letran, Lateran Aziz Yuhanna Başkilisesi'nin adını taşımaktadır.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Barnes, Arthur. "Saint John Lateran." The Catholic Encyclopedia. Vol. 9. New York: Robert Appleton Company, 1910. 16 Jul. 2014". 14 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2025.
- ^ "Churches of Rome: Christianity's First Cathedral". www.ewtn.com. 28 Kasım 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi.