Lado Gudiaşvili

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gudiaşvili (sağda), Gürcü ressam Elene Ahvlediani (solda) ile birlikte Paris'te, 1925

Lado Gudiaşvili (Gürcüce: ლადო გუდიაშვილი; d. 18 Mart 1896, Tiflis – ö. 20 Temmuz 1980, Tiflis), Gürcü ressam, grafik sanatçısı.

Gudiaşvili, bir demiryolu işçisi olan ailede dünyaya geldi. Tiflis heykel ve güzel sanatlar okulunda eğitim gördü (1910-1914). Resimleriyle genç yaşta dikkat çekti. İlk kişisel sergisini 1915 yılında açtı. 1917 yılında Gürcü tarihçi ve arkeolog Ekvtime Takaişvili'nin ekibiyle Tao gezisine katıldı. Hahuli Kilisesi'ndeki "İsa'nın Kudüs'e Girişi" sahnesi olan freskin yağlıboya bir kopyasını yaptı. Kilisedeki fresk ortadan kalktığı için günümüze o sahnenin sadece bu kopyası ulaşmıştır.[1] Gudiaşvili daha sonra Paris’te Ronson'un özel akademisinde ders aldı (1919-1926). Gudiaşvili, Fransız simgeciliğinden etkilenen Gürcü şairlerin “Mavi Boynuzlar” adlı grubuna katıldı. Paris'te, Ignacio Zuloaga, Amedeo Modigliani, Natalya Gonçarova ve Mihail Larionov'la birlikte Montparnasse semtinde yer alan "La Ruche"ün müdavimlerinden biri oldu. Gudiaşvili, naif Gürcü ressam Niko Pirosmanaşvili'den büyük ölçüde etkilendi.

Gudiaşvili’nin, Gürcü yaşam tarzının çekicilikleriyle dolu olan ilk çalışmaları, dramatik grotesk tarz ile şiirsel gizemin cazibesini birleştirdi (Canlı Balık, 1920, Gürcistan Sanat Müzesi). Gudiaşvili’nin eski Kafkasya ve İran sanatı geleneğine yakınlığı, 1926'da Gürcistan'a dönmesiyle daha da belirgin hale geldi. Ressam döndükten sonra daha sıcak renkler kullanmaya başladı ve dünyayı bir çeşit tiyatro gibi algılamasıyla çalışmaları daha güçlü bir çizgiye oturdu. Gudiaşvili’nin pek çok resmi operanın, balonun ya da kostümler içindeki kadın oyuncuların etkisini yansıtır. Gürcü yazarlar Grigol Robakidze ile Konstantine Gamsahurdia’nın edebiyatta yaptığını Gudiaşvili resme uygulamış, resimlerinde mitolojik alegorilerden özgür biçimde yararlanmıştır (Serapita’nın Gezintisi, 1940).[2]

Gudiaşvili, 1946'da Tiflis'te Kaşveti Kilisesi'nin tavanını yeniden resimledi. Bundan dolayı aynı yıl Komünist Partisi üyeliğinden atıldı ve 1926’dan beri ders verdiği Tiflis Sanat Akademisi’ndeki işine de son verildi. Çini mürekkeple yaptığı “antifaşist döngüler” içindeki çizimlerle Gudiaşvili bir bakıma “Gürcü Goya” haline geldi. Hayvanları andıran figürler, çıplak “tanrıçalar” adeta onun eserlerini kuşattı.

Lado Gudiaşvili, kitap illüstratörü, sinema ve tiyatro dekoratörü olarak da ünlenmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]