Laf salatası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Laf salatası, "kelime ve ifadelerin anlamsız, karışık bir şekilde kullanılması" olmakla birlikte[1] genellikle ruhsal bozukluk belirtisini tanımlamak için kullanılır. Zaman zaman kullanılan kelimelerin dil bilgisi bakımından doğru olup, olmamasına bakılmaksızın dinleyicinin bu kelimelerden bir anlam çıkartamadığı noktalarda bu tanıma sokularak karıştırılır. Tanım sıklıkla psikiyatri alanında kullanılsa da, bilgisayar programlamasında rastgele metinlerin tanımlanmasında da kullanılır. Tanım günümüzde sıklıkla konuşmacının ya da kötü yazılmış bir edebiyatın aşağılanması için kullanılır.

Psikolojide tanı olarak[değiştir | kaynağı değiştir]

Laf salatası, bir kişinin hangi ruhsal durumlarda ve fikirler ile iletişim kurduğunun bir belirtisi olarak açıklanabilir. Bu gibi durumlarda kişi rastgele ve birbirinden alakasız kelime ve deyimleri yerli, yersiz tutarsız bir şekilde kullanır. Çoğunlukla kişi bu cümleleri kullandığı esnada bunların mantıklı olmadığının farkında değildir. Bu durum demans (bunama) ve şizofren[2] olan kişilerle birlikte anoksik beyin hasarı bulunan kişilerde görülür.

Rahatsızlık şu şekillerde görülebilir;

  • Anlayışlı afazi
  • Schizophasia, tutarsız gevezelik (kompulsif veya kasıtlı olarak ancak saçma) ile karakterize olmuş ruhsal bir durum
  • Logorrhea, aşırı konuşma (tutarsız ve kompulsif) şeklinde karakterize olmuş ruhsal bir durum
  • Clanging, kafiyeli ve anlamı dışında ses birlikleri ve konuşma desenleri.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Definition of "word salad". Oxford University Press. 2012. 4 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2013. 
  2. ^ Shives, Louise Rebraca (2008). Basic concepts of psychiatric-mental health nursing. Philadelphia: Wolters Kluwer / Lippincott Williams & Wilkins. s. 112. ISBN 0-7817-9707-1.