Last Christmas (Doctor Who)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
253 – "Last Christmas"
Doctor Who bölümü
Ekip
Diğerleri
Prodüksiyon
SenaristSteven Moffat
YönetmenPaul Wilmshurst
YapımcıPaul Frift
Yürütücü yapımcı(lar)Steven Moffat
Brian Minchin
Bölümün müzik bestecisiMurray Gold
Seri9. sezon
Süre60 dakika
Tarih25 Aralık 2014
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"Death in Heaven"
"The Magician's Apprentice"

Last Christmas,[1] Büyük Britanya bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun noel özel bölümü. Noel 2014, 2005 yılından beri yayınlanan modern serinin onuncu, On İkinci Doktor'un ilk Noel özel bölümüdür. Steven Moffat'ın yazdığı bölümün yönetmenliğini Paul Wilmshurst üstlenmiştir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Noel arifesinde Clara Oswald, çatısından gelen seslere uyanır. Çatıya doğru gittiğinde, Noel Baba, iki elf, bir kızak ve uçan ren geyiği ile karşılaşır. Clara buna çok şaşırır. Doktor aniden Clara'yı almaya gelir. Doktor, Clara ile gitmeden önce Noel Baba, gece bitmeden yardımına ihtiyaç duyacağını söyler ve bir mandalina sözü verir.

Kuzey Kutbu'nun bir üssünde bir grup bilimci, arkadaşlarını yengeç benzeri yaratıklardan kurtarmaya çalışmaktadır. Aniden Doktor ve Clara oraya gelir. Bilimcilerle tanışırlar, ancak yengeçlerin saldırısına uğrarlar. Noel Baba gelip onları kıl payı kurtarır. Onlara bu yengeç benzeri yaratıklardan birini içeren numune verir. Doktor bu yaratıkların Düş Yengeci olduğunu ve bunların kurbanlarının beyinlerini emerken onları mutlu olacağı rüyalara daldırdıklarını söyler. Bu arada son buluşmalarında birbirine söyledikleri yalanlar ortaya çıkar. Clara'nın ölen erkek arkadaşı Danny Pink'in Nethersphere'den dönmediği, Doktor'un da Gallifrey'yi bulamadığı ortaya çıkar. Düş Yengeçlerini araştırırken Doktor, Clara'yı Noel Baba'nın getirdiği numuneyi koruması için yollar. Clara numunenin kırık olduğunu ve düş yengecinin canlı ve saldırmaya hazır olduğunu görünce masanın altına gizlenip farklı şeyler düşünmeye çalışır. Çünkü düş yengeçleri düşünüldüğü sürece saldırabilmektedir. Ancak sonunda yengeç Clara'ya saldırır.

Düş yengeci Clara'yı Danny ile beraber olduğu bir hayal dünyasına yollar. Ama Clara tehlikede olduğunu ve ölmekte olduğunu yazan tebeşir tahtalarıyla (Doktor, Clara'yla iletişim kurmaya çalışırken söyledikleri bu sembollere dönüşür) karşılaşır. Ancak, Clara bunları görmezden gelir ve Danny'ye odaklanır. Doktor, Clara'nın rüyasına girmek için düş yengecine kendini kurban eder ve Clara ile Danny'nin evine gelir. Clara hâlâ uyanmamak için direnir. Ama Danny durumlarının ve Clara'nın rüyasının farkındadır ve Clara'ya uyanması gerektiğini, onu özleyeceğini söyler. Clara uyanmayı kabul eder ve Doktor ile uyanır. Uyandıklarında yaratıkların da öldüğünü fark ederler. Eğer erkenden uyanılırsa yengeç ölüp toz hâline gelmektedir.

Uyandıktan sonra araştırma odasına geçerler. Ancak, Doktor gerçekten uyanmadıklarını anlar. Rüya içinde rüya gördüklerini söyler. Çünkü geldiklerinde saldırıya uğramışlardır ve gerçekte kaçamamışlardır. Doktor bilimciler için kopyalanmış üssün kılavuzlarını onlara verir. Clara'ya bir sayı tutmasını söyler ve bilimcilerin kılavuzların o sayfasını açarak ilk kelimelerini okumalarını ister. Bilimciler farklı kelimeler söyler. Böylece Doktor rüyada olduklarını kanıtlar. Bilinçaltının yengeçlere karşı savaşarak Noel Baba gibi hayal ürünlerini göstererek rüyada olduğunu anlamalarını sağlamaya çalıştığını söyler. Noel Baba gruba durumu açıklar ve uyanmaları için yardımcı olur.

Doktor üssü terk etmeye hazırlanırken Clara, çatıda Noel baba ile karşılaştıklarını hatırlatır ve hâlâ rüyada olduklarını söyler. Aslında tüm bilimciler birbirinden habersiz farklı zaman ve yerlerdeki yabancılardır. Düş yengeçleri Doktor, Clara ve onları bir rüyada toplamıştır. Bilimcilerden biri enfekte edilmiş personellerden birine yakalanır. TARDIS'in içinden Doktor ve Clara'ya benzeyen enfekte edilmiş iki kişi çıkar. Grup enfekte edilmiş personellerle çevrilir. Noel Baba tam zamanında kızağıyla gelir. Doktor, Clara ve bilimcileri kızağına alır. Güvenle kızağı uçurmaya başlar. Bilimciler aslında nasıl bir insan olduklarını hatırlamaya başlar. Biri tekerlekli sandalyeli büyükanne, biri parfüm için müşteri yöneticisi ve biri dükkânda çalışan yalnız bir kızdır. Sırayla uyanırlar. Ardından Doktor uyanır ve Clara Noel Baba'yla kalır.

Doktor uyandıktan sonra Clara'yı rüyasına bağlayan psişik sinyali izler ve Clara'nın odasına gelerek sonik tornavida ile henüz uyanmayan Clara'nın yengecini çıkarır. Yalnız, Clara'nın yaşlı bir kadın olduğunu görür. Clara, altmış iki yıldır görüşmediklerini söyler. Sohbet ettikçe Doktor erken gelmediği için pişman olur. Bir anda Noel Baba ortaya çıkar ve Doktor'a uyanmasını söyler. Doktor bu sefer gerçekten uyanır ve aceleyle gerçek Clara'nın yanına gider. Clara'yı yengeçten kurtarır ve Clara'nın hâlâ genç bir yetişkin olduğunu görünce sevinirler. Doktor, Clara'ya yeniden zaman ve uzayda seyahat etme teklifi eder. Clara mutlulukla kabul eder. Dışarıya TARDIS'e giderler. Ama Clara'nın penceresinin kenarında duran bir mandalinadan habersizlerdir.

Önceki bölümlerle bağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Doktor yaşlı Clara'yı ziyaret ettiğinde, Clara'yı noel kutucuğunu kırmasına yardım etmiştir. Daha önce On Birinci Doktor'un yer aldığı "The Time of the Doctor" bölümünde Clara, yaşlanan Doktor'a noel kutucuğunu kırmasına yardım etmiştir.[2]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

"Last Christmas" çekimlerine 8. Sezon Tanıtım Turu'ndan iki hafta sonra başlamasına karar verilmiştir. Peter Capaldi ve Jenna Coleman'ın bölümde yer alacağı açıklanmıştır.[3] Bölümün yönetmenliğini Paul Wilmshurst üstlenmiştir.[4] Çekimlere 8 Eylül 2014 tarihinde Cardiff'te başlanmıştır.[5] Wilmhurst çekimlerin muhtemelen dört hafta süreceğini belirten bir tweet atmıştır.[6]

Tanıtım[değiştir | kaynağı değiştir]

Children in Need programında Doktor, Clara, Noel Baba rolüyle Nick Frost, Dan Starkey ve elf rolüyle Nathan McMullen'ın göründüğü bir fragman yayınlanmıştır.[7]

Ekip[değiştir | kaynağı değiştir]

Michael Troughton, Nick Frost, Nathan McMullen, Natalie Gumede ve Faye Marsay'ın yer aldığı ekip Eylül 2014'te açıklanmıştır. Michael Troughton, 1966'dan 1969'a kadar İkinci Doktor rolünü oynayan Patrick Troughton'un oğludur. Diğer oğlu David Troughton, The War Games, The Curse of Peladon ve "Midnight" bölümlerinde oynamıştır.

Bu bölümün Jenna Coleman'ın son bölümü olduğu söylentileri çok dolaşmıştır.[8][9] Coleman ve Steven Moffat bu konuda sessiz kalmıştır ve Clara'nın dokuzuncu sezonda olup omayacağını bölümü izleyerek öğrenmeleri için ısrar etmiştir. Bölümün sonunda Clara Doktor ile seyahate devam etmeye karar vermiştir.[10] Bölümün yayınlanmasından sonra Moffat, Coleman'ın dokuzuncu sezonun tamamında kalacağını açıklamıştır.[11] İlk başta Doktor ve yaşlı Clara arasındaki sahnenin Clara'nın son görünüşü olması planlanmıştır. Ama Coleman'ın dokuzuncu sezon için kalmak istemesiyle sahnenin devamı yazılmıştır.[12]

DVD ve Blu-ray sürümü[değiştir | kaynağı değiştir]

"Last Christmas" adlı bölüm DVD ve Blu-ray olarak 26 Ocak 2015 tarihinde Birleşik Krallık'ta,[13] 28 Ocak 2015 tarihinde Avustralya'da[14] ve 17 Şubat 2015 tarihinde ABD'de satışa sunulmuştur.[15]

Soundtrack[değiştir | kaynağı değiştir]

Murray Gold tarafından bestelenen "Last Christmas" bölümünün müzikleri 18 Mayıs 2015 tarihinde Silva Screen Records tarafından 8. sezonun soundtrackinin üçüncü diskinde olacak şekilde çıkarılmıştır.[16]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Fullerton, Huw. "Doctor Who Christmas Special gets ominous Wham! title". RadioTimes. RadioTimes. 29 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2014. 
  2. ^ "BBC One - Doctor Who, Last Christmas, Last Christmas: Fact File". BBC. 25 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2015. 
  3. ^ "Capaldi & Coleman Back For 2014 Christmas Special". Doctor Who TV. 7 Ağustos 2014. 21 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2014. 
  4. ^ "2014′s Christmas Special Director". Doctor Who TV. 10 Ağustos 2014. 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2014. 
  5. ^ Paul Jones (8 Eylül 2014). "Doctor Who Christmas special begins filming in Cardiff". Radio Times. 11 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2014. 
  6. ^ Kathryn Williams (8 Eylül 2014). "Doctor Who Christmas special: What we know so far". WalesOnline. 14 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2014. 
  7. ^ "Doctor Who Christmas Special - Children in Need Sneak Peek". ThreeIfBySpace. 14 Kasım 2014. 26 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2014. 
  8. ^ Armstrong, Stephen (23 Aralık 2014). "Has Clara Oswald got a future in Doctor Who?". Radio Times. 18 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2015. 
  9. ^ Phillips, Chaka (13 Aralık 2014). "'Doctor Who' Season 8 Christmas Special: Will Clara Oswald Die in 'Last Christmas'? [Watch]". Latin Post. 5 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2015. 
  10. ^ "Doctor Who: Jenna Coleman staying in series". BBC News. 25 Aralık 2014. 10 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2015. 
  11. ^ Jones, Paul (25 Aralık 2014). "Jenna Coleman to stay for the whole of Doctor Who series nine". Radio Times. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2015. 
  12. ^ Wilkins, Alasdair (25 Aralık 2014). "Review: Doctor Who: "Last Christmas" · TV Club · The A.V. Club". The A.V. Club. 29 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2015. 
  13. ^ "Last Christmas DVD / Blu-Ray". Doctor Who TV. 2 Aralık 2014. 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2014. 
  14. ^ "Doctor Who: Last Christmas". JB Hi-Fi. 18 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2014. 
  15. ^ "Doctor Who - 'Last Christmas,' the 2014 Christmas Special, on DVD and Blu-ray". TVShowsondvd.com. 19 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2014. 
  16. ^ "Doctor Who: Series 8". Silva Screen. 11 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]