İçeriğe atla

Lake Macquarie City

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lake Macquarie City
Yerel İdare Bölgesi ve Şehir
Havadan Nine Mile Plajı ve arkasında Belmont ve Redhead
Newcastle şehrinde Lake Macquarie City
Newcastle şehrinde Lake Macquarie City
Ülke Avustralya
Eyalet Yeni Güney Galler
BölgeHunter Valley Bölgesi
Yerel İdare Bölgesi (Local Government Area)Lake Macquarie Şehri
Yüzölçümü
 • Toplam644 km²
Nüfus
 (2009 Tahmini)[1]
 • Toplam199.277
Zaman dilimiUTC+10.00 (AEST)
 • Yaz (YSU)UTC+11.00 (AEDT)

Lake Macquarie City, Avustralya'da, Yeni Güney Galler eyaletinde idari bakımdan bir "Yerel İdare Bölgesi (Local Government Area)" ve coğrafi bakımdan bir şehirleşmiş yerleşim alanıdır. Lake Macquire City günümüzde 7 Eylül 1984'ten itibaren resmen bir "Şehir" olarak sınıflandırılmaktadır.

Lake Macquarie City Yeni Güney Galler eyaletinin nüfus bakımından ikinci büyük yoğun nüfusun bulunduğu Newcastle şehirleşmiş metropoliten bölgesinin içine dahildir. Bu metropoliten bölgede yerel idare bakımından Lake Macquarie City yanında "Newcastle Şehri Yerel İdare Konseyi", "Cessnock Şehri", "Maitland Şehri" ve " Port Stephens Şehri" adlı şehir statülü yerel idare konseylerinin araziler bulunmaktadır.

Yeni Güney Galler eyaleti içinde, yerel idareye ait kanunlara göre, hukuken "şehir", "belediye" ve "shire" terimleri arasında hiç fark bulunmamaktadır. Demografik olarak Lake Macquarie City'a ait olduğu kabul edilen arazide şehir, deniz sahillerinde ve denize bağlı bulunan bir tuzlu su gölü etrafında konumlanmış birbirine çok yakın sanki birleşmiş bazıları ufak kırsal, diğerleri şehirleşmiş 92 adet kasabadan oluşmaktadır. Küçük kırsal karakterli kasabalar yanında, büyük ve yüksek nüfus yoğunluklu Toronto, Warners Bay, Belmont, Charlestown and Morisset adlı şehir tipli yerleşim birimleri bulunmaktadır. Bu kasabalardan kuzeyde olanları Newcastle şehrinin varoşlarıdır. Diğerleri ise (örneğin Adamston Heights) hem Lake Macquarie City'nin hem de Newcastle'ın varoşları olma niteliklerini taşırlar.

Lake Macquire City civarı kuzeyinde bulunan Newcastle şehrinin, arazisinin ilk defa bulunmasından sonra ilk defa İngiltere'den sürgün edilen suçlular için bir koloni olarak kurulması ile yakından ilişkilidir. Newcastle 19. yüzyıl sonlarında suçlu sürgünler kolonisi olmaktan çıktıktan sonra o şehrin güneyinde bir sahil tuz gölü etrafında bulunan birbirine bağlı irili ufaklı yerleşkeler halinde bulunan Lake Macquire yerleşim birimi bir "shire" olarak resmen kabul edilmiştir. 1 Mart 1977'de bu şehirleşmiş bölgeye "Belediye (Municipality)" statüsü ve 7 Eylül 1984'te "Şehir (City)" statüsü verilmiştir.[2][3]

Lake Macquarie City Sidneyin yaklaşık 150 km kuzeyinde bulunmaktadır. Lake Macquarie City şehrine sınır komşuları olan şehir statülü yerleşkeler şöyle verilmektedir:

Lake Macquaire City'nin tahmini nüfusu (2009 Avustralya İstatistik Bürosu tahminlerine göre) 199,277 kişidir. Böylelikle Lake Macquaire City "Yerel İdare Bölgesi" tanımlamalarına göre Yeni Güney Galler eyaleti içinde nüfusça 4. gelmektedir.[4] Böylelikle "Yerel İdare Bölgesi" tanımlamasına göre nüfus itibarıyla Lake Macquaire City (2009'da tahmini nüfusu 152,659 olan) Newcastle'dan daha büyüktür. Bu nüfusun yüksekliği nüfusun çok hızla büyümesine dayandırılmaktadır. Lake Macquaire City'nin nüfusu 1996-2006 döneminde %7,3 artış göstermiştir ve bundan yıllık artış haddi %0,7 olarak bulunmaktadır.

Şehri oluşturan nüfus merkezleri arasında "Belmont", "Warners Bay", "Cardiff", "Charlestown", "Glendale", "Morisset", "Mount Hutton", "Swansea", "Toronto", "Valentine", "Eleebana", "Speers Point", "Boolaroo" ve "Booragul" kasaba/semtleri önemlidir. Şehrin çok güzel deniz sahili ve plaj semtleri arasında "Catherine Hill Bay", "Caves Beach", "Blacksmiths Beach", "Redhead" sayılabilir.

Lake Macquarie City çok muhteşem deniz kıyıları ve uzun kumluk plajları ile çok büyük turizm çekmektedir. Ayrıca tuzlu sulu olan ama denizden bir kumulla ayrılmış olan "Macquire" Golü diğer bir turizm çeken niteliğidir.

Şehrin çok önemli ve zengin perakende alışveriş merkezleri bulunmakta ve bunların sayısı da giitikçe artmaktadır. Bunların isimleri "Charlestown Square", "Stockland Glendale", "Lake Macquarie Fair", "Morisset Mega Market", "Morisset Square", "Morisset Sanayi Bölgesi" ve hala yapılmakta olan "Morisset Marketplace" dir. Bunlardan en büyüğü olan "Charlestown" Newcastle'ın merkezi çarşısı ile rekabet etmekte ve burada cironun daha yüksek olduğu ile övünmektedir.

Lake Macquarie City yerel idare alanından küçük tarım ve ikinci seviyede sanayi üretim merkezleri bulunmakta ve çok önemli kömür üretim sanayii hala çalışmaya devam etmektedir. Bu yerel bölge arazileri içinde bulunan "Eraring Elektrik Santralı" 1980'li yıllarda kurulmuş olan ve kömürle elektrik üreten büyük bir santraldır ve günümüzde Yeni Güney Galler eyaletinin elektrik talebinin %25'ini sağlamaktadır.

Kardeş şehirler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Lake Macquarie City şehrinin şu yabancı şehirlerle resmi kardeş şehir bağlantıları bulunur:

  1. ^ "Regional Population Growth, Australia, 2008–09". Australian Bureau of Statistics. 3 Haziran 2010. 19 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2012. 
  2. ^ "Council History: Lake Macquarie City Council". City of Lake Macquarie. 2 Mart 2007. 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2008. 
  3. ^ "Hunter History Highlights". Hunter Valley Research Foundation. 25 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2008. 
  4. ^ Fakat ilk iki sırayı alanlar Blacktown ve Sutherland olup metropoliten Sidney'in parçalarıdır ve üçüncü büyük Wollongong'dur.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]