Köpek maması

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Köpek maması, köpekler, yavru köpek'ler ve diğer ilgili köpekler tarafından tüketilmek üzere özel olarak formüle edilmiş ve tüketilmiş evcil hayvan maması'dır. Köpek sağlığı'nda önemli rol oynar. Çiğ et diyeti,Köpek eti, vejetaryen ve vegan köpek diyeti, köpek yavrusu beslenmesi, yaşlı köpek diyeti ve köpek bisküvisi de buna dahildir. Tüm etoburlarda olduğu gibi, köpekler de keskin, sivri dişlere sahiptir ve et tüketimine bitkisel maddelere göre daha uygun kısa gastrointestinal yollara sahiptir.[1] Bu doğal etçil tasarıma rağmen, köpekler binlerce yıldan fazla bir süredir adapte olmayı başarmış, etin ve et olmayan artıkların ve insan varlığının artıklarının üzerinde hayatta kalmayı ve köpeklerin karbonhidratları sindirme kabiliyetini gösteren çalışmalarla çeşitli yiyeceklerde gelişmeyi başarmışlardır. Kolayca köpekler ve kurtlar arasında önemli bir fark olabilir.

Sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde köpek maması pazarının 2022 itibarıyla 23,3 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Ticari çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ticari olarak üretilen köpek maması, hayvan yemi dereceli malzemelerle hazırlanır ve torbalarda (ABD'de kibble olarak da bilinir) kuru veya teneke kutularda ıslanır.[2] Kuru gıda, konserve yiyeceklerde %60-90'a kıyasla hacimce %6-10 nem içerir. Yarı nemli ürünler tipik olarak %25-35 oranındadır. Islak veya konserve köpek maması genellikle katı veya yumuşak kenarlı bir kapta paketlenir. Islak yiyecekler kabaca %60-78 su içerir.

Köpek maması markaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Types of Dog Food" (İngilizce). Nylabone. 2 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2019. 
  2. ^ "Types of Dog Food" (İngilizce). All About Dog Food. 2 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2019. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]