Lamara Chkonia

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lamara Chkonia
Lamara Chkonia, Tiflis 1975
Genel bilgiler
Doğum27 Aralık 1930(1930-12-27)
Tiflis, SSCB, Gürcistan
Ölüm14 Mart 2024 (93 yaşında)
Madrid, İspanya
MesleklerMüzisyen
Etkin yıllar1930-2024

Lamara Chkonia (Gürcüce: ლამარა ჭყონია) (27 Aralık 1930 - 14 Mart 2024), Gürcü sopranodur. Gürcistan ve eski Sovyetler Birliği'nin vokal kültürüne önemli katkılarda bulunan opera sanatçılarından birdir. Ayrıca Demir Perde sınırları dışında da tanınan ve yeteneğini dünya kültür camiasında kabul ettiren döneminin birkaç kadınından biridir.

İlk yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Lamara, o dönem Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan Gürcistan'da tiyatro ve müzik gelenekleri olan bir ailede doğdu. Bilinen bir yazar ve Tiflis Opera ve Bale Tiyatrosu'nun yönetmeni olan amcası Akaki Chkonia, 1937'de Büyük Temizlik sırasında idam edildi. Lamara, Tiflis Devlet Konservatuvarı'nda Milano'nun La Scala'sında ve İtalya'daki diğer Opera Binalarında yıllarca sahne almış olan Valerian Cashelli ile çalıştı. Onun eğitimi sayesinde sanat yapısı en başından beri İtalyan opera okulunun etkisiyle oluştu. Kendi memleketi olan Gürcistan'ın Tiflis Operası'nda [1] 27 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. büyük başarı elde ettikten sonra, Kiev Ulusal Opera ve Bale Tiyatrosu'nun önde gelen solistlerinden biri olarak kabul edildi. Aynı zamanda St. Petersburg'daki Kirov Mariinsky Tiyatrosu gibi diğer ünlü tiyatroların yapımlarında da rol aldı.

Lamara Chkonia, aralarında Moskova'daki Glinka Yarışması, Bulgaristan'daki Sofya Yarışması, Çekoslovakya'daki "Prag Baharı" ve Japonya'daki ünlü Madama Butterfly Yarışması'nın da aralarında bulunduğu birçok ulusal ve uluslararası ses yarışmasında ödül sahibi oldu. Uluslararası vokal yarışmasında ödül alan ilk Gürcistanlı kadın şarkıcıydı. O zamandan beri sanatı sadece Gürcistan ve Ukraynada değil, uluslararası alanda bilinir hale geldi. YouTube'da videosonrası Japon gazetelerinden birindeki değerlendirmede "En güzel ses, iyi görünüm ve mükemmel oyunculuk, Lamara Chkonia'yı dünyanın en iyi Cio-Cio-San'ı ile aynı seviyeye getiriyor" diye yazdı.

Lamara Chkonia – Madam Butterfly, Kiev 1968 MB

Başarı ve uluslararası tanınma[değiştir | kaynağı değiştir]

1976'da, o zamanın en yüksek sanatsal onuru olan SSCB Halk Sanatçısı unvanına layık görüldü. Daha sonra SSCB Yüksek Sovyeti'nde (1979-1984) görev aldı. Şarkıcı, dinleyicileri arasında Nikita Khrushchev, Leonid Brejnev, Josip Broz Tito, Indira Gandhi, François Mitterrand, John F. Kennedy, Fidel Castro, Gustáv Husák, Yuri Gagarin, Todor Zhivkov'un da bulunduğu resmi devlet ve özel solo konserlere sürekli davet edildi. Erich Honecker, Nicolae Ceaușescu, János Kádár, Mikhail Gorbachev, Eduard Shevardnadze de onu dinleyenler arasındadır. Blue Light, Morning Post, Music Mail ve benzer bazı devlet televizyon programlarına sık sık konuk oldu. Lamara Chkonia'nın adı Büyük Sovyet Ansiklopedisi'nde yer almaktadır.[1] Zengin repertuarı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Violetta rolü YouTube'da video olarak, Madame Butterfly rolü YouTube'da video olarak ve Gilda, Marguerite, Rosina rolleri YouTube'da video olarak görülebilir. Yaklaşık 40 opera bölümü bu platformda yer almaktadır.

Sovyetler Birliği'nin en iyi senfoni orkestralarının katılımıyla Moskova, Tiflis ve Kiev Ulusal Radyosu ile "SSCB'nin Altın Fonu" için birçok kayıt ve 15 CD (250'den fazla eser) kaydetti.[2] Finlandiya, İtalya, Kanada, Portekiz, Romanya, İspanya, Almanya, Japonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Bulgaristan, Macaristan, Avusturya, İsviçre ve daha birçok ülkeye sayısız konser turnesine çıkan şarkıcı, her yerde eleştirmenlerden övgüler aldı. Japonya'daki basın şunları yazdı: "En az bir kez Lamara Chkonia'yı dinleyen kişi böyle bir güzelliğin sesine ve tekniğinin mükemmelliğine kayıtsız kalamaz." Finlandiya basını şunları yazdı: "İzleyicilerimiz daha önce hiç bu kadar yüksek vokal ve sanatsal düzeyde bir şarkıcı duymamıştı."

1984 yılında, SSCB Yüksek Öğretim Komisyonu ona Yüksek Müzik Akademisi profesörü unvanını verdi.

1996 yılında Lamara Chkonia, en küçük kızı olan ve uluslararası alanda tanınan soprano Eteri Lamoris ile birlikte yaşamak için kalıcı olarak Madrid'e taşındı.[3] Orada başarılı bir şekilde eğitmenlik yaptı. Ara sıra Fransa ve Portekiz'e ustalık dersleri vermek için gitti. 40 yıllık öğretmenlik deneyimine sahip olan Lamara Chkonia birçok üst düzey şarkıcı yetiştirdi (kendi kızları Eteri Lamoris ve Natela Nicoli dahil). Bunlardan sekizi uluslararası yarışmaların galibi oldu ve şu anda en iyi dünya sahnelerinde şarkı söylüyorlar.

LamaraChkonia Rosina Kiev 1968

Lamara Ckronia'nın Devlet Ödülleri şunlardır:

  • "Znak Pocheta" (Onur Rozeti), SSCB 1974;
  • «Кредо» (Credo) ve "Орден Великомученицы Варвары" (St. Barbara adına) Ukrayna 2011;[4]
  • "Kral Tamar Nişanı" ve Başkanlık Mükemmellik Nişanı", Gürcistan Cumhuriyeti 2011;
  • Premio "Cigno D'Oro", İtalya 2011

Gürcistanda Nodar Andghuladze 14 Ocak 2001'de The Day of the Georgian Theatre gazetesinde onu şöyle değerlendirdi; "Gürcü sanatı ve uluslararası sanatta Lamar Chkonia fenomeni, ulusumuzun dünya medeniyetine kültürel katkısı olarak kabul edilebilecek, şarkı söyleyen kişilerin tarihindeki en parlak anları yaşatmıştır ve kendisi kilometre taşlarından biridir".[5]

Eylül 2011'de Batum Müzik ve Sanat Merkezi'nde Lamara Chkonia'nın 80. Sanat yıldönümü kutlandı. Gürcistan Cumhurbaşkanı'nın kararına göre, Lamara Chkonia “Kral Tamar” Nişanı ile ödüllendirildi.[6]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Great Soviet Encyclopedia: Чкония Ламара Григорьевна 23 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Lamara Chkonia)
  2. ^ "Vinyl Divas: C DIVAS". 15 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2022. 
  4. ^ "Ламаре Чкония исполнилось 80 лет". 3 Mart 2011. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2022. 
  6. ^ http://www.onlinenews.ge/index.php?id=13398&lang=eng[yalın URL]