Kuznetsk uyezdi (Tomsk eyaleti)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tomsk ili ongunu
Novokuznetsk ongunu

Kuznetsk uyezdi(Rusça : Кузнецкий уезд / Kuznetskiy uyezd) — 1618—1822 ve 1860—1925 yılları arasında Tomsk valiliğine bağlı Rusça uyezd olarak adlandırılan ilçe şeklinde idari birim. Tom akarsuyu ve Mrassu ile Kondom havzası başlangıçta toplum olarak Şor Türkleri ve Abalar (Hakasların Sagay grubu) adlı Türk topluluklarının yerleşim yeri idi. Hakas Türkleri topluluklarından Biltirler (Beltirler), Sagaylar ile Altay Türklerinin yaşam alanı idi. Merkezi: Kuznetsk (şimdiki Novokuznetsk) Kuruluş tarihi: 1618

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Etimolojide Kuznet (Кузница ), demirci, demir ile uğraşan anlamına gelir. Yöre eski Türk kabilelerinden beri demirciliğin merkez üstü olmuştur. Bu yüzden de 19. yüzyıldan beri Ruslar yöreye hakimiyet sağlamaya başlayınca bu yer için demirci anlamında kuznet adını kullanmaya başladılar. Arma olarak da yörede en çok görülmekte olan Eski Türklerin çok önem verdiği atı kullandılar.

İdari ve nüfus durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuznetsk okrug / uyezd bazı zamanlarda idari birim olarak değişikliklere uğradı . Kuznetsk (şimdiki Novokuznetsk) yöresnin yüzölçümü 33900 km²dir. Başlıca etnik nüfus dağılımı: Şor Türkleri, Altay Türkleri, Teleüt Türkleri, Hakas Türkleri, Kazak Türkleri, Ruslar, Almanlar, Polanyalılar bulunmaktadır.

Önemli yerleşim alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Faydalı kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kitap yazarı: Gаzеnvinkеl, Kоnstаntin Bоrisоviç. Sistеmаtiçеskiy pеrеçеn vоеvоd, dyakоv, pismеnnıh gоlоv i pоdyaçih s pripisyu v sibirskih gоrоdаh i glаvnеyşih оstrоgаh s ih оsnоvаniya dо nаçаlа XVIII vеkа. K istоrii Sibiri XVII v. linki= http://www.prlib.ru/Lib/pagеs/itеm.aspx?itеmid=39463. Tоbоlsk - 1892.
  • Еmеlyanоv V. О. Zаsеlеniе russkimi Srеdnеgо Priоbya v fеоdаlnuyu еpоhu. Tоmsk, 1981.