Laser tag

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Laser tag, oyuncuların üzerlerinde taşıdıkları kızılötesi alıcı – verici düzenekler yardımı ile farklı senaryo ve görevlerde başarılı olabilmek için mücadele ederken birbirlerini eleyerek puan kazanmaya çalıştıkları bir spor dalıdır.

Laser tag kullanılan ekipmanların özelliklerine göre açık ya da kapalı alanlarda, her yaş grubu tarafından karma olarak yapılabilir. Bu sayede benzer spor dallarında olduğu gibi üst düzey bir sosyalleşme ve kişisel gelişim yöntemi olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda özellikle hem oyuncularda hem de organizasyonun yapıldığı alanda kalıcı bir değişiklik oluşturmadığından ve aktiviteden sonra ekstra bir toparlama ya da temizlik gerektirmediğinden yapılan organizasyonların bir parçası olarak da oldukça ilgi görmektedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

80’li yıllarda Amerikan Ordusunun eğitim amacı ile ürettiği bir teknoloji olan kızılötesi sistemle çalışan savaş simülasyonları kısa süre içinde girişimci firmaların ilgisini çekti ve bu ürünleri eğlence amaçlı kullanıma uygun hale getirecek değişiklikleri yaparak piyasaya sürme fikri ortaya çıktı. Bu fikri hayata geçiren ilk kişi olan George Carter III'ın Amerika’da kurduğu Photon Merkezi isimli alan Dünya’nın ilk Laser tag merkezi oldu ve bu çalışma 2005 yılında George Carter III’e Laser tag’in mucidi unvanını kazandırdı. Amerika’daki ilk arenalardan sonra Laser tag önce Avrupa’ya daha sonra da hızla tüm Dünya’ya yayıldı. Çeşitli ülkelerde kurulan birlik ve federasyonlar sayesinde ulusal ve uluslararası düzeyde Laser tag müsabakaları yapılmaya başlandı. Oldukça yeni bir aktivite olan Laser Tag arenalarının ilk örnekleri 2010 yılında açıldı. Bu arenaların hepsi kapalı alan uygulamaları idi. Genellikle alış veriş merkezleri içerisinde yapılan bu çalışmalar günümüzde yerlerini geniş açık ve kapalı alanlara bıraktı. Türkiye'de her geçen yıl yeni Laser tag arenaları açılmakta ve takım olarak bu sporu yapan kişi sayısı artmaktadır.

Güvenlik ve Kurallar[değiştir | kaynağı değiştir]

Laser tag esnasında oyuncuların birbirlerine fiziksel şarjda bulunmaları yasaktır. Ayrıca oyun esnasında tüm puanlamayı ve sonuçlandırmayı yazılım ve elektronik donanım yapar. Dolayısı ile ekstra bir güvenlik önlemine ve hakemliğe gerek yoktur. Aktivitenin yapıldığı arenanın yapısına dikkat edildikten sonra Laser Tag, yüksek efor gerektiren bir spor yapmasına sağlık açısından bir manisi olmayan herkes tarafından rahatlıkla yapılabilir. Güce dayalı bir spor olmadığından farklı yaş gruplarının bu sporu karma yapmasında da fiziki bir kısıtlama yoktur.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]