Kwanzaa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.45, 26 Mart 2016 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 16848442 numaralı sürüm (→‎top: düzeltme AWB ile)
Kwanzaa sembolleriyle donatılmış bir masanın üzerinde kinara mumlarını yakan bir kadın.

Kwanzaa, çoğunlukla ABD'de yaşayan Afrika kökenlilerin aile, toplum, kültür gibi unsurlarının kutlandığı, dini öğeler taşımayan bir kış bayramıdır. Aslında Pan-Afrikancı bir bayram olsa da, büyük ölçüde Amerika Birleşik Devletleri'nde kutlanır ve Afrika kökenli ABD vatandaşlarıyla özdeşleşmiştir. 26 Aralık - 1 Ocak tarihleri arasında kutlanır. Bu yedi günlük kutlama sırasında mum yakılır, "içilen içkinin bir kısmının tanrının şerefine yere dökülmesi" anlamına gelen "libations" işlemi yapılır, ziyafetler ve hediyeler verilir.

Ron Karenga'nın fikriyle, ilk defa 26 Aralık 1966 - 1 Ocak 1967 tarihleri arasında kutlandı. Karenga'ya göre Kwanzaa, klasik Afrika kültüründeki "ilk meyve" kutlamalarının Afro-Amerikan koludur.

Tarihçe ve Amerikan kültüründe Kwanzaa

1966 yılında Ron Karenga tarafından, kendisi Kaliforniya'da yaşarken ortaya atılmıştır[1]. Karenga daha sonraları başlarda Kwanzaa'yı Noel Bayramı'na ve Amerikan kültürünün baskın (dominant) öğe ve imgelerine karşı siyasî bir alternatif olarak başlattığını belirtmiştir.

Kwanzaa sözcüğü, Swahili dilinde "ilk meyvalar" anlamındaki "matunda ya kwanza" dan gelmektedir. Bir Doğu Afrika dili olan Swahili'nin ismin geldiği dil olması, etkinliğin Pan-Afrikancı yönünü simgesel bir şekilde vurgulamaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri Posta Servisi Kwanzaa anısına ilki 1997, ikincisi ise 2004 yılında olmak üzere iki kez özel posta pulu basmıştır.

Her ne kadar bugün Kwanzaa'yı ne kadar kişinin kutladığı tam olarak kesinleşmemişse de, 2004 yılında Ulusal Perakende Vakfı tarafından yapılan bir pazarlama anketi sonucuna göre ABD vatandaşlarının %1.6'sı (bu sayı Afrika kökenli Amerikalıların yaklaşık olarak %13'üne tekâbül etmektedir)[2] Kwanzaa'yı kutlamaktadır; bu da yaklaşık olarak 4.7 milyon kişinin Kwanzaa kutladığı anlamına gelir.[3]. 2006 yılında yaptığı bir konuşmasında,Karenga Kwanzaa'nın 28 milyon kişi tarafından kutlandığını iddia etmektedir. Daima Kwanzaa'nın dünya çapında kutlandığını söylemektedir.[4] Lee D. Baker sayının 12 milyon olduğunu söylemektedir.[5]

Başkan George W. Bush'un 2004 2004 Başkanlık konuşmasında: Kwanzaa 2004, birçok önceki mesajlarda olduğu gibi, Kwanzaa sırasında, "milyonlarca Afro-Amerikan'ın ve Afrikalılar'ın torunlarının miraslarını ve atalarını anmak için toplandığını" söylmiştir.

İlkeleri

Kwanzaa'nın yedi gününden her biri bu ilkelerden birine adanmaktadır. Kelimelerin orijinali swahili dilindedir. Bu ilkeler;

  • Umoja (Unity - "Birlik")
  • Kujichagulia (Self-Determination - "Özgür irade")
  • Ujima (Collective Work and Responsibility - "Dayanışma ve sorumluluk")
  • Ujamaa (Cooperative Economics - "Müşterek iktisat")
  • Nia (Purpose - "Amaç")
  • Kuumba (Creativity - "Yaratıcılık")
  • Imani (Faith - "İnanç")

Kutlama

Kwanzaa 'yı kutlayan aileler, evlerini sanatsal eşyalarla süsler, renkli Afrika kıyafetleri giyer (kadınların giydiği kıyafetler Uwole'dir) ve Afrikalı idealizmini temsil eden taze meyveler yer. Geleneksel olarak çocuklar da bu törenlere katılır ve atalarına saygı ve şükranlarını sunar. "İçilen içkinin bir kısmının tanrının şerefine yere dökülmesi" anlamına gelen "libations" işlemi de hep birlikte ve genellikle tek bir kadehle yapılır.

Kaynakça ve notlar

  1. ^ ""THE EVENING HOURS"". "NY Times". 1983-12-30. Erişim tarihi: 2006-12-15. 
  2. ^ "2004 Holiday Spending by Region", 'Survey by BIGresearch, conducted for National Retail Foundation', 14 Ekim 2004.
  3. ^ ""Drums herald happy holiday"". "Cary News". 2007-1-2. 21 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2007-1-5.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi=, |tarih= (yardım); |yayımcı= dış bağlantı (yardım)
  4. ^ "Why Kwanzaa Video"
  5. ^ Dispatches from the Ebony Tower By Manning Marable Page 224

Dış bağlantılar