L.H.O.O.Q.

Vikipedi, özgür ansiklopedi
L.H.O.O.Q.
Sanatçı Marcel Duchamp
Yıl 1919

L.H.O.O.Q.; Marcel Duchamp'ın ilk kez 1919 yılında gösterilen Dadaizm çalışmalarından biri olan tablo.

Duchamp'ın Leonardo Da Vinci'nin ünlü tablosu Mona Lisa'yı alaya aldığı L.H.O.O.Q., Dadaizm akımının Avrupa'daki bir simgesi olmuştur. Sanatçı, eserinde ucuz bir kartpostalda bulunan Mona Lisa'ya bıyık ve sakal eklemiştir. Eserin adlandırılması da Dadaizm akımının bir örneğidir. "L", "H", "O", "O", "Q" harfleri Fransızca olarak incelediğinde "kızın yakıcı kalçaları var" [1] anlamına gelir. Harfler İngilizce olarak incelenip okunursa " look" kelimesine benzer. Eserin isminin açıklaması, " look" kelimesinin türkçe karşılığı olan "bak" anlamına da gelmesi söz konusudur. Eserin isminin anlamına kesin olarak açıklama getirilmemiştir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Seekamp, Kristina. "L.H.O.O.Q.." Unmaking the Museum: Marcel Duchamp's Readymades in Context. 2004. Binghamton University Department of Art History. Tarih 5 Mayıs 2009 <http://arthist.binghamton.edu/duchamp/LHOOQ.html 12 Eylül 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.>.
  2. ^ L.H.O.O.Q., whttps://www.toutfait.com/unmaking_the_museum/LHOOQ.html#top 31 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..