Kara Ada

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(L'Île Noire sayfasından yönlendirildi)
Kara Ada
L'lle Noire
"Kara Ada"nın Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmış Türkçe baskısının ön kapağı.
YazarHergé
ÇevirmenSema Kuray
ÜlkeBelçika
DilFransızca
KonuPolisiye
TürÇizgi roman
Yayım1937-1938 (özgün)
2018 (Türkçe)
YayımcıLe journal de Tintin (özgün)
Alfa Yayıncılık (2018-günümüz) (Türkçe)
Sayfa62
Tenten'in Maceraları serisi
Kırık Kulak Kara Ada Ottokar'ın Asası

Kara Ada (Fransızca:L'lle Noire) Tenten Serisinin 7. macerasıdır. Yazar ve çizer Hergé tarafından yaratılmıştır. Serinin Yan karakterlerinden Doktor Müller ilk kez bu macerada görülmüştür.

Maceranın Özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir uçak arızalanır. Yakındaki bir düzlüğe iner. Tenten ne olduğuna bakmak için geldiğinde uçağın numarası olmadığını görür. Uçaktaki bir adam tarafından vurulur. Tehlikeyi atlatmıştır. Dupond ve Dupont Tenten'i ziyarete hastaneye gelirler ve numarasız bir uçağın İngiltere'de Eastdown'a düştüğünü ve soruşturma için oraya gittiklerini söylerler. Tenten aynı gün iyileşme süresi dolmamasına rağmen kalkıp Eastdown'a gider.

Kıyı'ya giden trende suç ortaklarından biri olan Wronzoff, Tenten'in cebine cüzdanını ve cobunu gizleyip Dupondt biraderlere Tenten tarafından soyulduğunu söyler. Tenten'i tutuklarlar ama trenden kaçmayı başarır. Birkaç kez yakalanma tehlikesi geçirdikten sonra İngiltere Kanal Vapuruna son anda yetişir.

Eastdown'a giderken taksiciyi bayıltıp Tenten'i kaçırırlar. Tenten'i bir uçurumun önüne getirip eğer atlamazsa ateş edeceklerini söylerler. Milu Tenten'i kurtarır. Uçağın enkazına varırlar.

Milu hızla bir yöne koşar ve toprağı kazar. Tenten Milu'nun haydutların izini bulduğunu zanneder, ama Milu topraktan kemik çıkarır. Tenten çok kızar, ona pis kemikleri kemirmemesi gerektiğini söyler ve kemiği atar. Milu yine hızla koşmaya başlar ve kemiği yeniden bulur. Tenten bunu farketmez çünkü haydutların giysileri ve yırtık bir paşömen kemiğin yanında duruyordur. Tenten parşömende "Doktor Müller" isimini görür. Bu sırada Milu kemiği kemirmektedir. Tenten adresi arar. Tenten Milu'nun ağızındaki kemiği fark eder ve kemiğini alır yandaki nehre atar. Milu kemiği nehirden çıkarır ve peşinden gelir.

Kapısında "Doktor Müller" yazılı bir villaya gelirler. Villada karşılarına bir bekçi köpeği çıkar ve Milu'nun kemiğini alır. Tenten'in ayağı bir kurt kapanına takılır. Doktor Müller ve suç ortağı gelirler ve onu bağlayıp villaya sokarlar. Doktor MüllerTenten'i deli etmek için başkanlığını yaptığı deli hastanesini ararken, Tenten şöminedeki ateşle iplerini yakıp kurtulur. Aralarında çatışma başlar. En son kendini bir odaya kitler. Doktor Müller ateş edip odadaki Kloroform şişelerini kırar. Fırlatmış olduğu bir kösek yangın çıkarmıştır. Villayı terk ederler. Tenten yanan bir villada bayılmıştır. İtfaiye gelir. Yangının sönmemesi ve Tenten'in ölmesi için hortumu keserler. Fark edildikleri için kaçarlar. Tenten son anda kurtulur.

O gece villaya gelir bir uçak ağaç dallarına asılı üçgen şeklinde dizilmiş üç kırmızı ışığın olduğu yere çuvallar dolusu sahte para bırakır. Doktor Müller ve suç ortağı, trenle kaçar. Tren kalktığında Tenten gara gelir. Üst geçitten trene atlar. Doktor Müller diğer vagona geçip, Tenten'in olduğu vagonu diğerlerinden ayırır.

Tenten "Loch Lomond" marka içki olan bir yük treni görür. Koşarak yetişir. Milu bir sızıntı fark edip içer. Trenden indiklerinde, Tenten, Milu'nun sarhoş olduğunu görür ve çok kızar. Milu'ya haydutların peşine düşmesini söyler. Milu bir kulübenin yanında viski fıçısı bulur. Tenten Milu'ya kızarken Dupondt biraderler, Tenten'i yakalarlar. O sırada Tenten haydutları kaçarken görür. Olanları Dupondtlara anlatır. Mevzuata aykırı olsa da, onu takip etme koşuluyla kabul ederler. Müller ve suç ortağının uçakla kaçtığını görürler. Tenten bir pilotla birlikte uçağı izler, Dupondt kardeşler ise yanlışlıkla uçakları temizleyen birini pilot sanıp uçağına el koyarlar, onu pilotları olarak kullanırlar.

Müller'in uçağı siste kaybolur. Yolculuğun devamı tehlikeli olacağından Tenten ve pilot yere inerler. Uçak inerken taş bir sete çarpar ve kırılır Tenten bir dikenin üzerine düşer. Yakınlardaki bir evin sahibi Tenten ve pilot'a İskoçya'da Kiltock'a yakın bir yerde olduklarını ve o gece misafirleri olduklarını söyler. Ertesi sabah kahvaltı ederken haberlerde Müller'in uçağının düştüğünü duyarlar. Tenten Kiltock a gider. Akşam varır. Kaldığı handa yaşlı bir iskoç ona Kara Ada'da, "Ben More" şatosunun kalıntılarında bir canavarın yaşadığını ve oraya giden kişilerin bir daha geri gelmediğini anlatır.

Ertesi sabah kimse Tenten'i, Kara Ada'ya götürmeyi kabul etmediği için, bir motor satın alıp Kara Ada'ya gider. Oradaki sözde canavarın aslında bir goril olduğunu ve kalpazanların onu Kiltockluları korkutmak için kullandıklarını anlar. Tüm kalpazanları çeşitli tehlikeler atlatıp yakalar. Sonunda Dupondt biraderler ve bazı onlara yardımcı polisler gelir. Tüm çete tutuklanır. Çatışma sırasında goril burç merdiveninden düşüp kolunu kırmıştır. Tenten gorili Londra Hayvanat Bahçesi'ne hediye eder.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tenten'in Maceraları Vikipedi