La Santísima Trinidad de Paraná

Vikipedi, özgür ansiklopedi
La Santísima Trinidad de Paraná ve Jesus de Tavarangue'deki Misyonerlikler
UNESCO Dünya Mirası
Konum Paraguay
KriterKültürel: iv
Referans648
Tescil1993 (17. oturum)
BölgeLatin Amerika ve Karayipler

La Santisima Trinidad de Paraná veya Most Holy Trinity of Paraná, Paraguay'daki eski Cizvit yerleşimlerinden biridir. Trinidad, Brezilya, Arjantin ve Paraguay gibi 17. ve 18. yüzyıl boyunca Güney Amerika'daki çeşitli bölgelerde misyonerler tarafından kurulan birçok Cizvit Yerleşimi'nin küçük kolonilerine bir örnektir. Bu misyonlar, düzenli İspanyol sömürge yaşamının dışında var olan yerli nüfusu Hristiyan inancıyla birleştiren kendine yeten toplumlar oluşturdu.

Paragan Nehri bölgesinde güney Paraguay'ı ve kuzey Arjantin'i kapsayan Cizvit yerleşimlerinin sonuncularından birisi olan La Santisima Trinidad de Paraná, yerli halk tarafından sadece "Trinidad Harabeleri" olarak anılır. Ayrıca günümüzdeki tarihi yerlerin en erişilebilir olanı ve en çok ziyaret edilenidir. Günümüzün Encarnación kentinin yakınında bulunan Trinidad, 1706 yılında kuruldu ve evlilik kutlamaları ve diğer toplantılar gibi çoğu kutlamanın kutlandığı merkezi bir toplantı plazası, büyük bir kilise toplantı salonu, bir okul, birkaç atölye çalışması, bir müze ve yerliler için bir konut ile tamamlandı.

Cizvit'in 1768'de İspanyol kolonilerden sürülmesi sonuçta Trinidad'ın terkine yol açtı ve çürümeye bırakılan yapıların geri kalanı, bu bölgedeki diğer yerli nüfus tarafından altın aramak için harap edildi. Trinidad göreceli olarak yeni yapımına bağlı olarak, zamana karşı iyi direndi ve yapıların kalıntıları kendisini korudu. Ayrıca, 1993 yılında, UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edildi.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2017.