Landwehr

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Landwehr

Landwehr veya Landeswehr, on dokuzuncu ve yirminci yüzyılın başlarında Avrupa'da bulunan belirli ulusal ordulara veya milislere atıfta bulunmak için kullanılan bir Almanca terimdir. Farklı bağlamda, büyük ölçekli, düşük mukavemetli tahkimatlara atıfta bulunur. Almancada kelime "ülkenin savunması" anlamına gelir.

Avustruya-Macaristan[değiştir | kaynağı değiştir]

Avusturya Landwehr'i[değiştir | kaynağı değiştir]

Avusturya Landwehr, 1868 ve 1918 yılları arasında Avusturya-Macaristan İkili Monarşisinin kara kuvvetlerini oluşturan üç bileşenden biriydi ve imparatorluğun Cisleithanian bölgelerinden gelen askerlerden oluşuyordu. Kraliyet Macar Landwehr (veya Macar Honved) yanında ulusal bir savunma gücü olarak tasarlanan Landwehr, 5 Aralık 1868'de İmparator Franz Josef'in emriyle resmen kuruldu. Viyana'da genellikle Landwehr'i ihmal etti ve 1870'lerde onu yalnızca parite görünümünde bir iskelet gücü olarak bıraktı. 1887'de Arşidük Albert, Landwehr birimlerinin eğitim veya disiplin açısından savaşın ilk iki haftasında kullanıma hazır olmadığını yazdı. Yine de 1880'ler, yüksek komutanlık ortak İmparatorluk ve Kraliyet ordusu için insan gücünde artış sağlayamadığı ve Landwehr aracılığıyla toplam sayıları artırmaya çalıştığı için kuvvet sayısında bir genişleme görüldü. Ek olarak, Avusturya'nın Honved'in gelişmesinden duyduğu korku, Avusturya Reichsrat'ının Landwehr'in gücünü 135.000'e çıkarmak için oy kullanmasına neden oldu. Bu milliyetçi çıkarlar, kuvvetin kademeli olarak güçlendirilmesine ve iyileştirilmesine yol açtı, böylece Birinci Dünya Savaşı'nın başlangıcında, Landwehr birimleri, hazırlık ve teçhizat bakımından ortak ordunun birimlerine eşit kabul edildi. Ek olarak, Tirol ve Karintiya'da, Landwehr'in üç birimi dağ savaşı için özel olarak eğitilmiş ve donatılmıştı. Avusturya Landwehr ve Avusturya-Macaristan Ordusunun diğer bileşenleri daimi ordulardı.

Macar Landwehr'i[değiştir | kaynağı değiştir]

Kraliyet Macar Landwehr (Almanca: königlich ungarische Landwehr, Macarca: Magyar Királyi Honvédség, halk arasında Honvéd olarak adlandırılır) veya Kraliyet Macar Honved, dört silahlı kuvvetten (Silahlı Güç veya Wehrmacht) biri olarak kurulan Macaristan Krallığı'nın daimi ordusuydu. Diğerleri onun muadili Avusturya Landwehr, Ortak Ordu ve İmparatorluk ve Kraliyet Donanmasıydı.

1848 Macar Devrimi sırasında Avusturya İmparatorluğu ile Macar isyancılar arasındaki savaşın ve bunu izleyen yirmi yıllık huzursuz birlikte yaşamanın ardından, Macar askerleri ya karışık birliklerde görev yaptı ya da Macar bölgelerinden uzağa yerleştirildi. 1867 Avusturya-Macaristan Uzlaşması ile yeni üçlü ordu ortaya çıktı. 1918'de Birinci Dünya Savaşı'nı takiben Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun dağılmasıyla Macar Landwehr'i de dağıldı.

Macar Landwehr, aynı Macar adıyla devam eden, ancak 1922'den 1945'e kadar var olan halefi Kraliyet Macar Ordusu ile karıştırılmamalıdır.

Prusya[değiştir | kaynağı değiştir]

Prusya Landwehr askeri (1815)

Prusya'daki landwehr ilk olarak 17 Mart 1813 tarihli ve on sekiz ila kırk beş yaşları arasında silah taşıyabilen ve düzenli orduda hizmet etmeyen tüm erkekleri ülkenin savunması için çağıran bir kraliyet fermanıyla kuruldu. 1815 barışından sonra bu kuvvet Prusya Ordusunun ayrılmaz bir parçası haline getirildi, her tugay bir hat ve bir Landwehr alayından oluşuyordu. Ancak Landwehr alaylarının savaş öncesinde çağrılması gerektiğinden tugayların seferber edilmesini yavaşlattı ve ilk hattın değerini azalttı. 1859'un yeniden düzenlenmesiyle Landwehr birlikleri ikinci hatta indirildi.[1]

Nazi Almanyası[değiştir | kaynağı değiştir]

Weimar cumhuriyeti sırasında Almanya'nın 100.000'den fazla kişiden oluşan bir ordusuna izin verilmedi. Böylece zorunlu askerlik kaldırıldı. Almanya'nın yeniden silahlanması sırasında, 21 Mayıs 1935'te, 35 yaşından büyük ve 45 yaşından küçük yeni yasa uyarınca askerlik hizmetinden sorumlu tüm Almanları kapsayan Landwehr yeniden kuruldu. Gerçekte sadece bir Landwehr tümeni (14. Landwehr Tümeni) oluşturuldu, Landwehr'in geri kalanı ya 3. dalga piyade tümenlerini doldurmak için kullanıldı ya da koruma ve işgal görevi için kullanılan Landesschützen taburlarını oluşturdu.

İsviçre[değiştir | kaynağı değiştir]

İsviçre'de Landwehr, tüm vatandaşların on iki yıl hizmet verdiği ikinci bir hat kuvvetiydi. 1965'teki ordu reformundan sonra kaldırılmıştır. Bu geçmişe bir gönderme olarak, bazı İsviçre rüzgar bantları başlıklarında "Landwehr" adını taşır.

Baltık Landeswehr[değiştir | kaynağı değiştir]

Baltık “Landeswehr”in Estonyalı üyesi

Baltık Landeswehr, Baltık soyluları tarafından kurulan kukla Letonya Hükûmeti'nin silahlı kuvvetlerinin adıydı.[2] Baltık devleti, 1918'de Brest-Litovsk Antlaşması'nda İmparatorluk Rusya'sına devredilen,[3] ancak 1919'da Estonya Bağımsızlık Savaşı'nda Kızıl Ordu'nun ilerlemesini durdurmak üzere tasarlandı.[4]

Kaynak[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 21 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Nisan 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 19 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Nisan 2022. 
  3. ^ https://web.archive.org/web/20080227165703 [yalın URL]
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 16 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Nisan 2022.