Laboratuvar faresi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kept as a pet standing on a patch of grass
Fare

Laboratuar faresi, bilimsel araştırmalar veya besleyiciler için yetiştirilen ve kullanılan Rodentia takımından küçük bir memelidir. Laboratuvar fareleri genellikle Mus musculus türündendir. En yaygın olarak kullanılan memeli araştırma modelidir ve genetik, fizyoloji, psikoloji, tıp ve diğer bilimsel disiplinlerdeki araştırmalar için kullanılır. Fareler, insanları içeren Euarchontoglires sınıfına aittir. Bu yakın ilişki, insanlarla ilişkili yüksek homoloji, bakım ve kullanım kolaylığı ve yüksek üreme oranları, fareleri insan odaklı araştırma için özellikle uygun modeller haline getirir. Laboratuvar faresi genomu dizilenmiştir ve birçok fare geni insan homologlarına sahiptir.[1] Evcil hayvan dükkanlarında yılan maması için satılan laboratuvar fareleri de evcil hayvan olarak tutulabilir.

Laboratuvar araştırmalarında bazen kullanılan diğer fare türleri arasında iki Amerikan türü, beyaz ayaklı fare (Peromyscus leucopus) ve Kuzey Amerika geyik faresi (Peromyscus maniculatus) yer alır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "MGI — Biology of the Laboratory Mouse". Informatics.jax.org. 6 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2010.