Luzern

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Lüzern sayfasından yönlendirildi)
Luzern
Lucerne, Lucerna
Şehir
Luzern bayrağı
Bayrak
Luzern arması
Arma
Luzern Şehri ve Luzern Kantonu
Luzern Şehri ve Luzern Kantonu
Switzerland üzerinde Luzern
Luzern
Luzern
Luzern'in İsviçre'deki konumu.
Ülkeİsviçre İsviçre
Kanton Luzern (kanton)
İlçe (Wahlkreises, District)Luzern-Stadt
İdare
 • TürBelediye
Yüzölçümü
 • Toplam29.06 km²
Rakım436 m
Nüfus
 (2018)
 • Toplam81,691
 • Yoğunluk2,200/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Resmî site
www.luzern.ch
Havadan Luzern

Luzern, (Almanca: Luzern; Luzern Almancası: Lozärn; Fransızca: Lucerne; İtalyanca: Lucerna; Romanşça: Lucerna) Almanca konuşulan kısımda kuzey-merkezi İsviçre'de bir şehir. Luzern şehri Luzern Kantonu başkentidir ve Luzern ilçe (Wahlkreis) merkezidir. Dört Kanton Gölü'nün o noktada Reuss Nehri'ne dökülen batı ucunda yer alır.

81,691 nüfuslu şehirdir. Şehirde, Orta Çağ'dan kalma birçok tarihi yapı vardır. Ahşap ve üzeri örtülü Chapelle Köprüsü, 14. ve 17. yüzyıl'dan kalma rahip meclisi binası, vb. B. Thorwaldsen'in taslağına dayanılarak yapılan Luzern Aslanı Anıtı, Fransız ordusundaki İsviçrelilerin 1792'de kılıçtan geçirilmesinin anmak için dikilmiştir. Güzel Sanatlar Müzesi, Demiryolu ulaşımındaki gelişmeyi gösteren Ulaştırma Müzesi, Glaciers Bahçesi şehirdeki ilgi çekici mekânlardır. Şehir, Sankt-Gothard yolunun ağzındaki durumundan, Zürih kadar yararlanamadı. Bununla birlikte, daha 16. yüzyıl'da dokuma sanayi kuruldu ve kumaş ticareti gelişti. 19. yüzyıl'da ipek ve sunî ipek işlenmesi gelişti. Bir nükleer santrale sahip olan Luzern, ayrıca göl kıyısında büyük bir turistik merkez ve Alp Dağları'na giden birçok yolun çıkış noktasıdır.

Demografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Belediye sınırları içindeki Luzern şehir nüfusu (31 Aralık 2018 tahminleri itibarıyla) 81,691 kişidir. Belediye sınırları içinde Luzern şehrinin nüfus sayımı verilerine göre tarihsel nüfus gelişmesi şu grafik ve tabloda özetlenmiştir: [1]

Belediye sınırları içindeki Luzern şehri nüfusunun değişik konuşma dilleri; bağlı oldukları din ile mezhep ve İsviçreli olup olmadıkları itibarıyla sınıflandırılmasının tarihsel gelişmesi şu "Tarihî Nüfus Verileri" tablosunda incelenebilir:[1]

Kardeş Şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Luzern şehrinin şu şehirlerle ortaklık veya kardeş şehir resmi bağlantıları vardır: [2]

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Luzern panaroması

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Kaynak: İngilizce Wikipedia "Lucerne" maddesi population 31 Ağustos 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Partnerstädte der Stadt Luzern". Stadt Luzern (Almanca). 21 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]