Güzel ve Çirkin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(La Belle et la Bête sayfasından yönlendirildi)
Walter Crane'in Güzel ve Çirkin için yaptığı illüstrasyon.

Güzel ve Çirkin (FransızcaLa Belle et la Bête, lit. Güzel ile Canavar), Fransız romancı Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve tarafından yazılmış ve 1740'ta La Jeune Américaine et les contes marins'de (Genç Amerikalı ve Deniz Masalları) yayımlanmış geleneksel bir masaldır.[1] Uzun versiyonu ilk defa 1756'da Jeanne-Marie Leprince de Beaumont tarafından Magasin des enfants'da (Çocuk Koleksiyonu) kısaltıldı, yeniden yazıldı ve yayımlandı[2] ve Andrew Lang tarafından 1889'da Masal Kitabı serisindeki Blue Fairy Book'ta en çok anlatılagelen versiyonu yayımlandı.[1] MS 2. yüzyılda Altın Eşek'te Lucius Apuleius Madaurensi'nin yazdığı "Cupid and Psyche" ve İtalyan masalı Giovanni Francesco Straparola'nın Le piacevoli notti (Keyifli Geceler)'deki "The Pig King" (Domuz Kral) gibi kendinden daha önce söylenmiş masallardan etkilenmiştir.[3]

Masalın varyantları Avrupa'da bilinmektedir.[4] Fransa'da, örneğin, masalın opera versiyonu Zémire ile Azor (1771) Marmontel tarafından yazıldı ve Grétry tarafından bestelendi; 19. yüzyıla büyük başarı kazandı[5] ve masalın ikinci versiyonuna dayanmaktaydı. by Nivelle de la Chaussée tarafından yazılan Amour pour amour (Aşk için Aşk, 1742) adlı bir oyun Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve'ün versiyonundan yola çıkılarak yazılmıştır. Durham ve Lizbon'daki üniversitelerde araştırmacılara göre, hikâye yaklaşık 4000 yıl önce ortaya çıkmıştır.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Windling, Terri. "Beauty and the Beast, Old and New". The Journal of Mythic Arts. The Endicott Studio. 26 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2017. 
  2. ^ Stouff, Jean. "La Belle et la Bête". Biblioweb. 24 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2020. 
  3. ^ Harrison, "Cupid and Psyche", Oxford Encyclopedia of Ancient Greece and Rome',' s. 339.
  4. ^ Heidi Anne Heiner, "Tales Similar to Beauty and the Beast 28 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."
  5. ^ Thomas, Downing. Aesthetics of Opera in the Ancien Régime, 1647–1785. Cambridge: Cambridge UP, 2002.
  6. ^ BBC. "Fairy tale origins thousands of years old, researchers say". BBC News. 12 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2016.