Lübnan Anayasası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Lübnan Anayasası 23 Mayıs 1926 tarihinde kabul edilmiştir. Resmi Ulusal Dil ile ilgili 11. Madde "Arapça resmi ulusal dildir. Fransızca dilinin hangi durumlarda kullanılabileceği bir kanunla belirlenir." şeklindedir.

Anayasada yapılan en son değişiklik, Ekim 1989'da Lübnan Ulusal Uzlaşma Şartı (Taif Anlaşması) için yapılmıştır.

Hristiyanlar ve Müslümanlar arasında eşitliği sağlamak amacıyla, anayasanın 24. maddesi geçici bir önlem olarak makamların mezhep temelinde dağıtılmasını öngörmekte, ancak bunların nasıl tahsis edileceğini belirtmemektedir. (Bkz. Ulusal Pakt) Bununla birlikte, koltukların yarısının Hristiyanlara, yarısının da Müslümanlara verileceğini belirtmektedir. Madde 24'ün tamamı aşağıdaki gibidir.[1]

Meclisin din ayrımı gözetmeyen yeni seçim yasaları çıkarmasına kadar, sandalyelerin dağılımı aşağıdaki ilkelere göre yapılacaktır:
  1. Hristiyanlar ve Müslümanlar arasında eşit temsil.
  2. Her iki dini topluluk içindeki mezhep grupları arasında nispi temsil.
  3. Coğrafi bölgeler arasında nispi temsil.

İstisnai olarak ve sadece bir defaya mahsus olmak üzere, halihazırda boş olan koltuklar ve kanunla ihdas edilen yeni koltuklar, Ulusal Birlik Hükûmetinin üçte iki çoğunluğuyla ve tek seferde atama yoluyla doldurulacaktır. Bu, Ulusal Mutabakat Belgesi'nde öngörüldüğü gibi Hristiyanlar ve Müslümanlar arasında eşitliği tesis etmek içindir. Seçim kanunları bu maddenin uygulanmasına ilişkin ayrıntıları belirleyecektir.

Anayasa Lübnan bayrağını tarif etmektedir. Madde 5'in orijinal versiyonunda "Lübnan bayrağı mavi, beyaz, kırmızıdır ve beyaz kısmında bir sedir bulunur" ifadesi yer almaktadır. Ancak 7 Aralık 1943'te yapılan bir değişiklikle "Lübnan bayrağı kırmızı, beyaz ve kırmızı yatay şeritlerden oluşur ve beyaz şeridin ortasında yeşil sedir bulunur" şeklinde değiştirilmiştir. Bazı bayrak üreticileri kahverengi gövdeli daha geleneksel görünümlü bir ağaç yaratmışlardır. Bazıları bunun anayasaya aykırı olduğunu iddia etmektedirler.[2]

Lübnan Anayasası'nın tarihini anlatan, tam metnini ve tüm değişikliklerini aktaran bilimsel bir referans kitabı 1968 yılında Şefik Ciha ve Vadi Çibat tarafından yayımlanmıştır.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Berkeley Center for Religion, Peace, & World Affairs; Resources on Faith, Ethics, & Public Life; Constitution of Lebanon, Article 24". 18 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2015. 
  2. ^ "Lebanon". www.fotw.info. 25 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2023. 
  3. ^ Constitution of Lebanon: History, Text, Amendements, DDC Classification: 342.56202. Publisher: Beit-el-Hikmah, Beirut, 1968.