LLM

Vikipedi, özgür ansiklopedi

LLM, Hukuk Yüksek Lisansı, ileri düzeyde araştırma unvanıdır ve genel olarak LL.M. ya da LLM olarak kısaltılır. Latince "legum magister" anlamına gelen kısaltmadır. İngilizcesi ise Master of Laws şeklindedir.

Program çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Genelden başlayarak uzmanlaşmaya doğru kademelendirilebilen farklı LL.M. programları bulunmaktadır. Yeni programlar en çok rağbet görenlerdir: Bankacılık ve Finansman Hukuku, Deniz Hukuku, Vergi Hukuku, Rekabet Hukuku bunlara örnek gösterilebilir. Londra'daki University College London ve Londra Üniversitesi'nde ya da Saarbrücken'deki Saarland Üniversitesi Avrupa Hukuku Bölümü'nde bu programlar bulunmaktadır.

Türkiye'de ise LL.M programları başlıca Kamu Hukuku ve Özel Hukuk ayrımında ele alınıp, çalışılacak konular bu ayrıma tabi alt dallar kapsamında görülmüştür. Yakın tarihlerde ise, çeşitli vakıf üniversitelerinde İnsan Hakları alanında yüksek lisans programları açılmış ve bazı üniversitelerin LLM programları hukuk dışında lisans yapmış öğrencileri de kabul edilmiştir.

Aranan özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel olarak LL.M. programına girebilmek için bir hukuk lisans programı mezunu olmak gerekir. Bazı LL.M. programları hukuk diploması dışında benzer alanlardaki lisans derecelerini de kabul etmektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

LL.M. Eur